Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Bahçeşehir Koleji Türkçe Bölüm Başkanı Tülay Uğurludural, Türkçe sorularını içerik bakımından incelediğinde 20 sorunun kazanım dağılımı hakkında şunları söyledi. Sözcükte anlam kazanımlarından 3, Cümlede anlam kazanımlarından 2, Paragrafta anlam kazanımlarından 9, Dil bilgisi kazanımlarından 3, Noktalama işaretleri kazanımlarından 1, Yazım kurallarına ait kazanımlardan Yazım kurallarına ait kazanımlardan 1 ve Edebi tür kazanımlarından 1 soru geldi. Sınavdaki tüm soruların MEB tarafından yayımlanan kazanımları kapsadığı, özellikle dil bilgisi sorularının sadece 2. dönem için belirtilen kazanımları içerdiği görüldü. Bu doğrultuda Türkçe sorularının açık ve anlaşılır olduğu söylenebilir. Sınavda sözcük ve cümlede anlama ilişkin kazanımları ölçen soruların bile paragrafın anlam bütünlüğü içinde değerlendirmeye yönelik olması dikkat çekmekti. Okuma, anlama ve yorumlama becerisini ölçen soruların ağırlıkta olduğu sınav, öğrencilerin analiz etme becerilerini metnin anlam bütünlüğü içinde uygulamasını gerekli kıldı. Paragraf soruları, beklendiği gibi genelde orta uzunlukta ve günlük hayatla ilişkilendirilmiş metinlerden oluştu” dedi.
“AYIRT EDİCİ SORULARIN SAYISI BEKLENENDEN FAZLA”
Sınav sorularının yarısının çok basit sorulardan oluştuğunu belirten Bahçeşehir Koleji Matematik Bölüm Başkanı Yahya Cemali, “Genel olarak çok işlem gerektirmeyen ve net sorular soruldu. Eşlik - Benzerlik sorusunun çok benzeri ve Üçgenin Yardımcı Elemanları konusunun bire bir aynı sorusu 2010 SBS’ de de sorulmuştu. Aritmetik dizi sorusunun çok benzeri 2014 Merkezi Ortak Sınav 2’de soruldu. Sınavda, öğrencilerin sık karşılaştığı ve ‘klasik soru’ olarak nitelendirilen soruların yanı sıra alışılmış soru kalıplarının dışında olan sorular yer aldı. Bu sorulardan bir tanesi Açı – Kenar Bağıntıları diğeri ise olasılık sorusudur. Açı - Kenar Bağıntıları sorusu yapılabilir ancak Olasılık sorusunun zor olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca sınavda TEOG 1 konularından iki soruya yer verilmiş. Sınavda yer verilmeyen konular Fraktal, Dönüşüm Geometrisi, Histogram, Bir Bilinmeyenli Denklemler, Yapıların Kodları ve Çok Yüzlülerdir. Eğim konusundan iki tane soru sorulmuş. Ayırt edici olarak üç ve zor olarak nitelendirilebilecek bir tane soru bulunmaktadır. Olasılık sorusu, 8. sınıf kazanım düzeyini zorlanmıştır. Kareköklü Sayılar sorusu da çok adımlı bir soru olup yoğun şekilde dikkat ölçmektedir. Sonuç olarak sınav zor olarak nitelendirilebilir. Kolay olan sorular çok kolay sorulmuş ancak ayırt edici soruların sayısı beklenenden fazla olmuştur. Matematik dersi genel ortalamasının düşmesi kaçınılmaz. Olasılık ve Açı – Kenar Bağıntıları sorularının kazanımı zorlamış olması dışında diğer sorular arasında kazanım dışı soru bulunmamaktadır” dedi.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının okuma-anlama ve yorumlama becerisini ölçtüğünü belirten Bahçeşehir Koleji Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Koordinatörü Yasemin Arayan, “Din Kültürü sorularının içerik bakımından incelediğimizde 20 sorunun kazanım dağılımını Zekat, Hac ve Kurban ibadetinden 5, Hz.Muhammed’in hayatından örnek davranışlardan 7, Kuran ve yorumundan 3, Ahlaktan 4 ve dinler ve evrensel öğütlerindense 1 soru geldiği şeklinde bir tablo karşımıza çıkıyor.
Sınav 8. sınıflar için MEB tarafından yayımlanan kazanım çizelgesinde belirtilen kazanımları kapsamaktadır. Sınavı içerik olarak değerlendirdiğimizde okuma-anlama ve yorumlama becerisini ölçen soruların ağırlıkta olduğu görülmektedir. Özellikle Din Kültürü soruları, beklendiği gibi genelde orta uzunlukta ve günlük hayatla ilişkilendirilmiş metinlerden oluşmaktadır. Sınavda Zekat –Hac ve Kurban ünitesiyle- Hz.Muhammed’in hayatından örnek davranışlar ünite kazanımları ağırlıklıdır. Sorular öğrencilerin anlayabileceği seviyede ve kazanımlara paralel bir şekilde oluşturulmuş. TEOG 1 konularından soru sorulmamış ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine ait yer alan sorulardan Hz.Muhammed’in hayatından örnek davranışlar ünitesiyle ilgili 1 soru çeldirici soru olarak görülmektedir. Sınava hazırlık sürecinde Bahçeşehir Koleji Din Kültürü zümresi tarafından her hafta uygulamış olduğumuz 39 deneme sınavı , 29 Nisan’daki TEOG konularıyla birebir örtüşmektedir” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.