CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Terör nedeni de dahil olmak üzere seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması meşruiyeti açısından mahkeme kararlarıyla olmak durumundadır. Bu konuda yapılması gereken hukuki süreçlerin hızlı işletilmesidir. Bu yapılmadan uygulamaya sokulacak görevden almalar ne Türkiye ne de dünya kamuoyuna anlatılabilecek icraatlar olmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un CHP resmi internet sayfasından yayınlanan yazılı açıklaması:
TORUN: BELEDİYELERE MÜDAHALE, HUKUKİ SÜREÇ İZLENEREK YAPILMALIDIR
CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un Belediye Başkanları ve Meclis Üyelerinin Görevden Alınmasına Yönelik Torba Yasa Düzenlemesine ilişkin basın açıklaması şöyle:
"Hükümet bir süredir gündemine aldığı ve görevden alınan Belediye Başkanları yerine Kayyum atanması uygulamasını Torba Yasa ile yasalaştırmak istemektedir. Bu uygulama Türkiye’nin içinde bulunduğu koşulları bahane ederek, AKP’nin kendisine ait olmayan belediyeleri ele geçirme girişimidir. Hukukun üstünlüğünün yerini AKP’nin üstünlüğü ilkesi almıştır.
Bilindiği gibi hükümet Güneydoğu’da yoğunlaşan terör olaylarını gerekçe göstererek teröre destek olan Belediye Başkanlarını ve meclis üyelerini görevden alıp, yerlerine kayyum atama yoluna gideceğini ifade etmektedir. Şu ana kadar ki uygulamalar bu tür müdahalelerin Güneydoğu ötesinde kullanılacağını düşündürmektedir.
Bu konuda kamuoyunun Hükümetçe ciddi biçimde yanlış bilgilendirildiğinin altını çizmekte ve bazı konulara açıklık getirmekte yarar vardır;
1. Hükümetin yaratmak istediği algının tersine; mevcut yasal düzenlemeler bu tür görevden alma gerektiren durumlarda belediye başkanlarının görevden alınmasına olanak sağlamaktadır. Gerek 3628 sayılı Mal Bildirimi ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu gerekse 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun uyarınca görevleriyle ilgili bir suç nedeniyle haklarında soruşturma veya kovuşturma açılan belediye başkanı 5393 sayılı Belediye Kanunun 47/1’nci maddesine göre kesin hükme kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılmasına izin vermektedir.
2. Ancak bu tür görevden almalarda, söz konusu belediye meclisinin kendi içinden bir başkan vekili seçmesi öngörülmektedir. Bu seçimin yapılamaması durumunda seçim yapılıncaya kadar büyükşehirlerde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde Vali tarafından atama yapılabilmektedir.
3. Hükümetin bu tür bir uygulama ile yetinemeyip yeni bir düzenleme yapmak istemesinin asıl nedeni görevden alınan belediye başkanlarının yerine, bugüne kadar çeşitli şirket ve medya kuruluşlarında yaptıkları gibi doğrudan kendi kontrolünde çalışacak memur belediye başkanları görevlendirmek istemesidir.
4. Teröre destek veren belediye başkanları ve meclis üyelerinin görevden alınması başka bir şeydir; bu görevden alma sonucu ortaya çıkan boşluğu hükümetin kendi lehine doldurmak istemesi başka bir şey; bu yaklaşım kendi başına bir fırsatçılıktır ve terör nedeniyle görevden alma gibi bir gerekçenin içini boşaltma riski taşımaktadır.
5. Terör nedeniyle görevden alma da dahil olmak üzere seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması meşruiyeti açısından mahkeme kararlarıyla olmak durumundadır. Bu konuda yapılması gereken hukuki süreçlerin hızlı işletilmesidir. Bu yapılmadan uygulamaya sokulacak görevden almalar ne Türkiye ne de dünya kamuoyuna anlatılabilecek icraatlar olmayacaktır.
Bu değerlendirmelerin ışığında, AKP hükümetini, terör gibi ulusal ve insani bir sorununu kullanarak siyasi fırsatçılık yapmamaya, yapılan uygulamaların gerekçesi ne olursa olsun hukuk devleti anlayışının dışına düşmeme çağrısında bulunuyorum."
Kaynak: https://www.chp.org.tr/Haberler/17/torun-belediyelere-mudahale-hukuki-surec-izlenerek-yapilmalidir-25921.aspx
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.