AFYONKARAHİSAR - CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Türkiye’deki boşanma olaylarının Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) tarafından araştırılması için önerge verdi. Köksal, toplumun temel yapısının aile olduğunu belirtti.
Meclis Araştırması Önergesi veren Köksal, ailenin toplum için önemli bir değer olduğunu belirterek, “Toplumdaki aile yapısının sağlam temeller üzerine oturtulabilmesi, evlilik kurumunun güçlendirilmesi, toplumun temel taşı olan ailenin dağılmasının engellenerek sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla; boşanma olaylarının ve sebeplerinin araştırılması, alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırmasının yerinde olacağı görüşündeyiz.” dedi.
"TOPLUMU CİDDİ BİÇİMDE ETKİLİYOR"
Köksal, ailenin oluşumunu sağlayan evlilik kurumunun son yıllarda, hızla artan ekonomik ve sosyal nedenlerden kaynaklı olarak, boşanmaların da hızla arttığının görüldüğünü kaydetti. Boşanmanın bir miras gibi çocuklara aktarıldığını belirten Köksal, “Boşanma bir aile mirası gibi, ailelerde çocuklara aktarılmaktadır. Ebeveynleri boşanan çiftlerde boşanma oranı yüksek iken ebeveynleri boşanmamış ailelerde bu oran çok daha düşük kalmaktadır. Ayrıca ebeveynleri boşanmış çiftlerin, kişisel problemlerinin olması, kolayca öfkelenmek, kıskanç olmak, para yönetimi becerilerinin düşük olması, aldatmak gibi sorunları, ebeveynleri boşanmamış çiftlere göre boşanma ihtimallerini iki kat artırmaktadır.” diye konuştu.
Ebeveynleri boşanan çocukların okul hayatlarının olumsuz etkilendiğini, kendi hayatlarında evlilikle ilgili ciddi kaygılar hissettiğini söyleyen Köksal, şunları söyledi: “Çocuklarda ise; kendini boşanma sebebi olarak görme, anne-babanın boşanmasından utanç duyma, yaşam alanlarında meydana gelen değişikliklerden dolayı öfke ve kaygılanma, diğer ebeveyne özlem, okul başarısının düşüşü, kötü alışkanlıklar edinme, içe kapanma, isyankarlık, arkadaşlık ilişkilerinin bozulması gibi sorunlara yol açmaktadır. Ayrılan ailelerin çocuklarında eğitim alma süreleri de uzamaktadır. Ders başarı oranlarındaki azalma ile birlikte eğitimlerini yarıda bırakma oranları da yüksektir. Antisosyal, agresif ve suç içeren davranışlar boşanmış ailelerin çocuklarında daha fazla görülmektedir. İleri yaşlarda ise evlilikle ilgili ciddi kaygılar taşımaktadırlar. Madde bağımlısı olma oranları yüksektir, fiziksel gelişimleri ve sağlıkları normalin altındadır.”
Burcu Köksal, boşanma olaylarının, boşanan taraflardaki aile fertlerini de etkilediğini kaydetti. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.