Orhan Pamuk Eskiden 3 korumam vardı şimdi bir tane, Türkiye ilerliyor

ATİNA - Yunanistan'ın başkenti Atina'da "Kafamda Bir Tuhaflık" adlı romanının tanıtım söyleşisine katılan Nobel ödüllü Türk romancı Orhan Pamuk, 2 bin kişiye hitap etti

11 Aralık 2015 Cuma, 13:47
Orhan Pamuk Eskiden 3 korumam vardı şimdi bir tane, Türkiye ilerliyor
-

ATİNA - Yunanistan'ın başkenti Atina'da "Kafamda Bir Tuhaflık" adlı romanının tanıtım söyleşisine katılan Nobel ödüllü Türk romancı Orhan Pamuk, 2 bin kişiye hitap etti. Yunan kitapseverler tarafından bir kez daha büyük ilgiyle karşılanan Pamuk, "Eskiden üç korumam vardı şimdi ise sadece bir tane. Görüyor musunuz? Türkiye ilerliyor." dedi.

Nobel ödüllü ünlü Türk romancı Orhan Pamuk'un "Kafamda Bir Tuhaflık" (2014) adlı romanı Yunanca'ya çevrildi. Pamuk'un son 10 romanını Yunan okurların beğenisine sunan Oceanida (Okeanida) Yayınevi tarafından "Kati Parakseno sto Nu mu" adıyla 8 Aralık Salı günü piyasaya sürülen roman, aynı gün tükendi. 728 sayfadan oluşan roman ikinci baskısını yaptı. Diğer kitapları gibi son romanı da Yunan okur tarafından büyük beğeni ve ilgiyle karşılanan kitabın çevirisi Stella Vretou tarafından yapıldı.

"Kafamda Bir Tuhaflık" romanının Yunanca yayınlanması üzerine Atina'da bir tanıtım toplantısı düzenlendi. En büyük kültür merkezi Atina Müzik Sarayı'nda (Megaron Musikis Athinon) dün akşam Oceanida Yayınevi ile Public tarafından organize edilen söyleşiye Orhan Pamuk da katıldı. İzdihamın yaşandığı tanıtıma akın eden her yaştan 2 bin kişi konferans salonunu doldurdu. Yüzlerce okur, Pamuk'a kitaplarını imzalatabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Pamuk, en son 2011 yılında aynı mekanda bir okurlarıyla buluşmuştu.

Konferans salonunda düzenlenen söyleşi öncesi salonu dolduran kitapseverleri selamlayan Pamuk, uzun süre alkışlandı. Tanıtım programında Pamuk'a gazeteci Evi Kiriakopoulou eşlik etti.

"TANITIMLARDA SİYASİ SORULARI CEVAPLAMAM"

Kitap tanıtım etkinliklerinde politik sorulara cevap vermemesine 'romanlarının reklâmını yapıyor' kaygısının sebep olduğunu vurgulayan Pamuk, romanların piyasaya çıkmasının üzerinden zaman geçtikten sonra politik soruları cevaplandırmayı tercih ettiğini söyledi. Ünlü yazar, kendisine ve son romanına dair şunları söyledi: "Siyasi-politik sorular hoşuma gitmiyor. Etrafımda olanlardan ötürü endişelenmediğim için değil. Ancak siyasi sorulara vereceğim cevaplar, romanlarımı tanıtım mekanizması olarak görüleceği için. Son kitaplarım, her durumda, daha karmaşık ve daha fazla politik cevaplar veriyor. En son kitabımda da olan bu. 1970'ten günümüze kadar olan Türkiye yaşamını konuşuyor."

Romandaki kahramanların sınırlarını, tercihlerinin belirlediğini anlatan Pamuk, Türkiye'de son yapılan araştırmalardan birine göre özellikle doğuda evliliklerin yüzde 54'üne büyüklerin (anne-baba) karar verdiğini hatırlattı. Roman kahramanı Mevlüt'te de böyle olduğunu belirten Pamuk, 'Mevlüt de sevdiği ile değil ancak bir başkası ile evleniyor." ifadelerini kullandı.

