Tekstil Sektörünün En Eski Kuruluşu Ele Alınacak

Uluslararası Karamürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda sanayi tarihinin en eski özel kuruluşu ele alınacak.

22 Mart 2015 Pazar, 12:33
Tekstil Sektörünün En Eski Kuruluşu Ele Alınacak
-

Uluslararası Karamürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda sanayi tarihinin en eski özel kuruluşu ele alınacak.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin 03-05 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleştireceği Uluslararası Karamürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda Türk tekstil sanayisinin özel sektördeki en eski kuruluşu olan Karamürsel Mensucat Fabrikası ele alınacak. Sempozyumda fabrikanın sosyolojik ve ekonomik etkileri ile kuruluşundan İstanbul’a taşınmasına kadar olan dönemden söz edilecek.
Yapacağı sunumundan önce Karamürsel Mensucat Fabrikası’nın Türk tekstil sanayi tarihinin en eski özel sektör kuruluşu olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Zeynep Cumhur İskefiyeli fabrikanın "Karamürsel Fes, Çuha ve Şayak Fabrikası" adıyla İzmit Körfezi’nin Karamürsel sahilinde 1890 yılında Mustafa ve Yusuf Efendiler tarafından tesis edildiğini ifade etti. İskefiyeli, "Fabrikanın faaliyete başladığı tarihte devlete ait birkaç fabrikanın dışında sanayi ve ticaretin neredeyse tamamı yabancıların elindeydi. Karamürsel fabrikası çok kısa süre içinde İstanbul’un dışında Trabzon, Bursa, İzmit, Adapazarı, Selanik, Eskişehir, Afyon, Kütahya, Biga ve İnegöl’de bulunan bayileri aracılığıyla geniş bir müşteri kitlesine ulaştı. Başarılı çalışmalarından dolayı kurucularından yöneticilerine hatta ustalarına kadar pek çok kişi Padişah II. Abdülhamit tarafından çeşitli nişanlarla ödüllendirildi" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Zeynep Cumhur İskefiyeli, "Karamürsel Mensucat Fabrikası çeşitli sanayi sergilerine de katıldı. Hatta bu sebeple Osmanlı Devleti tarafından sanayi madalyası verildi. Fabrika fes, çuha ve şayak gibi kumaşlar ile yünlü mensucat çeşitleri üretiminde birinci sırada yer aldı. Fabrikada üretilen bu kumaşlar, polis ve askeri üniformaların hazırlanması ve çeşitli devlet dairelerinde çalışan memurların kıyafetleri için kullanıldı. 12 Kasım 1917’de sermayesi 100 bin liraya yükseldi ve ‘Karamürsel Mensucat ve Ticaret Anonim Şirketi’ haline geldi. Birinci Dünya Savaşı sırasında yurtdışından yapılan ithalatın azalması nedeniyle meydana gelen boşluğu Karamürsel Mensucat Fabrikası doldurdu" şeklinde konuştu.
Milli Mücadele yıllarında da fabrika ürünleri ile Kuvayi Milliye’ye destek verdi. Ancak savaş sırasında Karamürsel’deki fabrika işgal kuvvetleri tarafından 1921’de bombalanarak yıkıldı. Bunun üzerine fabrika Cumhuriyet döneminde ismini taşıdığı Karamürsel yerine İstanbul’a taşındı. Fabrikanın günümüze kadar ulaşan bacası Altınkemer’de yer alıyor. Karamürsel Mensucat Fabrikası’yla ilgili Sakarya Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih bölümünden Yrd. Doç. Dr. Zeynep Cumhur İskefiyeli sunum yapacak. Gerçekleşecek sunum 5 Nisan Pazar, Piri Reis Salonu’nda, saat 09.45’te yapılacak.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
AVRUPA ŞAMPİYONU TAEKWONDO MİLLİ TAKIMIMIZ YURDA DÖNDÜ
ORYANTİRİNG TÜRKİYE ŞAMPİYONASI MERSİN’DE YAPILACAK
"KADIN HİKAYELERİ TİYATRO FESTİVALİ"
MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN 2025 YILI BÜTÇESİ 27 MİLYAR 500 MİLYON
TARSUS BELEDİYESİ YAĞIŞ SONRASI TAHRİBATI HIZLA GİDERİYOR
MUT BELEDİYE BAŞKANI ORHAN'A 2023 BAŞARI ÖDÜLÜ VERİLDİ
Tarsus’ta tehlike arz eden çatı malzemesi İtfaiye ekipleri tarafından söküldü
MERSİN MÜFTÜLÜĞÜ'NDEN, MERSİN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ'NE ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMA ZİYARETİ
BAŞKANVEKİLİ UYAN, YILMAZ İLE ŞAHİN'İ ZİYARET ETTİ
YUNUS EMRE GENGEÇ ÖGRETMEN DUALARLA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI