Bebeğim Ne Yesin?

26 Şubat 2020 Çarşamba 00:51
Diyetisyen İrem KARSLI
Dünyada mucizevi bir besin var mı diye sorsalar sanırım her diyetisyen ‘’anne sütü’’ cevabını verir. Bebek beslenmesinde ilk 6 ay sadece anne sütünü öneriyoruz. Zaman geçtikçe bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için ihtiyacı olan enerji miktarı ve gerekli besin ögesi miktarları artar. Bu gereksinim sadece anne sütü ile karşılanamaz ve tamamlayıcı beslenmeye başlamak gerekir.
Bebeğinize saygı duyun.
Her bebek farklı hızda gelişir. Fiziksel ve psikolojik gelişime dair gözlemleriniz tamamlayıcı beslenmeye hazır olma durumunu anlamak için bulunan aydan çok daha önemlidir. Katı beslenmeye geçiş genellikle 4-6 aylar arasında başlar. Katı beslenmeye başladığınızda bebeğinizin davranışlarını iyi değerlendirin. Beslenme sırasında başını çeviren bebekler doymuştur ve yemeye devam etmek istemiyordur. Kendi yediklerinizle bebeğinizin yediği miktar aynı olamaz. Bebeklerin doğuştan gelen enerji alımını ayarlama yetenekleri vardır.
Pes etmeyin.
Onlar besinlerle ilk kez tanışıyor. Öğürme refleksi göstermeleri çok normal. Başlangıçta kaşıkla beslenmeye direnç gösterebilirler çünkü bebekler kaşıkla beslenmeye alışkın değildir. Her yeni eklenen besini en az 2-3 gün deneyin. Bunun tadını beğenmedi diye düşünmeyin 2-3 gün ara verdikten sonra tekrar deneyin, pes etmeyin.
Basit olun.
Basit ve alerjen olmayan gıdalarla başlayın. Örneğin ; meyvelerden çilekle mi yoksa elmayla mı başlamalıyım derseniz, etrafınızda elma alerjisi olan bir bebek nerdeyse göremezsiniz ama kırmızı meyvelerin alerjen özelliği daha fazladır. Yiyecekleri birbirine karıştırıp karışık gıdaları vermeyin. Yani yumurtayı yumurta olarak peyniri peyniri olarak yedirin. Annelerin en sık yaptığı hata severek yediği bir besinle sevmediği besinin tadını saklayıp yedirmeye çalışması.
Doğum-4.Ay
Bebeğinizin ilk 4 ay boyunca aranma, emme, yutma ve çıkarma refleksleri vardır. Bu aylarda bebekler anne sütü veya gerekirse bebek formulaları ile emzirerek yada biberonla, kaşıkla veya özel bardaklarla beslenebilir.

5.Ay
Bebeğiniz objeleri kendi isteiğiyle kavrayabilir. Ellerini ağzına götürmeyi öğrenir. Çıkarma refleksi yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Gerekirse inceltilmiş tahıllar(pirinç unu gibi) ek besin olarak verilmeye başlanabilir.
6.Ay
Bebeğiniz ellerini kullanarak dengeli oturabilir. Yiyeceği dilin önünden arkasına itebilir. Kaşığın çevresinde dudaklarını kapayabilir. Rendelenmiş meyve sebzeler tahıllarla verilemeye başlanabilir. Kaşıkla beslenebilir.
Anne sütüne devam
Yoğurt
Meyve suyu, sebze suyu ve püresi
Pekmez
Şekersiz muhallebi (süt + pirinç unu)
Yumurta sarısı (1/4 oranında)
Besinlerin hazırlanmasında inek sütü küçük miktarlarda kullanılabilir.
7.Ay
Kavrama gelişir. Yardım ile bardaktan içer. Yana doğru çene hareketleri ile yiyeceği ezebilir. Meyve sebze püreleri ve tahıllara ek olarak etler de beslenmeye eklenmeye başlar.
Anne sütüne devam
Yoğurt
Meyve suyu, sebze suyu
Pekmez
Pirinç unu, pirinç
Yumurta sarısı (tam)
Et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et)
Bitkisel yağlar
Sebze püre veya sebze çorba
8-10.Ay
Biberonu yardım almadan tutabilir. Sıvıyı bardaktan dökmeden içer. Sıvı besin alımı azalır. Katı besin alımı artar. Elden ağza götürme koordinasyonu artar. Yumuşak, ezilmiş, kıyılmış ev yemekleri yiyebilir. Parmak besinlere başlanabilir.
Anne sütüne devam
Yoğurt
Meyve suyu, sebze suyu
Pekmez
Et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et), kuzu veya tavuk karaciğeri
Bitkisel yağlar
İyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı ve sebzeli)
Tam yumurta veya pastörize peynir
Tahıl – kırmızı mercimek, kuru fasulye, nohut ezmeleri
10-12.Ay
Elleriyle ve kaşık ile kendini besler. Bardağı yardım almadan tutar. Diş çıkarması tamamlanmaya başlar. Isırma ve çiğneme yeteneği gelişir. Yumuşak, doğranmış ev yemeklerinden yiyebilir. Aileninkine benzer öğün alışkanlıkları tuz ve şeker olmadan sağlanır. Öğünlerde bardak kullanılır.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin Tarsus'ta Kamyon, Park Halindeki Otobüse Çarptı
Mersin Erdemli’de Düğünde Şaşkınlık Yaratan Hediye: Mezar Taşı
TAT AİLESİNİN ACI GÜNÜ...
TARSUS'TA ŞELALE CADDESİNDE 4 ARAÇ BİRBİRİNE GİRDİ, TRAFİK KİLİTLENDİ
Tarsus’ta Silahlı Saldırı: 2 Ölü, 1 Ağır Yaralı
Tarsus U-60 Takımının ACI günü...
TARSUS-POZANTI OTOYOLUNDA YAĞIŞ KAZALARI BERABERİNDE GETİRDİ
BAŞKAN BOLTAÇ, CHP'NİN "İKİNCİ YÜZYIL DEĞİŞİM KURULTAYI"NA KATILDI
BAŞKAN SOFU: "ÇAMLIYAYLA'MIZA SABIRLA, HEP BİRLİKTE, ELELE GÜZEL HİZMETLER VERECEĞİZ"
Mersin’de 3. Kattan Düşen Kadın Yaralandı