Memorial Kayseri Tüp Bebek Merkezi’nden Op. Dr. Nurettin Türktekin, "Türkiye’de çiftlerin % 15-20’i doğal yollarla çocuk sahibi olamadıkları için tüp bebek merkezlerine başvurmaktadır" dedi.
Memorial Kayseri Tüp Bebek Merkezi’nden Op. Dr. Nurettin Türktekin,, "Kısırlığa bağlı nedenlerin % 30’u erkeğe, % 35’i kadına bağlı sorunlardan oluşurken, sorunların %20’si aynı anda hem kadından hem de erkekten kaynaklanmaktadır. Bebek sahibi olamayan çiftlerin % 15’inde ise kısırlığın nedeni belirlenememektedir. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin %50’sinde mutlaka erkeğe bağlı bir neden olduğunu varsayılarak değerlendirme yapılmalıdır" diyerek tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler hakkında şu bilgileri verdi:
Erkeğe özel tetkikler
"Genel klinik uygulamasında erkek yalnızca semen analizi ile değerlendirilmektedir. Tüp bebek merkezlerinde ise erkek, yapılacak semen analizi öncesinde detaylı bir tıbbi hikaye ve özgeçmişin ardından üroloji uzmanı tarafından değerlendirilir. Erkek ile ilgili özel durumlar söz konusu olduğunda hormon analizi, kan biyokimyası, sonografik muayene, testis kan akımının değerlendirilmesi, genetik tarama ve sperm DNA hasar analizi yapılarak tedavi konusunda doğru sonuca ulaşılır.
Erkek kısırlığında ileri uygulamalar
Mikroenjeksiyon yönteminin uygulanmaya başlamasıyla sperm faktörünün ne kadar önemli olduğu anlaşılmıştır. Ancak IMSI (çok büyük büyütme ile sperm inceleme) yöntemi ile eskiden imkansıza yakın olduğu düşünülen gebeliklerin elde edilmesi tedaviyi sonuç odaklı hale getirmiştir. Son yıllarda çok detaylı araştırma yapıp sebebe odaklanmak yerine tedavi sonundaki gebelik hedef haline gelmiş gibi görünmektedir. Ancak mikroenjeksiyon (ICSI) ve IMSI yöntemlerine rağmen tedavi konusundaki başarısızlıklar tüp bebek konusundaki umutları tüketmemelidir. İnfertiliteye sebep olan faktörün doğru tespiti, hekimin çiftler için en iyi tedavinin ne olduğuna karar vermesi önemlidir.
Geçmişte geçirilen hastalıklara dikkat!
Erkek kısırlığında kişinin geçmişine yönelik doğru değerlendirmenin yapılmalıdır. Özellikle inmemiş testis yeni doğan erkek çocuklarının %5’inde görülen önemli bir sorundur. Erken yaşta müdahale edilse bile kısırlık nedeni olabilmektedir. Yine çocuk yaştaki kasık fıtıkları testis kan akımını olumsuz etkileyerek ileri yaşta kısırlık nedeni olarak ortaya çıkmaktadır. Halk arasında bilindiği şekli ile kabakulak hikayesi %30 oranında testis volümünü azaltarak semen parametrelerini olumsuz etkilemektedir. Yine çocukluk çağı uzamış ateş vakalarının da sperm kalitesini etkilendiği bilinmektedir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.