Re’Sen Emekliler Derneği Başkanı Servet Kahramaner, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin (AYİM) başörtülü fotoğraf kullanımı ile ilgili aldığı kararın tarihi olduğunu, ancak aynı mahkemenin geçmiş dönemlerde farklı kararlarla çifte standart uyguladığını belirterek, "Geçmiş dönemlerde aynı mahkemenin verdiği hukuksuz kararlar da ortada durmaktadır” dedi.
Re’Sen Emekliler Derneği Başkanı Servet Kahramaner, mahkemenin başörtülü fotoğraf kullanımı ile ilgili kararının bundan sonrası için emsal niteliği taşıdığı ifade etti. Kahramaner, Anayasa ile güvence altına alınmış olan temel hak ve özgürlükler noktasında AYİM tarafından alınan bu kararın yerinde bir karar olduğunu, ancak geçmiş dönemlerde yine aynı mahkeme tarafından uygulanan çifte standardı kamuoyunun bilgisine sunma ihtiyacı duyduklarını belirtti.
"MAĞDURLARA HAKLARI İADE EDİLMELİ"
28 Şubat post-modern darbe süreci ile birlikte eşinin giydiği kıyafetten dolayı veya inanç ve görüşleri gereği yaşam tarzını değiştirmeyen binlerce askerin, herhangi bir yargı kararı olmadan TSK ile ilişiğinin kesildiğini hatırlatan Kahramaner, şunları söyledi:
“Ayırma işleminin iptali için ilgili mahkemeye açılan davaların tamamı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiştir. Yıllardır bu haksız işlemlerin telafisi için vermiş olduğumuz mücadelede, darbe süreçlerinde askeri mahkemelerin tarafsız karar veremeyeceğini, bu haksızlıkların giderilmesi gerektiğini ifade etmemize rağmen bu ikazlarımız dikkate alınmamıştır. Ancak bugün normalleşme sürecinde başörtülü fotoğraf kullanımı ile ilgili AYİM tarafından lehte verilen karar tarihi bir karar olarak değerlendirilirken, geçmiş dönemlerde aynı mahkemenin verdiği hukuksuz kararlar da ortada durmaktadır. Son zamanlarda ülkede oluşan siyasi konjonktüre baktığımızda ’aldatmaların, kandırılmaların veya kumpasların’ oluştuğunu gözlemlemekteyiz. Tabiri caizse bu modaya Askeri Yargının da uyduğu gözlerden kaçmamaktadır. Düne kadar adeta ’İrtica’ faaliyetlerini, başörtüsünü büyük bir tehdit olarak gören askeri yargı, bugün tam tersi kararlarla günah çıkarmaktadır. Vurgulanmalıdır ki özellikle darbe ve darbe sonrası dönemlerde Türk Silahlı Kuvvetleri’nden sözde yargı yolu açık idari işlemlerle ilişiği kesilen ve mağduriyetleri telafi edilmeyen askerler büyük bir ‘kumpas’a kurban edilmişlerdir. Olağanüstü dönemlerde askeri yargının bağımsız ve tarafsız kararlar veremediği aşikardır. Bu bağlamda sosyal hukuk devletinin gereği yerine getirilmeli ve tüm mağdurlara haklarının iade edilmesi gerekmektedir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.