Nikahsız Eşin ve Evlilik Dışı Çocuğun Miras Hakkı Nedir?

20 Aralık 2016 Salı 02:13
Av. Durdane Baştürk
Miras hukuku ve miras davaları ile ilgili en önemli konulardan birisi kimlerin mirasçı olduğu ve mirastan kimlerin ne kadar pay alacağıdır. Kimlerin mirasçı olduğu mirasçılık sırası diğer adıyla zümre sistemine göre belirlenmektedir. Miras bırakanın mirasından pay alabilmek için yasal veya atanmış mirasçı olmak gerekmektedir. Yasal mirasçılar miras bırakanın çocukları, eşi, anne ve babası, kardeşleri, büyükanne ve büyükbabaları ile onların çocuklarıdır. Resmi nikahla evlenen eşin yasal mirasçılardan olduğuna şüphe bulunmamakla birlikte, akıllara resmi nikahı olmaksızın birlikte yaşayan kişinin ve evlilik dışı çocuğun mirastan pay alabilecek olup olmadığı sorusu gelmektedir
 
Nikahsız eş miras davaları ile ilgili olarak miras hukuku içerisinde belirlenmiş hiçbir zümreye ait değildir. Bu nedenle nikahsız eşin mirasçı olabilmesi için ya vasiyetname olması ya da ölüme bağlı bir tasarruf olması gerekir. Miras bırakacak olan kişinin hazırlayacağı vasiyetname ile birlikte nikahsız eş mirastan pay alabilmektedir. Bir diğer seçenek ise ölüme bağlı tasarruftur. Nikahsız eşin miras hakkı sözleşme ile mümkün olduğundan nikahsız eşin saklı miras payı bulunmamaktadır. Evlilik dışı çocuğun miras hakkı, mirası bırakacak olan kişinin evlilik dışı çocuğu tanıması ya da babalık davası ile evlilik dışı çocuğa soy bağı kurulması sonucu olmaktadır. Evlilik dışı çocuğun soy bağı annenin doğum yapması neticesinde otomatik olarak anne ile kurulmakta olup, baba ile soy bağı kurulması evlilik dışı çocuğun miras hakkını elde etmesi için gerekli unsurlardan birisidir. Bunun dışında miras bırakacak olan baba ölüme bağlı bir tasarruf ile de çocuğu tanıdığını beyan edebilmektedir. Bu yol ile de evlilik dışı çocuk miras hakkı elde edebilmektedir.
 
Babalık davası, miras bırakan kişinin vefatından sonra da açılabilmektedir. Miras bırakan kişinin vefatının ardından açılacak olan babalık davalarında, miras bırakan kişiyi mirasçıları temsil etmektedir. Babalık davalarında soy bağının ispatı ile evlilik dışı çocuk miras hakkına sahip olur ve mirastan pay alır fakat açılacak babalık davası sonucu soy bağının ispatı yapılamaz ise babalık davası reddedilir ve evlilik dışı çocuğunu miras hakkı bulunmaz.
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
SİLİFKE TSO'NDA 'DEVLET DESTEK VE TEŞVİKLERİ" BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
VALİ PEHLİVAN, İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜ ZİYARET ETTİ
BÜYÜKŞEHİR, ‘DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ’NDE BİR DİZİ ATÖLYE VE ETKİNLİK DÜZENLEDİ
VALİ PEHLİVAN, DEZENFORMASYONLA MÜCADELE KURUMLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZA TÖRENİNE KATILDI
BAŞKAN ÖZSU'DAN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, MERSİN DİŞ HEKİMLERİ ODASI HEYETİNİ KABUL ETTİ
VALİ PEHLİVAN, İŞ İNSANI KENAN YAVUZ İLE GÖRÜŞTÜ
TARSUS’TA ÇOCUKLAR, HAKLARINI ÖĞRENDİ, EĞLENCELİ ANILAR BİRİKTİRDİ
VALİ PEHLİVAN, ŞİŞECAM GENEL MÜDÜRÜ ELVERİCİ İLE ŞİŞECAM’IN MERSİN'DEKİ YATIRIMLARINI DEĞERLENDİRDİ
JANDARMADAN ÖĞRENCİLERE SİBER FARKINDALIK EĞİTİMİ