Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
ANKARA - Maliye Bakanı Naci Ağbal, önümüzdeki yıl devlet kadrolarına 55 bin açıktan atama yapılacağını açıkladı. Hali hazırda memur olmayan bir kişinin, boş memur kadrolarına atanmasına 'açıktan atama' deniyor.
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan, Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılan 2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. 5 maddeden oluşan tasarı, 2016 Yılı Merkez Yönetim Bütçesi yürürlüğe girinceye kadar 2016 yılının ilk üç aylık döneminde merkezi yönetim harcamalarının yapılmasına ve gelirlerinin tahsiline imkan verecek. 2016 yılı bütçe tasarısını bu ayın sonunda sunmayı ve Ocak ayında Meclis'in gündemine göre görüşülmesini arzu ettiklerini ifade eden Bakan Ağbal, devletteki boş memur kadrolarına 2016'da yapılacak açıktan atama sayısını 55 bin olarak belirlediklerini söyledi.
"GEÇİCİ BÜTÇE DÖNEMİNDE TAŞIT ALINMAMASI DAHA DOĞRU"
Maliye Bakanı, daha sonra şöyle devam etti:
"2016 yılında 2015 yılı merkez yönetim bütçe kanuna bağlı cetvellerdeki çeşitli parasal tutarlar 2016-18 orta vadeli programında yer alan deflatör oranı olarak belirlenen yüzde 6,8 oranında artırılmaktadır. İdarelerin satın alabilecekleri toplam taşıt sayısı 500 adet olarak öngörülmektedir. Ancak komisyonumuz tarafından da uygun görülmesi halinde 2016 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu tasarısını yakın bir zamanda Meclisimize sunacağımızı dikkate alarak kurumların geçici bütçe döneminde taşıt satın almamaları hususunun daha doğru olacağını düşünmekteyiz."
Ağbal, belirlenen ödenek tavanları ile ilgili de "Personel giderleri 40,5 milyar lira; sosyal güvenlik kurumuna devlet prim giderleri 6,9 milyar lira; mal ve hizmet alım giderleri 12,3 milyar lira; faiz giderleri 19,4 milyar lira; cari transferler 70,4 milyar lira; sermaye giderleri 10,7 milyar lira; sermaye transferleri 7,5 milyar lira; borç verme 3,6 milyar lira; yedek ödenekler 2,4 milyar lira." bilgilerini verdi.
"YÜZDE 3 BÜYÜME TAHMİN EDİLİYOR"
Konuşmasında genel ekonomik konulara da değinen Ağbal, küresel ekonominin krizden bu tarafa beklenen iyileşmeyi sağlamayadığını dile getirdi. Devam eden kırılganlıklar ve aşağı yönlü riskler nedeniyle büyüme potansiyelin altında olduğunu ifade etti. Maliye Bakanı, 2014 yılında yüzde 3,4 büyüyen küresel ekonominin 2015 yılında yüzde 3.1, 2016 yılında ise yüzde 3,6 büyümesinin öngörüldüğünü kaydetti.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) olası faiz artırım kararı, Avrupa Merkez Bankası'nın genişletici para politikası, Çin'deki yavaşlama, düşen emtia fiyatları, artan jeopolotik gerginlikler sebebiyle belirsizliklerin varlığını sürdürüğünü ifade eden Ağbal, Türkiye ekonomisinin küresel belirsizliklere, yaşanan uzun süreli seçim atmosferine ve mevcut jeopolitik gerginliklere rağmen sağlam temellerini koruduğunu vurguladı. 2014 yılında yüzde 2,9 oranında büyüyen ekonominin 2015 yılında yüzde 3 civarında büyüyeceğinin tahmin edildiğini anlatan Maliye Bakanı, 1 Kasım seçim sonuçları ile siyasi belirsizliğin son bulmasının hem tüketici hem de reel sektör güveninde büyük bir sıçramaya neden olduğunu savundu.
"İKİNCİ NESİL REFORMLARI HIZLA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"
2023 vizyonu doğrultusunda hükümetin ikinci nesil reformları hızla gerçekleştirmeye kararlı olduğunu da aktaran Ağbal, bu sayede Türkiye'nin yüksek gelirli ülkeler grubuna taşınmasının hedeflendiğini kaydetti. 'Demokratikleşme ve adalet, eğitim, kamu yönetimi, kamu maliyesi, reel ekonomide köklü değişim ve öncelikli dönüşüm programları' olmak üzere reformların 6 temel alanda yoğunlaşacağını belirten Ağbal, makroekonomik önceliklerin ise istikrar ve güçlü büyüme, tasarrufların artırılması, mali disiplin ve fiyat istikrarı olarak belirlendiğini kaydetti.
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.