Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, çözüm sürecinin tamamlanması ile bölgede ciddi bir ekonomik sıçramanın yaşanacağını söyledi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Mart ayı meclis toplantısı oda binasında düzenlendi. Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında toplanan mecliste söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, geçtiğimiz günlerde Ankara’da yapılan ve bölge odalarının katıldığı çözüm sürecine ilişkin toplantıya değindi. Son 2 yıl içerisinde barış sürecinin başlamasından sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaklaşık bin 50 adet teşvik belgesinin alındığını belirten Erkoç, bunun da bölgeye 12 milyar TL’lik bir yatırımın kazandırılmasını sağladığını söyledi. Aynı şekilde süreç ile birlikte bölge de istihdam oranlarının da yükselişe geçtiğini ifade eden Erkoç, “Yani bölge halkı da artık barışın biran önce gerçekleşmesini ve oradaki huzurun kardeşliğin, birlikteliğin ve beraberliğin tesis edilmesinden yana. Ben umut ediyorum ki bu süreç hayırlısı ile neticelenirse Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde özellikle yer altı zenginlikleri, tarımsal ve hayvansal kaynaklar ile birlikte bölge ciddi bir sıçrama yakalayacaktır. Buna olan inancımız da tamdır” şeklinde konuştu.
Ülkede insanların yüzyıllarca yıldır birlikte yaşadıklarını ve etle tırnak gibi iç içe olduklarını belirten Erkoç, “İnsanlarımızın birbirleri ile bir kavgası yoktur. Ama oradaki özellikle çıkar çevrelerin ve dış güçlerin bu bölgede Kürtçülüğü ortaya atarak farklı yollar izleyerek buradaki huzuru kaçırmışlardır” dedi.
KAYIP 800 MİLYAR DOLAR
Bölgede yaşanan sorun nedeniyle bugüne kadar devletin 400 milyar dolar harcadığını buna ticari kayıplarında eklendiği zaman 800 milyar dolara yakın bir kaybın yaşandığını dile getiren Erkoç, “Bu ülkenin büyük bir kaybıdır. Ben her zamankinden daha fazla bu ülkenin birlikteliğe beraberliğe kardeşliğe ihtiyaç olduğu bir süreçten geçiyoruz. Herkesin bu sürece katkı sunması ve birbirimize kenetlenme zamanı olarak görüyoruz. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak ta görüşlerimizi bu konuda ifade ediyoruz” diye konuştu.
Kayısı konusuna da değinen Başkan Erkoç, “Söylenecek çok fazla şey bulamıyorum. Biz gerekli girişimleri yaptık, şuanda ciddi bir sıkıntımızın olduğunu söyledik. Fiyat noktasındaki istikrarsızlığın devam ettiğini ve yapılması gerekenin devlet alımları olması gerektiğini ifade ettik” dedi.
Bugünlerde kayısının yine bir don tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirten Erkoç, “İnşallah geçen yol olduğu gibi bir felaketle karşı karşıya kalmayız. Çünkü kayısı Malatya ekonomisi için ciddi bir ürün. Allah tekrar bu tür afetlerden Malatya’mızı korusun diyoruz” şeklinde konuştu.
SAVUNMA BAKANLIĞI KAYISI ALIYOR
Milli Savunma Bakanlığı’nın askeri birliklerde dağıtılması amacıyla bugünlerde bir kayısı alımı yapacaklarını belirten Erkoç, ancak ne kadar bir alım yapılacağı konusunda ise net bir bilgilerinin olmadığını söyledi. Erkoç ayrıca, oda olarak bu ay sonunda bir askeri birliğe ücretsiz kayısı dağıtımı yapacaklarını sözlerine ekledi.
Erkoç’un konuşmasının ardından ise dilek ve temennilere geçildi. Söz alan oda üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, son zamanlarda çevreyolu üzerinde arttırılan radar uygulamalarından esnafların olumsuz etkilendiğini ve bu konuda oda olarak girişimlerde bulunulması gerektiğini söyledi. Meclis Başkanı Sami Payza da radar konusunda sürücülerin mağdur olduğu görüşünü savunurken Ergül Kılıç, Emniyet Müdürlüğü ile bu konuyu görüştüklerini ancak radar uygulaması ile çevreyolundaki ölüm oranının da ciddi seviyede düştüğünü kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.