Aydın’da, 2014 yılında organik ürün üreten, işleyen ve satan müteşebbislere yönelik 21 ayrı yerleşim yerinde toplam 99, 2015 yılı Ocak ayında ise 4 ayrı yerleşim biriminde 4 denetim gerçekleştirildi.
Aydın’da organik tarım denetimlerinin yıl boyunca devam edeceğini açıklayan Gıda Tarım ve hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, “2015 yılı Şubat ayı itibariyle ilimizde Organik Tarım Bilgi Sistemine geçiş süreci dahil kayıtlı 12 bin 160 üretici tarafından, 637 bin 140 dekar alanda 59 üründe organik tarım yapılıyor. İlimiz bu rakamlarla ülkemizde ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde ve ilimizde son yıllarda organik tarım yapan müteşebbis ile organik ürün üreten ve satan işyeri sayısının artması nedeniyle gerçekleştirilen denetimler İl Müdürlüğümüzde oluşturulan ‘Organik Tarım Birimi’ tarafından 17 ilçemizde arazi, işletme ve satış yeri denetimleri şeklinde devam ediyor. Organik tarım yapan üreticilerin kontrol ve sertifikasyon firmaları tarafından sisteme girişleri yapıldığı andan itibaren ‘Organik Tarım Bilgi Sistemi’nde bilgileri görüntülenebilmekte ve böylelikle sisteme dahil olan tüm müteşebbisler ve işletmelerin güncel bilgilerine sistem üzerinden ulaşılabiliyor. 2014 yılında organik ürün üreten, işleyen ve satan müteşebbislere yönelik 21 ayrı yerleşim yerinde toplamda 99 denetim; 2015 yılı Ocak ayında ise 4 ayrı yerleşim biriminde 4 denetim gerçekleştirilmiş olup yıl boyunca denetimlere devam edilecektir” dedi.
SERTİFİKA VE LOGOYA DİKKAT
Organik ürünlerdeki Organik Tarım logosunun insan ve çevre sağlığını koruyan üretim tekniklerin kullanıldığının garantisi olduğuna dikkat çeken Bircan, “Yüzde 100 doğal, hormonsuz, hakiki, köy ürünü, saf, gibi tanımlanan ürünler Organik Ürün değildir. Tüketiciye ürün hakkında hiçbir garanti vermez. Organik ürünlerin etiketi ve logosu, reklam ve tanıtımı; sahte, yanıltıcı olamaz ve tüketiciyi yanıltacak yazı, resim, şekil ve benzerlerini içeremez. Bu nedenle Organik ürün alırken mutlaka ürünlerin etiketi ve logosuna dikkat etmeli gerekirse sertifika bilgilerini görmeliyiz. Üretim koşul ve şartları ne olursa olsun sertifikası olmayan ürünler organik olarak etiketlenemez ve satılamaz. Ambalajlanmış ürünlerde ambalaj üzerinde sertifika bilgileri ve logo bulunan ürünleri, mağaza ve marketlerde ürünün organik olduğu belirtilen etiket bilgileri ve logosu bulunan raflarda, belirlenmiş yerde ve zamanda açılan özel düzenleme yapılmış denetleme yapılan Organik pazarlarda bulabiliriz. İlimiz sınırları içinde bu şekilde izin almış organik pazar bulunmamaktadır. Satın almış olduğunuz veya almayı düşündüğünüz organik ürün ile ilgili şikayetlerinizi ürüne ait etiket bilgileri ve sertifika numarası ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesindeki en yakın İl veya İlçe Müdürlüğüne ve Alo 174 Gıda Hattına bildiriniz” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.