Reşit Çocuk İçin Yardım Nafakası

11 Ekim 2018 Perşembe 12:51
Av. Durdane Baştürk
Türk Medeni Kanununun 364. Maddesine göre “Herkes yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üst soyu ve alt soyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.
Söz konusu nafaka miktarının tespiti, aynı kanunun 365. Maddesi 2. Fıkrasında davanın; davacının geçinmesi için gerekli ve karşı tarafın mali gücüne uygun bir yardım isteminden ibaret olduğu şeklinde düzenlenmiştir.
Anne ve babanın çocuğuna karşı üstlendiği bakım borcunun çocuğun ergin olmasına kadar devam edeceği hususu Türk Medeni Kanununun 328/1. Maddesinde düzenlenmektedir. Aynı maddenin 2. Fıkrasında bu durumun istisnası olan çocuğun reşit olduktan sonra eğitimine devam etmesi durumu göz önüne alınmış ve “Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler” şeklinde bir düzenleme yapılmıştır.
Boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren işlemeye başlayan velayet hakkı kendisine verilemeyen eşin çocuğun eğitimi ve bakım giderleri için ödediği iştirak nafakası küçüğün reşit olmasıyla birlikte ortadan kalkar. Dolayısıyla küçüğün reşit olmasıyla ortadan kalkan iştirak nafakasının reşit olup eğitimine devam etmesi durumunda yardım nafakası olarak devam etmesi söz konusu değildir. Ayrıca yardım nafakası için davayı velayet hakkı ortadan kalktığı için yalnızca reşit olmuş kişinin kendisi açabilecektir.
Reşit olan kişinin yardım nafakası talebi bu hususla alakalı kanun düzenlemesine göre eğitiminin devam ettiği süreyi kapsamaktadır. Eğitimine devam eden reşit birey, kendi emek ve geliriyle yaşamını sürdürmekten yoksun ise anne ve babasından öğrenimini tamamlayıncaya kadar yardım nafakası isteyebilir. Ergin bireyin anne ve babasından yardım nafakası talep edeceği durum yalnızca üniversite eğitim sürecini değil kişinin üniversite sınavlarını kazanabilmesi için üniversite hazırlık kursuna gitmesi gerektiği göz önüne alındığında bu süre içinde de ekonomik olarak anne ve babasının yardımına ihtiyaç duyması sebebiyle bu süreci de kapsar.
Yardım nafakası talebiyle açılacak davada görevli mahkeme aile mahkemesidir. Nasıl ki yardım nafakasının bağlanması için davayı talep eden ergin kişinin açması gerekli ise söz konusu nafakanın kaldırılması için de nafaka yükümlüsünün kaldırma talepli bir dava açması gereklidir.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
VALİ PEHLİVAN, İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜ ZİYARET ETTİ
BÜYÜKŞEHİR, ‘DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ’NDE BİR DİZİ ATÖLYE VE ETKİNLİK DÜZENLEDİ
VALİ PEHLİVAN, DEZENFORMASYONLA MÜCADELE KURUMLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZA TÖRENİNE KATILDI
BAŞKAN ÖZSU'DAN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, MERSİN DİŞ HEKİMLERİ ODASI HEYETİNİ KABUL ETTİ
VALİ PEHLİVAN, İŞ İNSANI KENAN YAVUZ İLE GÖRÜŞTÜ
TARSUS’TA ÇOCUKLAR, HAKLARINI ÖĞRENDİ, EĞLENCELİ ANILAR BİRİKTİRDİ
VALİ PEHLİVAN, ŞİŞECAM GENEL MÜDÜRÜ ELVERİCİ İLE ŞİŞECAM’IN MERSİN'DEKİ YATIRIMLARINI DEĞERLENDİRDİ
JANDARMADAN ÖĞRENCİLERE SİBER FARKINDALIK EĞİTİMİ
Aralarında 15 Dosyadan Aranması Olan 10 Şüpheli Yakalandı