SAKARYA - Kış mevsiminde sauna, hamam ve kaplıca gibi çok sıcak ortamdan birden soğuk ortama geçmek yüz felcini tetikliyor. Uzmanlar, çok sıcak yerlerden çıkmadan önce bir müddet ılık yerde dinlendikten sonra soğuk ortama çıkılmasının yüz felcinden korunmak için önemli olduğunu ifade ediyor.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Emin Keser, kış aylarında sıcak ortamdan birden soğuk ortama çıkmanın yüz felcini tetikleyebileceğini söyledi. Soğuk havalarda sauna, kaplıca ve hamam gibi çok sıcak ortamlara daha çok gidildiğini ifade eden Keser, şu uyarılarda bulundu: “Bu mekanlardan birden soğuk havaya çıkmak yüz felcinin yanı sıra, kas ağrıları, kas tutulması gibi hastalıklara yol açabilir. Ayrıca sinüzit ve üst solunum hastalıklarına neden olabilir. Hamam, kaplıca, saunadan çıkanlar bir süre ılık bir yerde dinlenmeye çekilmelidir. Çünkü sıcak ortamdan çıktıktan sonra beden ısısını ayarlamak için bir süre daha terleme devam eder. Bu ter kurumadan kesinlikle soğuk havada dışarı çıkılmamalıdır. Vücudun iyice kuruması beklenmelidir. En azından 45 dakika ya da 1 saat ılık bir mekanda dinlendikten sonra dışarı çıkılmalıdır. Çıkarken mutlaka yüz aktı ile korunmalıdır.”
"ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ"
Yüz felcine erken müdahalenin çok önemli olduğunu ve tedaviyi kolaylaştırdığını vurgulayan Keser, hastalığın tedavisinin 3-10 hafta arasında değiştiği bilgisini verdi. Tedavi sonrası hastaların yüzde 90’nından fazlasının tamamen iyileştiğini dile getiren Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı, sözlerini şöyle tamamladı: “Yüz felci geçiren hasta ne kadar çabuk hastaneye gelir ve tedavisine hemen başlanırsa tam iyileşme şansı o kadar artıyor. Ne kadar geç gelinirse de tedavi şansı o kadar azalıyor. Bu sebeple yüz felcinden şüphelenenler zaman kaybetmeden doktora başvurmalıdırlar." CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.