"İSTANBUL'UN YAŞANAN DEĞİŞİM KAYGI VERİCİ"

Romanı üzerinden Türkiye'nin son 40 yılında kültürel, toplumsal ve dini yaşamında büyük değişimler yaşadığına atıfta bulunan Pamuk, İstanbul'a onlarca yıldan bu yana sürekli yeni insanların geldiğini, bu gelişrlerin tarihi duvarları yıktığı ve kültürel alışkanlıkları değiştirdiği tespitinde bulundu.

İstanbul'daki hızlı değişime dikkat çeken ünlü yazar, bu kadar hızlı ve dikey bir şekilde gerçekleşen değişikliklerin acaba, nasıl ve ne kadar farkına varıldığına ilişkin neredeyse metafizik bir kaygıya sahip olduğunu söyledi.

Son kitabında kendisine özgü daha bağımsız bir gündeme sahip halk kahramanının bulunduğunu anlatan Orhan Pamuk, romanın ihtiyacı doğrultusunda bu mahallelerde araştırma yaptığını ve insanlarıyla konuştuğunu anlattı.

"GELENEK SÜREKLİ YENİDEN İCAT EDİLİYOR"

"Geleneği nasıl karşıladığına" ilişkin bir soru üzerine Orhan Pamuk, şöyle konuştu: "Geleneği her seferinde yeniden icat ediyoruz. Tabii ki nötr ve her şeyin üzerinde olan bir gelenek de yoktur. Gelenek, tarih, politika ve ahlâk, insanî eylem-faaliyetlerin ve hayallerin üzerine basar. Bu anlamda her zaman ilişkilidir. Eğer gelenek için bir şey söyleyeceksem, düşünüyorum da geleneğe dair tüm önceki yıllarda neler değişmedi ki?"

İRONİK TÜRKİYE CEVABI

Bir başka soru üzerine Pamuk, korumaları eşliğinde dolaştığını söyledi. İronik bir cevapla devam eden ünlü Türk romancı Pamuk, "Tabii ki, şimdi daha az (korumalar). Ancak Türkiye'de hayatımın tehlikede olduğunu hissetmiyorum. Arkadaşımla uzak semtlere yemeğe gittiğimizde bu beni rahatlatıyor. Gerçeği söylemem gerekirse eskiden üç vardı şimdi ise sadece bir tane. Görüyor musunuz? Türkiye ilerliyor."

"BİLGİSAYAR KULLANMAYAN SON NESİL YAZARLARDANIM"

Bir yazar olarak teknoloji ile arasının nasıl olduğuna ilişkin de kısa bir değerlendirme yapan Pamuk, "Bilgisayarda yazmayan son nesil yazarlardanım. Belki düşünmek ve yazmak için zamana ihtiyaç duyan bir insan olarak klavye ile yazma hızı bunları benden uzaklaştırıyor." ifadelerini kullandı. CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
ÇAMLIYAYLA KALEARDI FORE KAZIK ÇALISMALARI TAMAMLANDI
MALUM YERDE YİNE ARAÇ SIKIŞTI, SÜRÜCÜLER ÇÖZÜM BEKLİYOR
Fikir Otobüsü 2024-2025 sezon başvuruları başladı
BÜYÜKŞEHİR KURS MERKEZLERİ ÖĞRENCİLERE VE VELİLERE İYİ GELİYOR
YURTTAŞIN İHTİYAÇ DUYDUĞU HER ALANDA BÜYÜKŞEHİR VAR
MERSİN'DE ARANAN 89 ŞAHIS YAKALANDI
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ADEM'DEN, TTB BAŞKANI TEKE'YE ZİYARET
TARSUS KAYMAKAMLIĞINDA YANGIN TATBİKATI YAPILDI
MERSİNLİ EMLAKÇILAR, GAYRİMENKUL FUARI ZİRVESİNE KATILDI
55 Göçmen Kaçakçılığı Organizatörü ve Bin 626 Düzensiz Göçmen Yakalandı