Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın himaye ve destekleriyle Mersin'de Valilik, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Ulusal Turunçgil Konseyi, Çukurova Üniversitesi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Uluslararası Bahçe Bitkileri Topluluğu, Uluslararası Turunçgil Topluluğu işbirliği ile 06-11 Kasım 2022 tarihleri arasında Ülkemizde ve Mersin'de ilk kez yapılacak olan 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Uluslararası Turunçgil Kongresi dolayısıyla düzenlenen toplantıya, KKTC Başkonsolosu Zalihe Mendeli, Uluslararası Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Kongre Başkanı Prof. Dr. Okan Kaya, Mersin Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği Başkanı Coşkun Doğmuş, Akdeniz İhracatçılar Birliği’ni temsilen Mustafa Karagöz ve kongreye katkı sağlayan kurumların temsilcileri katıldı.
Düzenlenen toplantı, tanıtım filmi ile başlayıp Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz’ın süreci anlatan sunumu ile devam etti.
Vali Pehlivan toplantıda yaptığı konuşmasında; Son verilere göre dünya genelinde 140 milyon tonun üzerinde turunçgil üretildiğini, bunun yaklaşık 5,5 milyon tonunun Türkiye’de, bunun da 1,5 milyon tonunun Mersin'de üretildiğini, bu kongrenin Mersin İlimizde yapılıyor olmasının bu bağlamda çok anlamlı olduğunu vurguladı.
Pehlivan “1960’lı yıllara kadar uzanan Amerika Birleşik Devletleri'nde bir sempozyum şeklinde başlayıp sonrasında değişik ülkelerde dört yılda bir yapılan kongrenin 14’üncüsü Ülkemiz Türkiye'de ve ev sahibi olarak da Mersin İlimizde yapılıyor. Turunçgil ürünleri portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi meyvelerden oluşuyor ve içerdiği C vitamini, bol miktarda mineral ve lif sayesinde insan sağlığı açısından da ziyadesiyle önemli bir ürün. Tüketimi dünya genelinde çok yaygın. Öyle ki 140 ülkede narenciye üretimi yapılıyor. Elimizdeki son verilere göre dünya genelinde 140 milyon tonun üzerinde narenciye üretiliyor. Bunun yaklaşık 5,5 milyon tonu da Türkiye'mizde üretiliyor. Sahip olduğumuz bu üretim hacmiyle dünyada 8., Avrupa'da da 2. sıradayız.
Türkiye'deki üretime veya Türkiye içindeki dağılıma baktığımızda da Mersin ilimizin gerçekten çok büyük bir üretim payına sahip olduğunu görüyoruz. Örneğin, Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon ton civarında limon üretimi var. Bunun yüzde 55'i, 850 ton civarında limon üretimi ilimizde yapılıyor. Gene portakal, greyfurt, mandalina gibi ürünlerde de ya ikinci ya da üçüncü sıradayız.
Dolayısıyla bu kongrenin Mersin İlimizde yapılıyor olmasında, turunçgil üretiminde sahip olduğumuz üretim hacminin, üretim rekoltesinin ve üretim kapasitesinin büyük bir rolü vardır. Kongreye, bilim insanlarının katılımı olacak. 1000 civarında bildirinin bu kongre vesilesiyle paylaşılacağını biliyoruz. Kongreler malumunuz sektöre katkı sağlamak için yapılıyor. Sektörün bilimsel yaklaşımlarla, ortaya konan çalışmalarla, daha da profesyonel yapıya kavuşturulması gıda sağlığı şartlarından tutun, üretim şartlarından, pazarlama şartlarına, pazara ulaşma süreçlerine kadar bu çalışmalar teorik bazda da ortaya konuluyor. Bu bilgileri paydaşlarına ulaştırmak suretiyle tarladan sofraya kadar uzanan sürecin daha da verimli, etkin hale getirilmesine önemli katkılar sunuyor.
Bu kongremize Tarım ve Orman Bakanlığımız destek veriyor. Bu vesileyle başta Sayın Bakanımız olmak üzere Bakanlığımıza şükranlarımızı sunuyorum. Kendisi de Uluslararası Turuncu Konseyi üyesi olan Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz, Valiliğimiz, bağlı kurumlarımız, belediyelerimiz, odalarımız bu süreçte önemli destekler verdi. Bilimsel boyutuyla da Çukurova Üniversitesi ve Ziraat Fakültesi ağırlıklı olmak üzere oradaki bilim insanlarımız destek sağladı. Kendilerine teşekkür ediyorum. Hep birlikte ev sahipliği yapacağız. Burada değişik ülkelerden gelen katılımcıları hep birlikte ağırlayacağız. Bir yandan bilimsel çalışmalar ortaya koyulurken bir yandan da hem ülkemizin hem de kongreye ev sahipliği yapacak olan Mersin İlimizin belli başlı tarihi, turistik ve doğal güzellikleri gösterilerek tanıtımı yapılacak, kongrenin bu bağlamda tanıtıma katkısı olacak.” dedi.
Kongrenin ardından Narenciye Festivalini yapacaklarını hatırlatan Vali Pehlivan, konuşmasının devamında “Kongre 11 Kasımda bitecek. Hemen arkasından da Narenciye Festivali başlayacak. Bir faaliyet diğer faaliyeti de aslında desteklemiş olacak. Bilimsel çalışmalar, uluslararası bir kongre ve devamında da gene halkımızın katılımıyla, geniş katılımlı bir festivalle güzel bir final yapılacağına inanıyoruz ki bunun planlamasını da hep birlikte yaptık. Bu süreçte başından beri emeği olan Uluslararası Turunçgil Konseyi Başkanlığına, Kemal beye ve ekibine, Bilim Kurulumuza tabii teşekkür ediyorum. Önceki dönem Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan beyi, benden önceki Sayın Valimizi de bu vesileyle şükranla anıyorum. Hasılı emeği geçen bütün kişi ve kurumlara herkese, basın mensuplarına teşekkür ediyor, bütün halkımızı bu etkinliklere davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Vali Pehlivan'ın konuşmasının ardından kongre paydaşı oda ve birlik temsilcileri ile kongre bilim kurulu üyeleri söz alarak, duygu ve düşüncelerini ifade etti, hazırlık süreci ile ilgili bilgiler verdi.
Vali Pehlivan ve diğer konuşmacıların katılımcıların sorularını yanıtlamasının ardından toplantı sona erdi.
Turunçgil dünyasının en prestijli organizasyonu olarak kabul edilen, ilki 1968’de Amerika Bileşik Devletleri’nde yapılan ve her 4 yılda bir dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen “Uluslararası Turunçgil Kongresi” Türkiye’de ve Mersin'de ilk kez düzenlenecek.
Tüm dünyadan danışman, üretici ve bilim insanlarının katılacağı ‘Uluslararası Turunçgil Kongresi’ne yaklaşık 60 ülkeden 2 bin 500’e yakın katılımcı bekleniyor. Turunçgil ürünlerine ilişkin olarak 1000’in üzerinde bildiri ve sunumun yapılması, teknik gezilerin düzenlenmesi planlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.