Korkunç açıklama! 22 milyon kişiyi öldürecek

01 Şubat 2017 Çarşamba, 12:01
Korkunç açıklama! 22 milyon kişiyi öldürecek
-

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu, kanserin, dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen bir toplum sağlığı problemi olduğunu belirtti.
 
2030'DA 22 MİLYONA ULAŞMASI BEKLENİYOR!
 
Kalyoncu, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserin, normal hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ve büyümesiyle ortaya çıkan, erken tanı ve korunma stratejileri ile önlenebilir bir hastalık olduğunu vurguladı.
 
Kanserin, dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen bir toplum sağlığı problemi olduğuna işaret eden Kalyoncu, kanser olgularının 2030'a gelindiğinde yıllık 22 milyona ulaşmasının beklendiğini aktardı.
 
Ali Fuat Kalyoncu, akciğer kanserinin, dünyada en sık görülen ve bu hastalığa bağlı ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, şu bilgileri verdi:
 
"Dünya Sağlık Örgütü, akciğer kanserinin 2012'de toplam 1,8 milyon yeni olgu ile tüm kanserlerin yüzde 12,9'unu meydana getirdiğini bildirmiştir. Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığının 2012 verilerine göre, akciğer kanseri ülkemizde tüm nüfus ve erkeklerde en sık görülen kanser tipidir, kadınlarda ise beşinci sıklıktadır. Erkeklerde tüm kanserlerin yüzde 21,8'ini, kadınlarda ise yüzde 4,9'unu oluşturmaktadır."
 
EN SIK GÖRÜLME YAŞI 60
 
Türk Toraks Derneği Akciğer ve Plevra Maligniteleri Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tuncay Göksel de derneğin 2009'da gerçekleştirdiği "Türkiye'nin Akciğer Kanseri Haritası" projesinde, her yıl ülkede 29 bin 314 yeni akciğer kanseri olgusu ortaya çıktığının hesaplandığını belirterek, bu kanserin en sık görülme yaşının 60 olduğunu aktardı.
 
Göksel, 1960'lı yıllardan sonra ortaya çıkan sigara içme alışkanlığındaki artış nedeniyle kadınlarda da akciğer kanseri gelişme hızının giderek yükseldiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:
 
"Akciğer kanseri gelişiminden yüzde 80-90 sigara tüketimi sorumludur. Sigara içme süresi, içilen paket miktarı, başlama yaşı ve içilen sigaranın tipine göre risk değişebilmektedir. Tüm dünyada 1,1 milyar kişi sigara içmektedir. Türkiye'de erkeklerin yüzde 47'si aktif sigara içerken, yüzde 22'sinin içip bırakmış olduğu; kadınların ise yüzde 15'inin aktif içici, yüzde 10'unun bırakmış olduğu bildirilmiştir. 2020'de sigaranın dünyada birinci ölüm nedeni olacağı tahmin edilmektedir."
 
SİGARA İÇMESENİZ BİLE...
 
Akciğer kanser gelişiminde rol oynayan etkenleri, "sigara tüketimi dışında pasif olarak sigara dumanına maruz kalmak", "çevresel radyoaktif gaz olan radon, asbest, mesleksel kanserojen maddeler", "hava kirliliği", "genetik yatkınlık" ve "kronik akciğer hastalıkları" şeklinde sıralayan Göksel, şunları kaydetti:
 
"Geçmeyen ve artış gösteren öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı, iştahsızlık, kilo kaybı, göğüs ağrısı, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü gibi şikayetler akciğer kanseri ile ilişkili olabilir. Özellikle 55 yaş üzeri sigara içenler ya da içmiş olanlarda, bu yakınmaların akciğer kanseri ile ilişkili olabileceği unutulmamalıdır. Akciğer kanseri ile mücadeleyi sigara ile mücadele şeklinde özetleyebiliriz. En önemli korunma yolu; sigaraya hiç başlamamaktır. İçenlerde sigaranın bırakılması yıllar içinde riski önemli ölçüde azaltmaktadır." (Habertürk)

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
MERSİN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRÜ FAZİLET DURMUŞ, "EMEKLİ ÖĞRETMENLER İLE SON DERS" ETKİNLİĞİNE KATILDI
BAŞKAN SEÇER "KADİM MESLEKLER İÇERİSİNDE EN DEĞERLİ MESLEK ÖĞRETMELİKTİR"
BAŞKAN BOLTAÇ "CUMHURİYET, ÖĞRETMENLERİMİZİN ESERİDİR"
KAYMAKAM AVCI'DAN MAHALLE ZİYARETİ
‘PORTFOLYO SEÇKİ YARIŞMASI’NIN ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
MERSİN'DE YEREL YÖNETİMLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI YAPTI
MÜDÜR DURMUŞ, "GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI VE RESİM SERGİSİ" ETKİNLİĞİNE KATILDI
SEÇER “BİZİ İKTİDARA VAHAP SEÇER BELEDİYECİLİĞİ DEĞİL, CHP BELEDİYECİLİĞİ TAŞIR”
BAŞKAN TEKE "ÖĞRETMENLİK ÖZEL VE KUTSAL BİR MESLEKTİR"
MURAT KAYA: “ÖĞRETMENLER, ‘YOL GÖSTEREN’ BİR LİDERDİR”