Manisa'da Organik Tarım Yaygınlaştırılacak

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, 1.5 milyon dekarlık Gediz Havzası’nda önce Yap-İşlet-Devret Modeli ile kapalı devre sulama sistemlerini hayata geçireceklerini belirterek, havzayı bütünüyle organik tarım yapılabilir hale getirmeyi planladıklarını söyledi.

25 Mart 2015 Çarşamba, 06:46
Manisa'da Organik Tarım Yaygınlaştırılacak
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, 1.5 milyon dekarlık Gediz Havzası’nda önce Yap-İşlet-Devret Modeli ile kapalı devre sulama sistemlerini hayata geçireceklerini belirterek, havzayı bütünüyle organik tarım yapılabilir hale getirmeyi planladıklarını söyledi.
Organik Tarım Sektör Arama Toplantısı, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş başkanlığında gerçekleşti. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi’nin ev sahipliği yaptığı toplantıya, 12 ayrı sektördeki yaklaşık 30 firma temsilcisi katıldı. Manisa’da Organik Tarımı Yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında düzenlenen toplantıda, organik tarımın Manisa Havzası’na bütünüyle nasıl yayılacağı ve kapalı devre sulama sistemlerinin hayata geçirilmesinin önemi tartışıldı.
Sarıgöl’den Menemen’e kadar uzayan 1.5 milyon dekarlık Gediz Havzası’nda şuan açık kanallarla vahşi sulama yapıldığını söyleyen Vali Bektaş, “Bu sistem su israfına neden oluyor. Ayrıca Devlet Su İşleri’nin yetişemediği yerlerde yapılan sondaj, elektrik ve trafo gibi yatırımlar da vatandaşı zorluyor. DSİ ile mutabakata vardık. Bu ovada kapalı devre basınçlı sulama sistemine başlayacağız. Her tarlanın başına 12 ay boyunca borularla basınçlı su gelecek. Bu sayede ilave enerji kaynağı olmadan herkes damlama sulama yapabilecek. Mevcut suyla şimdikinin 3 katı kadar arazi sulama şansı yakalayacağız. Ayrıca daha yüksek kotlara ulaşabileceğiz” dedi.
Böyle bir projenin en az 10 sene sürebileceğini söyleyen Vali Bektaş “Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile anlaşmış durumdayız. Projeyi Yap-İşlet-Devret Modeli ile yapacağız. Tabi ki nihai fiyat ihalede belli olacak. Daha önce örneği olmadığından dolayı zor bir iş. Fakat bu işin talipleri çok. Yap-İşlet-Devret Modeli ile köprü, havalimanı yapılıyor ama henüz sulama projesi yapılmadı. Suyun tek elden yönetilmesi demek, dağdaki karın hesabının yapılması, gerektiğinde bir telefon ile suyun açılıp kapanması demek” dedi.
“ORGANİK TARIM FUARI’NI MANİSA’DA YAPMAK İSTİYORUZ”
Manisa Ovası’nda bir bütün olarak organik üretim yapmak için projeye başladıklarını dile getiren Vali Bektaş, şöyle devam etti:
“Şu an burada organik tarım çok sınırlı. Üretim, sertifikasyon ve pazarlama ayaklarını birlikte yürüteceğiz. Kapalı devre sulama sistemi organik üretimde işimizi kolaylaştıracak. Dünyanın en büyük sertifikasyon firmalarıyla oturup tek elden anlaşmalar yapacağız. Tanıtım için de Türkiye’nin ve bölgenin en iyi Organik Tarım Fuarı’nı Manisa’da yapmak istiyoruz. Bir vali yardımcımız sadece bu iş ile ilgileniyor. Bir ekibimiz geçen aylarda dünyanın en büyük Organik Fuarı olan Biofach’ta incelemelerde bulundu. Konuyla ilgili her etkinliğe katılıyoruz.”
Toplantı sonunda sektör temsilcileriyle karşılıklı görüş alışverişinde bulunan Vali Bektaş, organik tarımın yaygınlaşması sonrasında ise elde edilecek tarım ve hayvancılık ürünlerinin işlenip tüketiciye sunulması aşamasında ilde kurulu bulunan tarım sanayicilerinin önemini bir kez daha vurguladı.
Manisa’nın organik tarım sahasında yapması gerekenlerle ilgili konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, “Gelişen dünyada, artan nüfus oranına paralel olarak hızla yeni teknolojiler ve tekniklerin gelişmekte olduğunu görüyoruz. Bu gelişmeler ışığında, yeni teknoloji ve tekniklerden yararlanarak dünya ülkelerinden geri kalmadan il olarak kendi yerimizi belirlememiz gerekiyor. Ülkemizde 1980’lerden beri bir nüve şeklinde başlayan organik tarım bugünlerde, ilimizde 139 bin dekar alanda yapılmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerindeki pazar payı her yıl ortalama yüzde 15 oranında artmaktadır. Avrupa pazarına baktığımızda gelişen piyasaya ayak uydurmak zorundayız. Organik tarımda Avrupa pazarı bizim için çok önemli. Bu piyasada kalıcı olmak bizim en önemli hedefimiz. Bu durumda herkes, özellikle sektör temsilcileri üzerine düşen görevi yapmalı, organik tarıma gönül verenler, elini taşın altına koymalıdır” diye konuştu.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
MERSİN'DE "ÇİFTÇİ NEREDE BİZ DE ORADAYIZ" TOPLANTISI
ÖĞRETMENLERDEN BAŞKAN SEÇER’E ZİYARET
MERSİN'DE 25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLENDİ
VALİ PEHLİVAN, TÜMAMİRAL PETRONI’Yİ KABUL ETTİ
VALİ PEHLİVAN, EMEKLİLİĞE AYRILAN İL BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRÜ SULTAN CİHAN’I KABUL ETTİ
VALİ PEHLİVAN BAŞKANLIĞINDA, GÜVENLİK VE ASAYİŞ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Müftü Yığman "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü” Yürüyüşüne katıldı
MİLLETVEKİLİ SÖYLEMEZ 'DEN, MÜFTÜ YIĞMAN 'A ZİYARET
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KAPSAMINDA DÜZENLENEN TURNUVA VE YARIŞMALAR SONUNDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
MERSİN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRÜ FAZİLET DURMUŞ, TOBB KADIN GİRİŞİMCİLERİ KURULUNU ZİYARET ETTİ