Artık Yemekler Çöpe Gitmeyecek

Çukurova Üniversitesi içerisinde yer alan ve günlük 6 bin kişiye yemek hizmeti veren Merkezi Kafeterya’da yapılan çalışmada, haftada 438 kilogram ekmek ile kişi başına günlük 1 tabak yemeğin çöpe atıldığı belirlendi.

17 Mart 2015 Salı, 00:41
Artık Yemekler Çöpe Gitmeyecek
-

Çukurova Üniversitesi içerisinde yer alan ve günlük 6 bin kişiye yemek hizmeti veren Merkezi Kafeterya’da yapılan çalışmada, haftada 438 kilogram ekmek ile kişi başına günlük 1 tabak yemeğin çöpe atıldığı belirlendi.
Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celile Dölekoğlu, 3 ayrı dönemde 5’er gün Merkezi Kafeterya’da 15 Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencisi ile çalışma yaptıklarını belirtti.
5 gün boyunca öğrencilerle birlikte yemekhanenin mutfak kısmında tabak içerisinde bırakılan ‘yenilebilir gıdaları’ toplayarak sayım ve tartım işlemlerini gerçekleştirdiklerini belirten Doç. Dr. Dölekoğlu, birinci hafta sonunda haftalık 438 kilogram ekmeğin çöpe atıldığını tespit ettiklerini söyledi.
Yapılan çalışmada kişi başına günlük 1 tabak yemeğin de çöpe atıldığını anlatan Doç. Dr. Dölekoğlu şöyle devam etti:
“Bu rakamlar sadece tabaktan atılan çöp. Bir de hiç yenmeyen, tencerede kalan gıdalarımız vardı. Malum, öğrencilerin ders programlarını düzenli olarak takip etmek mümkün değil; bu yüzden de ne kadar pişireceğinizi, her gün ne kadar yemeğin tüketileceğini bilemiyorsunuz. Bu da tencerede yemek kalmasına neden oluyor. Ancak araştırmamız sonucundaki rakamları elde edince yönetim bize güzel fırsatlarda verdi. Akşamları da bu yiyeceklerin satılması sağlandı. Ve artık Çukurova Üniversitesi’nde tencereden atılan bir yemeğimiz yok. Şimdiki hedefimiz ise farkındalığı artırarak, tabaktan çöpe giden yemekleri engellemek. Bunun için de üniversitemizin personel ve öğrenci yemekhanesinde farkındalık çalışması olarak uyarıcılar hazırladık. Ekmek ve gıda israfı olarak tabaktan çöpe giden yiyeceklerle ilgili öğrencilerin ve çalışanların dikkatini çekmek için hazırladığımız afişleri duvarlara astık. Daha sonra tekrar ölçümler yapıp, dikkati ne kadar topladığımıza bakacağız.”
5 günlük yapılan çalışmanın sonucunu da aktaran Doç. Dr. Celile Dölekoğlu, en çok öğrencilerin tabakta yemek bıraktığını tespit ettiklerini bildirerek, çalışmanın 2. ve 3. ay ölçümlerinde de sonuçların benzer çıkması durumunda öğrencilere yönelik özel bir çalıma yapacaklarını kaydetti.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin tarımının geleceğini şekillendirecek eylem planı oluşturuluyor
TARSUSLU HAYIRSEVER İŞ İNSANI ŞEREF AYDOĞAN  VE AİLESİ, 48 DERSLİKLİ 2 OKUL İNŞA EDECEK
TARSUS’TA, ULUSLARARASI TARIM ÇALIŞTAYI BAŞLADI
Başkan Kaya, "iklim değişikliğinin olumsuz etkileri en fazla tarımda hissediliyor"
‘MEZİTLİ İLÇESİ İÇME SUYU ALTYAPI PROJESİ’NİN TEMELİ ATILDI
BAŞKAN GÜNKUT, TEKNİK DİREKTÖR SORUNUNU ÇÖZEMEDİ
SİLİFKE BELEDİYESPOR, KARŞIYAKA'YA BİLENİYOR
MERSİN'DE İHTIYAÇ SAHİBİ AİLELER ZİYARET EDİLDİ
SİLİFKE'DE AKIL VE ZEKÂ OYUNLARI KÖYÜ’NÜN AÇILIŞI YAPILDI
VALİ  PEHLİVAN, CEYPORT ULUSLARARASI TAŞUCU LİMANI’NDA İNCELEMELRDE BULUNDU