'155 arıyor' gibi gösteren dolandırıcılar, en çok ‘terör örgütü’ ile kandırıyor

KAYSERİ - Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü, iş adamları, esnaf ve tüccarlara yönelik yaptığı dolandırıcılık uyarısında, telefonda '155 Polis İmdat Arıyor' gibi gösterebilen dolandırıcıların en çok terör örgütü ifadesini kullandıklarına dikkat çekti

19 Aralık 2015 Cumartesi, 10:43
'155 arıyor' gibi gösteren dolandırıcılar, en çok ‘terör örgütü’ ile kandırıyor
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
KAYSERİ - Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü, iş adamları, esnaf ve tüccarlara yönelik yaptığı dolandırıcılık uyarısında, telefonda '155 Polis İmdat Arıyor' gibi gösterebilen dolandırıcıların en çok terör örgütü ifadesini kullandıklarına dikkat çekti. Polis, vatandaşlara yaptığı uyarıda dolandırıcıların telefon konuşmasında telsiz sesi dinleterek vatandaşı korkutmaya çalıştıklarını anlattı.

Kayseri Ticaret Odası, İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıyı üyeleriyle paylaştı. İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda, dolandırıcıların insanları daha çok terör örgütlerinin, şahsın telefon hattını kullandığına inandırarak kandırdıklarına dikkat çekildi. İl Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı uyarıda, şu ifadelere yer verildi; “Dolandırıcılık suçu en genel anlamıyla, bir kişiyi çeşitli hilelerle aldatarak, kendisine ya da başkasına menfaat sağlamak amacıyla yapılan kasıtlı eylemlerdir. Dolandırıcılık suçu, türlerine göre farklılık göstermektedir. Ülkemiz genelinde en yaygın olarak karşılaşılan dolandırıcılık yöntemi 'Kontör/Para Dolandırıcılığı' şeklinde gerçekleştirilen ve telefon yoluyla yapılan dolandırıcılıktır. Telefon yoluyla dolandırıcılık olaylarında; şüpheliler, gelişen teknolojik imkânları kullanarak, mağdurları telefon ile arayarak kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtmaktadırlar. Bu kişiler bir takım gerçek dışı vaatler ile kurgu olaylar inşa edip, vatandaşlarımızın iyi niyetleri ve yardımseverlik duygularını istismar ederek dolandırmaktadırlar.”

Emniyet, kendilerini polis, asker, savcı gibi sahte unvanlarla tanıtan dolandırıcıların, telefonla aradıkları şahısları hangi ifadelerle dolandırdıklarını şöyle sıraladı: “Terör örgütü veya bir suç şebekesi tarafından banka hesabının boşaltılacağı, terör örgütü veya suç şebekesi tarafından telefon hattının kullanıldığı, bir olayda suçlu olarak isminin geçtiği, hesaplarındaki paraların çekilerek devlet güvencesi altına alınacağı, şüphelilerin tespiti ve yakalanması amacıyla soruşturma başlatıldığı, gizli operasyon yürütüldüğü, deşifre edilmesi durumunda gözaltına alınacağı, ikamette bulunan altın ve ziynet eşyalarının hırsızlık olayında ele geçen eşyalar arasında olduğundan bahisle bir poşet veya çanta içerisine konularak belirtilen yere bırakılması gerektiği, banka hesabının terör örgütü tarafından kullanıldığı öğrenildiğinden, banka hesabındaki paranın güvence altına alınması için verilecek hesap numarasına paranın aktarılması gerektiği, operasyon bitimi parayı iade edecekleri gibi senaryolarla tehdit, korku ve panik hali oluşturarak vatandaşlarımızı dolandırmaktadırlar.”

Dolandırıcıların çeşitli bilgisayar programlarını kullandıklarına dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi: “Bu programlar sayesinde vatandaşlarımızın telefon ekranında 155 Polis İmdat tarafından aranıyor gibi gözükecek şekilde arama yaparak güvenlerini kazanmaktadırlar. Hatta polis ekiplerini, sahte ihbarlarla aradıkları vatandaşın ikamet bölgesine yönlendirip senaryolarının inandırıcılığını sağlamaktadırlar. Daha sonraki aşamalarda ise verdikleri hesap numaralarına paranızı havale etmenizi ya da para ve altınlarınızı çöp kutuları, park veya sokaklara bırakmanızı istemektedirler. Bu yöntemler dışında, vatandaşlarımızın telefon numaralarına 'hediye kazandınız' ya da 'çekiliş kazandınız' gibi SMS’ler atarak, vergi veya kargo ücreti adı altında para talep etmektedirler. Ayrıca dolandırıcılar telefonla sizi arayarak sağlık veya hayat sigortanızın yenilenmesi için para yatırmanızı isteyerek de dolandırabilmektedirler” denildi.

TELSİZ SESİ KORKU VE PANİK OLUŞTURMAK İÇİN

Polis, vatandaşlara yaptığı uyarıda dolandırıcıların telefon konuşmasında telsiz sesi dinleterek vatandaşı korkutmaya çalıştıklarını anlattı. Uyarıda, dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralandı; “Polis, Jandarma, Cumhuriyet Savcısı veya herhangi bir kamu personeli, hiçbir şekilde vatandaşlarımızdan elden ziynet eşyası, para teslimi veya havale-EFT yapılmasını katiyen talep etmez. Sizi telefonla arayarak kendisini Polis, Savcı, Asker olarak tanıtıp, bankaya para yatırmanızı veya bir yere para, altın bırakmanızı isteyenlere asla inanmayın. Telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine ve korku, panik yaratma amaçlı senaryolara katiyen itibar etmeyin. Telefonunuza gelen SMS metinlerinde aramanızı istedikleri numaraları kesinlikle aramayın. Kimlik ve kredi kartı bilgilerinizi sakın paylaşmayın. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde lütfen hemen 155 Polis imdat hattını arayın ya da en yakın emniyet birimine müracaat edin.”
CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
İSMETPAŞA MAHALLESİ GERİ DÖNÜŞÜMDE KADERİNE TERK EDİLDİ
56 İLDE TEFECİLERE VE DOLANDIRICILARA "KUYU-46" OPERASYONU
MERSİN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRÜ FAZİLET DURMUŞ'TAN SİLİFKE ZİYARETİ
AKDENİZ İLÇESİ TOROSLAR, KAZANLI VE HOMURLU MAHALLELERİ KANALİZASYON SORUNU TARİHE KARIŞIYOR
MERSİN MÜFTÜLÜĞÜ'NDEN, TARSUS ZİYARETİ
MESKİ’DEN KIŞ UYARISI: SU SAYAÇLARI DONMA RİSKİNE KARŞI KORUNMALI
SİLİFKE'DE KARŞIYAKA HAZIRLIĞI
KARDA MAHSUR KALAN VATANDAŞLARIN VE HAYVANLARIN İMDADINA BÜYÜKŞEHİR KOŞUYOR
TADEKA’DA “TARSUS’TAN DÜNYAYA YAYILAN İNANÇ ROTASI” SÖYLEŞİSİ
UYUŞTURUCU TACİRLERİ TOKYO'DAN KAÇAMADI