Osmangazi Belediyesi, ÇEVKO Vakfı ile birlikte öğretmenlere yönelik “Eğiticilerin Eğitimi” adıyla geri dönüşüm semineri düzenledi.
Türkiye’deki atık kaynaklı sıkıntılar, geri dönüşüm yöntemleri gibi konuların tartışıldığı seminerin açılışında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Osmangazi Belediyesi olarak, çevreyi korumak, yeşili çoğaltmak ve çocuklarımıza temiz bir gelecek bırakmak için ambalaj atıkları, atık yağlar, atık pil, elektronik atık ve bir milyon fidan başta olmak üzere bir çok çevre projesi geliştirip hayata geçirdik. Özellikle çocuklarımız ile yürüttüğümüz çalışmalar, temiz bir geleceğin en büyük adımı oldu. Çocuklarımızın temiz çevre konusunda erken şuurlanması, hayat boyu sürecek bir alışkanlık kazanmalarını hedefliyor. Çalışmalarımızın en önemli bölümünü okullarımız ile yürüttüğümüz seminer çalışmaları oluşturdu” dedi.
Osmangazi Belediyesinin ÇEVKO Vakfı koordinatörlüğünde, ‘Eğitimcilerin Eğitimi’ adıyla yepyeni bir çalışmayı hayata geçirdiğini belirten Başkan Dündar, “Bugüne kadar ‘Eğitime Tam Destek’ projemiz çerçevesinde okullarımızda atık yönetimi ile bilgilendirme seminerleri düzenledik. Bu seminerler ile 470 okulda 107 bin öğrencimize ulaştık. Eğitimcilerin Eğitimi Projesi ile öğretmenlerimizin, öğrencilerimize geri dönüşüm ilgili yardımcı olması ve yol göstermesi hedeflendi. Bu seminer sonrasında eğitimcilerimizin de desteği ile ulaştığımız öğrenci sayısından çok daha fazlasına ulaşacağımıza, daha çok çocuğumuza çevre bilinci kazandıracağımıza inanıyoruz” dedi.
Benzer çalışmaları mahallelerde de yürüttüklerini, 222 bin 481 hane, 21 bin 375 işyerinde toplam 930 bin 705 vatandaşa atık yönetimi semineri verdiklerini ifade eden Başkan Dündar, “Ambalaj atıklarını ayrı toplayabilmeleri için 406 konteynır, 5 bin 335 kutu dağıtımı yaptık. Bu çalışma sonucu 77 bin 770 ton ambalaj atığı topladık. Atık yağ toplanması için yürüttüğümüz kampanya ile bugüne kadar Doğancı Barajı gibi 5 büyük barajın kirlenmesini engelledik. E- atık (Elektronik Atık) toplanmasında 2008’den beri Türkiye’de çalışan ilk, Bursa’da da tek belediyeyiz. Ocak ayında da Türkiye’de elektrik ve elektronik atıkların toplanması konusunda Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği İktisadi İşletmesi (ELDAY) ile protokol imzalayan ilk belediye olduk” diye konuştu.
Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve 140 öğretmenin katıldığı “Eğiticilerin Eğitimi” seminerinde sunum yapan ÇEVKO Vakfı Eğitim Şefi Murat Anaç, Türkiye’deki atık kaynaklı sıkıntılar, geri kazanımın faydaları, geri dönüşüm yöntemleri ve Türkiye’de uygulanan geri dönüşüm sistemleri hakkında bilgiler verdi. Türkiye’deki atıkların yüzde 30’unun geri dönüştürülebilir atıklar olduğunu söyleyen Anaç, “Bizler ÇEVKO olarak yılda 550 bin ton ambalaj atığını toplayarak geri dönüşümüne katkı sağlıyoruz. 1980’lerin sonunda oluşmaya başlayan Geri Dönüşüm düşüncesi sonrası, bu gün ülkemizde 800 civarında geri dönüşüm tesisi bulunmakta. 1991 yılında kurulan ÇEVKO, gönüllülük esasıyla çalışan, kar etse dahi bu karını paylaştırmayıp sistem içerisinde harcayan bir çevre kuruluşu. Osmangazi Belediyesi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz “Eğiticilerin Eğitimi” projesi ile, çocuklarımızın eğitimlerini gerçekleştiren değerli öğretmenlerimizle, geri dönüşüm uygulamaları ve yararları konusunda bilgi paylaşımında bulunmuş olacağız” diye konuştu.
Seminere katılanlara sertifika verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.