Vücudun Tehlikeye Karşı Alarmı Anksiyete

Psikolog Barış Gürkaş, günümüzde tıp, bulaşıcı hastalıklar ile çok iyi şekilde başa çıkmasına karşın, çok basit gibi görülen birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde zorlandığını söyledi. Gürkaş, “Psikolojik rahatsızlıkları incelediğimizde birçoğundan kişi tek başına kurtulamıyor. Bunlardan birin..

25 Mart 2015 Çarşamba, 03:55
Vücudun Tehlikeye Karşı Alarmı Anksiyete
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Psikolog Barış Gürkaş, günümüzde tıp, bulaşıcı hastalıklar ile çok iyi şekilde başa çıkmasına karşın, çok basit gibi görülen birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde zorlandığını söyledi. Gürkaş, “Psikolojik rahatsızlıkları incelediğimizde birçoğundan kişi tek başına kurtulamıyor. Bunlardan birinin anksiyete (kaygı bozukluğu) olduğu söylenebilir” dedi.
PEKİ NEDİR BU ANKSİYETE?
“Anksiyete, kaynağı belirsiz, içten gelen sıkıntı, korku, kötü bir şey olacakmış hissiyle yaşanan bunaltı duygusudur. Vücudun her hangi bir tehlikeye karşı gösterdiği alarm durumudur ve bu durum sonucunda tehlike beklentisine karşı vücudun verdiği bir tepkidir” diyen Psikolog Barış Gürkaş, “İnsan da bu kaygı durumu çok hafif düzeyden, çok ağır düzeylere kadar değişebilir. Temelde belirtiler benzer olmasına karşı kişi farklı tepkiler verebilir: Bilişsel belirtiler; Kişi çevreyi dünyayı değişiyor gibi algılar, dikkatte dağınıklık, kontrolü yitirmeyle ilgili kaygılar yaşar, gerçeklik duygusunda değişmeler olur. Davranışsal belirtiler: Kişi sıklıkla kaygı yaratan durumlardan kaçınır. Duygu durum; Kişi aşırı korku, huzursuzluk, panik durumu ve çaresizlik yaşar. Kimi zaman çevresindekiler buna anlam veremezler. Fizyolojik belirtiler; Kişi bu durum karşısında çarpıntı ve kan basıncında değişiklikler yaşar, nefes darlığı, boğazda düğümlenme ve boğulma hissi yaşayabilir. Terleme, sıcak basma, bunaltı, baş dönmesi, kas gerginliği görülen gözlenen diğer özelliklerdir.
Kişide bu belirtilerin gözlenmesi durumunda destek alması gerekmektedir. Kaygının tedavisinde kullanılan yöntemler ise bilişsel davranışçı terapi, ilaç tedavisi ve diğer psikoterapilerdir. İlaç ve terapinin bir arada kullanılması tedavi sürecini hızlandıracaktır.
Daha iyi bir hayat yaşamak herkesin hakkı, bu hayata ulaşabilmek için ise ruh sağlığınıza önem vermeliyiz” diye konuştu.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
"O KÖY BİZİM KÖYÜMÜZ" 3. YILA MERHABA DEDİ
MERSİN'DE EV YANGINI KORKUTTU
BÜYÜKŞEHİR ÇOCUK MECLİSİ’NDE KADINA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ
MESKİ, AZALAN SU KAYNAKLARINA KARŞI ALTERNATİF ÇÖZÜMLER ÜRETİYOR
PAYDAŞ KURUMLARLA BİRLİKTE YAPILAN DENETİMLERDE 7 MİLYON 340 BİN TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANDI
"SEVGİ GÜÇTÜR, ŞİDDET ACİZLİKTİR"
MERSİN'DE "ÇİFTÇİ NEREDE BİZ DE ORADAYIZ" TOPLANTISI
ÖĞRETMENLERDEN BAŞKAN SEÇER’E ZİYARET
MERSİN'DE 25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLENDİ
VALİ PEHLİVAN, TÜMAMİRAL PETRONI’Yİ KABUL ETTİ