Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TDED Kocaeli Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği ve Prof. Dr. İsmail Kara’nın konuğu olduğu “Medeniyet Okumaları” etkinliği kapsamında, Cumhuriyet Dönemi din politikaları tartışıldı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Kocaeli Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikte Türkiye’de Cumhuriyet Dönemi’ndeki din ve laiklik tartışmaları ele alındı. TDED Kocaeli Şubesi’nin Medeniyet Okumaları etkinliği kapsamında gerçekleştirilen programa Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara konuşmacı olarak katıldı.
Sanat Edebiyat Kültür Akademisi’nde (SEKA) medeniyet anlayışımıza yönelik düzenlenen programlar aralıksız olarak devam ediyor. Medeniyet Okumaları kapsamında katılımcılar tarafından okunan “Cumhuriyet Türkiyesi’nde Bir Mesele Olarak İslam” kitabı düzenlenen etkinlikte değerlendirildi. Kitabın yazarı Prof. Dr. İsmail Kara’nın konuşmacı olduğu programa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TDED Kocaeli Şubesi Başkanı Ali Yeşildal ve çok sayıda davetli katıldı.
Din politikaları açısından Cumhuriyet tarihinin dönemlere ayrıldığını dile getiren Prof. Dr. İsmail Kara, ilk olarak 1919-1924 arasında yer alan ve Cumhuriyetin erken dönemi olarak adlandırılan sürecini ele aldı. Birinci meclisin dini semboller taşıdığını vurgulayan Prof. Kara, “Mecliste şeyhler, âlimler vardı. Bu dönemde aslında din modernleşmesindeki yürütme politikasında Osmanlı devamı gibi görülebilir. Bu süreç 3 Mart 1924’te bitiyor” dedi.
İkinci dönem din politikalarının ‘Tek Parti’ dönemi ile başladığını belirten Prof. Kara, 3 Mart 1924’te kabul edilen 3 kanun yeni politikaların habercisi olduğunu ifade etti. Kara, “Halifelik bu tarihte kalkıyor. Tevhidi Tedrisat kanunuyla da medreseler kapatılıyor. Son olarak da Şer’iye ve Evkaf Vekaleti kaldırılıyor ve bu kanunla Diyanet İşleri Başkanlığı kuruluyor. Daha sonraki dönem 1960’a kadar sürdü. 1960 öncesi Türkiye’de herkes kendi ideolojisini yaşar ve bir araya gelebilirdi. Ayrı görüşteki insanlar, aynı objektife poz verebiliyordu” dedi.
Laiklik tartışmalarına değinen Prof. Kara, katılımcılara İmam hatip Okulları ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini ya da laik yapılar olup olmadığı sorunu sordu. Katılımcılardan çeşitli cevaplar alan Kara, halk arasında sorulacak olursa bu soruya dini yapılar olarak cevap verileceğini ancak İmam Hatip ve Diyanet’in hem dini hem de laik yapılarak olarak görülebileceğini dile getirdi.
Programında sonunda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Prof. Dr. İsmail Kara’ya söyleşisi için teşekkür etti. Söyleşinin ardından Başkan Karaosmanoğlu, Prof. Kara’ya tablo hediye etti.
TDED Kocaeli Şubesi tarafından düzenlenen Medeniyet Okumaları kapsamında toplam yüz kişinin katıldığı dört grup oluşturuldu. Yirmi beş kişilik gruplar önceden dağıtılan kitapları okurken kitabın yazarı, düzenlenen söyleşiye katılarak değerlendirme yapıyor. Dört ay sürecek proje kapsamında katılımcılar her hafta cumartesi günü gruplar halinde toplanıyor. Farklı eğitim ve yaş gruplarından katılımcıların yer aldığı proje önümüzdeki dönemde de devam edecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.