Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Antalya'daki "mavi Işık" hastası bebek
- Antalya Eğitim ve Araştırma Hastahanesi Çocuk Gastroentoloji Uzmanı Dr. Işık:
- "Bebeğimiz sağlıklı, aktif ve canlı bir durumda. Hafif bir akciğer enfeksiyonu var"
ANTALYA - Antalya'da "mavi ışık hastalığı" olarak tabir edilen Crigler Najjar Sendromlu 3 aylık Poyraz Ergün'ün doktoru İshak Abdurrahman Işık, "Bebeğimiz sağlıklı, aktif ve canlı bir durumda. Hafif bir akciğer enfeksiyonu var" dedi.
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastahanesi Çocuk Gastroentoloji Uzmanı Dr. Işık, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastahanesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Poyraz bebeğin Crigler Najjar sendromu tanısıyla hastahaneye başvurduğunu bildirdi.
Poyraz bebeği yenidoğan servisine yatırıp tedaviye başladıklarını belirten Işık, şunları kaydetti:
"Crigler Najjar Sendromu çok nadir görülen bir hastalık. Dünyada bu hastalığa yakalanmış 200 civarında hasta var. Hastalığın tek tedavi yöntemi karaciğer naklidir. Onun dışında da herhangi bir tedavi şekli maalesef yok. Bu süre içinde hastaya karaciğer nakli yapılıncaya kadar destekleyici tedaviyle idame ettirmemiz gerekiyor. Bu arada yapmamız gereken büyümesini sağlamak ve bilirübin değerlerinin çok yükselmesine engel olmak."
Crigler Najjar hastalığının ana sebebinin kanda bilirubinin atılmasına yarayan enzimin vücutta olmayışı olduğunu ifade eden Işık, buna bağlı olarak bilirübinin çok yükseldiğini, kanda ve beyinde birikerek beyinde hasara neden olduğunu kaydetti.
- "İlk birkaç ay çok önemliydi"
Amaçlarının fototerapiyle hastanın bilirübinini belli bir seviyede tutmak olduğunu dile getiren Işık, "Özellikle ilk bir ay çok önemliydi. Bundan sonra da bebeğin ilk birkaç yıl belli aralıklarla günde 12-15 saat kadar yoğun fototerapi alması gerekiyor. Ondan sonra trans olabilecek yaşa geldikten sonra donör bulunursa karaciğer nakli yapılıp sağlığına kavuşacak" diye konuştu.
Poyraz bebeğin babasının fototerapi cihazı yaptırmasının bir zararı olmadığını belirten Işık, şöyle devam etti:
"Bu fototerapi cihazının belki tedavinin gecikmesi gibi bir negatif etkisinden söz edilebilir. Eğer cihaz uygun yapıldıysa yani ışık dalga boyu uygun dalga boyundaysa ve vücuttan uzaklığı gerekli seviyelerdeyse faydası olmuştur, zararı olmaz. Ama bunlar sağlanamadıysa yalancı, tedavi etmiş gibi görünüp tedaviden uzak kalmış olabilir. Böyle bir negatif etkisi olabilir."
Bebeğin şu andaki sağlık durumunun gayet iyi olduğunu anlatan Işık, "Bebeğin genel durumu gayet iyidir. Bebeğimiz sağlıklı, aktif ve canlı bir durumda. Hafif bir akciğer enfeksiyonu var. Onu tedavi edeceğiz. Bu arada fototerapisini de burada alacak" dedi.
Muhabir: Orhan Kuzu
Yayınlayan: Murat Aslan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.