Antalya Kamu Hastaneleri Birliği (AKHB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, 28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, "İlk nefeste son nefeste ve her zaman yanınızda olan sağlık çalışanlarına şiddet aslında hastanın kendi sağlığına karşı uyguladığı bir şiddettir" ifadelerine yer verdi.
Sağlıklı bir hasta-çalışan ilişkisinde en önemli etken doğru bir iletişim kurulması olduğuna dikkat çeken Antalya Kamu Hastaneleri Birliği (AKHB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, açıklamasında şunları kaydetti:
"Empati, saygı ve hoşgörüye dayalı iletişimle, daha iyi ve daha çabuk hizmet gerçekleşecektir. Hastanın amacı sağlığına kavuşmak, sağlık çalışanın amacı hastayı sağlığına kavuşturmaktır. Bu ortak amaca şiddetle, baskıyla, zor kullanarak değil, karşılıklı iyi niyet ve saygı çerçevesinde çalışılarak ulaşılması gerekliliğini vurgulamak için 28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü olarak ilan edilmiştir. Bir toplumsal sorun olan sağlık çalışanına yönelik şiddet ancak vatandaş ve sağlık çalışanı el ele vererek sona erdirilebilir. Vatandaşlarımızın hasta haklarını doğru bir şekilde öğrenilmesi ve aynı zamanda karşılıklı sorumlulukların da farkında olunması durumunda şiddet olaylarının yaşanmayacağı bir gerçektir."
HER ŞEYİN BAŞI SABIR VE HOŞGÖRÜ
İnsana karşı saygı, hoşgörü, dayanışma, paylaşma gibi değerlerin güvenli bir yaşamın temel taşları olduğunu unutmamak ve yaşamın temelini korumak için, gece gündüz demeden özveriyle hizmet vermeye çalışan hekim, hemşire ve sağlık çalışanlarınıza sahip çıkılması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Necat Yılmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Hastanelerimizde herhangi bir sorunla karşılaştığınızda Hasta İletişim Birimlerine başvurarak çözüm bulabilirsiniz. Sağlık çalışanlarına karşı şiddetin önlenmesi, çalışan güvenliğinin sağlanması ve hizmet kalitesinin artırılması bağlamında Çalışan Hakları Güvenliği uygulamaları kapsamında tüm hastanelerimizde Çalışan Hakları ve Güvenliği birimleri oluşturulmuştur. Bu birimler tarafından, 113 ve beyazkod.saglik.gov.tr sistemine şiddet olaylarının bildirimi yapılmakta ve hukuki danışmanlık verilmektedir."
TOPLAM 78 BAŞVURU
AKHB’ye bağlı hastane ve ağız diş sağlığı merkezlerinde ilk üç aylık dönemde yaşanan şiddet olaylarına bakıldığında toplam 78 başvuru olduğunu kaydeden Prof. Dr. Necat Yılmaz, bunun 43’ünün acil servislerde, 21’inin polikliniklerde, 14’ünün yataklı servislerde yaşandığını, 66’sının sözel, 8’inin hem sözel hem fiziksel, 4’ünün ise yalnızca fiziksel şiddet şeklinde gerçekleştiğini bildirdi. Başvurularla ilgili olarak birimler tarafından işlem yapıldığı ve hukuki yollara başvurulduğunu da ifade eden Prof. Dr. Necat Yılmaz, sağlık çalışanlarına şiddet uygulamanın, diğer hastaların hekimsiz, hemşiresiz kalması anlamını taşıdığını ve bunun 2 yıla kadar hapis ve para cezası ile cezalandırıldığını da vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.