Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Sur ilçesinde bulunan tandır evinden yılda bin 719 kadın düzenli tandır ekmeği yapıp satıyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde açılan tandır evi merkez Sur ilçesinde oldukça ilgi gördü. Hasırlı Mahallesi’nde bazı kadınlar yaptıkları ekmekleri satıp üretime katılarak, hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de özgüven kazanıyor. Yoksulluğun yoğun olarak yaşandığı Hasırlı Mahallesi’nde 2003 yılında Çamaşır Evleri’nin yanına kurulan tandır evinden yılda 1719 kadın düzenli olarak faydalanıyor. Tandır evi, bugün artık sadece hane içinde tüketilen ekmek ihtiyacının giderilmesine değil kadınların üretime katılmasına da aracılık etmeye devam ediyor.
"7 YILDIR TANDIR EVİNE GİDİYORUM"
Tandır ekmeğini üretip satışını yapan 7 çocuk annesi Mekiye Yaşa, tandır evindeki hizmetten memnun olduğunu söyledi. Yaşa, "7 yıldır tandır evine gidip geliyorum. Daha önce sadece evimin ekmek ihtiyacını karşılıyordum. Çarşıda tandır ekmeğinin satıldığını görünce bende bu işi yapmaya karar verdim. Eşim gündelik işlerde çalıştığı için tandır ekmeği yapıp satmaya başladım. Eşimle ilişkimiz de olumlu yönde değişiklikler oldu. Üretimin çok güzel bir şey olduğunun farkına vardım ve özgüven kazandım" dedi.
"KADINLARIN SOSYAL HAYATI DEĞİŞTİ"
Mahallenin gelir seviyesinin oldukça düşük olduğunu belirten DİKASUM Hasırlı Şubesi çalışanı Gülistan Filiz, genelde erkeklerin inşaatlarda, çocuklarında simit ve tatlı gibi mamulleri satarak geçimlerini sağladıklarını kaydetti. Filiz, "Hasırlı Mahallesi’nin göç alan bir bölge olduğunu biliyoruz. Son dönemde semtte Rojava ve Suriye’den gelenlerin de ikamet etmesi oldukça kalabalıklaştırdı. Kadınların Tandır Evi’ni ailelerinin ekmek ihtiyacını karşılamak ve aile ekonomisine katkı sunmak amacıyla kullanmaktadırlar. 8 kadın düzenli olarak ekmek yapıp satıyor. Kadınlar tarafından tandır evinde yapılan ekmekler Balıkçılarbaşı ve Dağkapı’da satılıyor" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.