Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yürütülen ‘Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında Adana Adliyesi’nde iki gün süren çalıştay gerçekleştirildi. Proje kapsamında, çalıştaya katılan yabancı uzmanlar, basın sözcüsü hakim savcılar, yargı muhabirleri ve akademisyenlerden alınan görüşler doğrultusunda medya ile yargı işbirliği için "Mesleki Etik İlkeleri ve Strateji Planı" hazırlanacağı belirtildi.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Toplantı Salonu’ndaki çalıştaya, Hollanda ve Almanya’dan gelen proje ikinci ortağı ve Hollanda Proje Lideri Abduljelil Taktak, Proje Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Dr. Marina Thode, AB uzmanı hakim ve basın sözcüleri Brigitte Koppenhoffer, Willem Korthalsaltes ve Alman Gazeteci Wolfram Lumpe ile basın sözcülüğü eğitimi alan Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri, hakimler, savcılar, yargı muhabirleri ve Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden öğretim üyeleri katıldı.
İLİŞKİLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN FİKİR ALIŞVERİŞİ
Çalıştaya katılan tüm konuklar, yargı ile medya arasındaki ilişkinin güçlenmesi, iletişimin hızlanması ve doğru bilgi akışının sağlanması için görüşlerini bildirdi. Karşılıklı soru cevap şeklinde devam eden çalıştayda, katılımcılar bilgilerini paylaşıp önerilerini sundu. Çalıştayda ayrıca yabancı uzmanlar ile katılımcılar, tarihi adliye binasındaki Medya İletişim Bürosu’nu ziyaret edip, büro işleyişi hakkında bilgiler aldı, adliye bahçesindeki kameriyede çay içip sohbet etti.
"MESLEKİ ETİK İLKELERİ VE STRATEJİ PLANI" HAZIRLANACAK
Çalıştay sonunda tüm katılımcılardan, proje kapsamında hazırlanacak olan ve yargı ile medya arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin amaçlandığı ’Mesleki Etik İlkeleri ve Strateji Planı’na ilişkin önerileri alınarak proje ortakları olan yabancı uzmanlar tarafından not edildi. Yabancı uzmanlar da aldıkları notlar doğrultusunda mayıs ayında hazırlanması düşünülen işbirliği planı için taslak rapor hazırladı.
Proje kapsamında; Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır illerinde de yapılan çalıştayla birlikte, Adalet Bakanlığı temsilcileri, akademisyenler, basın ve yargı mensupları ile Avrupa Birliği üye ülkelerinden gelen konunun uzmanları tarafından alınan görüşler doğrultusunda ’Mesleki Etik İlkeleri ve Strateji Planı’ hazırlanacak. İşbirliği strateji planı, yargı ile medya arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi adına yargı mensupları ile basın temsilcilerine dağıtılacak. Projeye katılım sağlayan tüm tarafların görüşleri üzerine ortaya çıkacak olan plan, tavsiye niteliğinde olacak, bağlayıcılığı bulunmayacak.
"BASIN SÖZCÜLÜĞÜNÜ DAHA KURUMSAL HALE GETİRECEĞİZ"
Çalıştayın kapanış töreninde konuşan Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkan Yardımcısı Tahir Hırslı, bu yılsonunda projenin biteceğini söyledi. Proje kapsamında yılsonuna kadar birçok faaliyetin bulunduğunu kaydeden Tahir Hırslı, "Bundan sonra tüm katılımcılarımızın basın mensuplarına verilecek eğitim ve sene sonunda yapacağımız uluslararası sempozyuma katkılarını bekliyoruz. Çalıştaya katılan tüm arkadaşlarımız ile bize iki gün boyunca ev sahipliği yapan sayın Başsavcımız Ali Yeldan ve ekibine teşekkür ediyorum" dedi.
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ise çalıştayın yararlı geçtiğini belirterek, "Bunu kalıcı ve sürekli hale getirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Burada aldığımız bilgilerle birlikte hem iletişim kanallarını arttıracağız hem de iletişime geçtiğimiz kitleyi daha fazla bilgilendireceğiz. Başsavcı Vekillerimizin tamamı basın sözcülüğü eğitiminden geçti. Yapımı devam eden Adana adliyemizde bunları daha kurumsal, daha donanımlı şekilde faaliyete geçireceğiz. Ben tüm katılımcılarımıza, meslektaşlarımıza, misafirlerimize ve Medya İletişim Büromuza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.