Vodafone, Yarına Hazırım Platformu kapsamında şirketlerin dijitalleşme haritasını çıkardı. Araştırmaya göre, Adanalı şirketlerin dijitalleşme endeksi yüzde 51 olarak gerçekleşti. Böylece, dijitalleşmede potansiyeli yüksek illerden biri de Adana oldu.
“Dijital Dönüşüm Hareketi” kapsamında teknoloji, hizmet ve sosyal alanlarındaki yatırımlarını aralıksız sürdüren Vodafone Türkiye, bu vizyon çerçevesinde Adana’da gerçekleştirdiği yatırımlarını açıkladı.
Akdeniz Bölgesi’nin sayılı ticaret ve sanayi merkezlerinden Adana’ya çok büyük önem verdiklerini belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, “Türkiye’nin ikinci en büyük uluslararası doğrudan yatırımı olan Vodafone Türkiye’nin 2006 yılından bu yana toplam yatırımları 13 milyar TL’yi aştı. Kasım 2013’te ‘Daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojileriyle Türkiye’de herkese ilham vermek’ misyonumuzla Dijital Dönüşüm Hareketi’ni ilan ettik. Bu kapsamda Adanalılara en ileri mobil teknolojileri sunarak Adana ekonomisinin daha da güçlenmesine katkıda bulunmayı önemsiyoruz. Adana halkı, teknolojiyi çok yakından takip ediyor. Adana nüfusunun yüzde 91’i mobil telefon abonesi. Biz de gerek Adana, gerekse Akdeniz Bölgesi’nde teknolojik altyapımızı güçlendirmek ve hizmet kalitemizi sürekli artırabilmek için yatırımlar yapıyoruz. Son 3 yılda Adana’ya 29,4 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Adana’daki mağazalarımıza da sürekli yatırım yapıyoruz. 75 yatırımcımızın bulunduğu Adana’da 98 mağazayla faaliyet gösteriyoruz. Bölge genelinde ise toplam satış noktamız 246. Adana’da toplam 425 kişiye istihdam sağlıyoruz" dedi.
ADANA’LI ŞİRKETLERİN POTANSİYELİ
Engin Aksoy, 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye’nin rekabet gücüne güç katacak çözümlere odaklanması gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu:
“Ekonomik büyümenin itici gücünün KOBİ’ler olduğuna inanıyoruz. KOBİ’lerimizin attıkları adımlarla, sadece kendilerinin değil ülkemizin de kaderini belirleyecek güce sahip olduklarını düşünüyoruz. KOBİ’lerden büyük işletmelerimize, tüm şirketlerimizin ‘iş ortağı’ olarak Komple İletişim Hizmetleri çatısı altında pek çok ürün ve servisi dünyanın son teknolojisiyle sunuyoruz. Şirketleri rekabette bir adım öteye taşıyacak ve global rekabet gücünü artıracak çözüm, teknolojiyi benimseme ve hızla dijitalleşme olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle, Vodafone olarak Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etmeyi hedefliyoruz. Çünkü dijital dönüşüm, iş dünyası için rekabet avantajı ve farklılaşmak demek. Türkiye’de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak ve ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla geliştirdiğimiz Yarına Hazırım Platformu’nu Temmuz 2014 itibariyle ’yarinahazirim.com’ adresi üzerinden hizmete açtık. Dijitalleşme Endeksi’ni şimdiye kadar 17 bin işletme hesapladı ve 700.000 şirket ise sitemizi inceledi. Türkiye’de işletmelerin dijitalleşme endeksinin %48 olduğu sonucuna vardık. Yarına Hazırım Platformu’nda Adanalı şirketlerin de dijitalleşme haritasını da çıkarmak üzere 215 Adanalı şirkete ulaştık. Adanalı şirketlerin dijitalleşme endeksi yüzde 51 olarak çıktı. Adana dijitalleşmede Türkiye’nin potansiyeli yüksek illeri arasında yer alıyor. Adanalı şirketler dijital dönüşümü kucaklıyor, rakiplerine fark atıyor.”
ADANALI ŞİRKETLERİN DİJİTAL KARNESİ
Vodafone Türkiye, Yarına Hazırım Platformu’nda Adanalı şirketlerin de dijitalleşme haritasını çıkardı. Yarına Hazırım Platformu’yla toplam 215 Adanalı şirkete ulaşan Vodafone, Adanalı şirketlerin dijitalleşme endeksini yüzde 51 olarak hesapladı ve önemli verilere ulaştı. Buna göre:
Müşteri yönetimi: Adana’da her 10 işletmeden 9’unun müşteri yönetimini ve bağlılığını artıracak çözüme ihtiyacı var ve yüzde 50’si bu yazılımları kullanarak yüzde 35’e varan oranda daha fazla müşteri adayına erişebiliyor.
Araç takip: Adana’da her 10 işletmeden 5’i sahada araç kullanıyor ve yüzde 15’e varan oranda yakıt tasarrufu yapılmasını sağlayan araç takip çözümünü bu işletmelerin yüzde 53’ü kullanıyor.
Anlık iletişim: Her 10 işletmeden 5’inin sahada ekipleri var ve bu işletmelerin yüzde 67’si saha ekibiyle anlık iletişim kurabileceği mobil uygulama kullanmıyor.
Mobil POS: Her 10 işletmeden 4’ünün işyeri dışında tahsilat yaparak müşterilerine kolay ödeme yöntemi sunmaya ihtiyacı var. Ancak, bu işletmelerin yüzde 69’u yerinde tahsilat yapmalarını sağlayacak mobil POS çözümünü kullanıyor.
DİJİTALLEŞMEDE BEYZA PİLİÇ ÖRNEĞİ
Dijitalleşmiş Adanalı şirket örneği: Akyem Adana Yem San. A.Ş. (Beyza Piliç)
1979 yılında üç kardeş tarafından Adana’da yem fabrikası olarak kurulan Akyem A.Ş., büyükbaş ve kanatlı yem, piliç eti ve işlenmiş et ürünleri üretiyor. Bir Akyem kuruluşu olan Beyza Piliç ise piliç eti, işlenmiş et ürünleri, yumurta üretimi yapıyor. Adana, Hatay, Osmaniye, Mersin ve Kahramanmaraş illerinde 302 bayisi bulunan Akyem, İSO Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu raporunda 2014 yılında 344. büyük kuruluş oldu. Anadolu 500 listesinde ise 153. sırada yer alıyor. Diğer yandan Beyza Piliç, Arap ülkelerinden Orta Asya Cumhuriyetleri’ne kadar değişik pazarlara ihracat yapıyor.
2013 yılında Vodafone teknolojileriyle tanışan ve bugün itibariyle dijitalleşme endeksi yüzde 70 olan Akyem, Vodafone’un ses, veri, makinelerarası iletişim (M2M) çözümleri ile cihaz ve tablet kampanyalarından yararlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.