İnsanların El Birliğiyle Kirlettiği Deniz Büyükşehir Tarafından Temizleniyor, Sandalyeden Klozete Lastikten Kasaya Denizde Ne Ararsan Var

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 5-11 Haziran Çevre Haftası kapsamında yaptığı geleneksel ‘Deniz Dibi Temizliği Etkinliği’nde denizden çıkanlar yine şaşırtmadı.

07 Haziran 2024 Cuma, 17:52
İnsanların El Birliğiyle Kirlettiği Deniz Büyükşehir Tarafından Temizleniyor, Sandalyeden Klozete Lastikten Kasaya Denizde Ne Ararsan Var
-

Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda gerçekleşen dalışta; sandalye, araba lastiği, demir boru, balıkçı ağları, plastik ve cam şişe, sigara paketi ve izmaritleri, plastik kasa gibi ilginç çöpler çıktı. Etkinlikte ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sualtı dronu ile de geniş çaplı arama yapıldı. Denizden çıkan çöpler, denizin halen insan eliyle ne kadar kirletildiğinin kanıtı oldu. Yosun tutan atıklar, vatandaşların görmesi için Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda sergileniyor.
  
Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi, 5-11 Haziran Çevre Haftası kapsamında her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Deniz Dibi Temizliği Etkinliği’ gerçekleştirdi. Vatandaşlara çevre bilinci, duyarlılığı ve farkındalığı kazandırmak amacıyla yapılan etkinlikte, yine denize ait olmayan pek çok çöp çıktı. Etkinlikte ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sualtı dronu ile de geniş çaplı arama yapıldı. Denizden çıkan çöpler, denizin halen insan eliyle ne kadar kirletildiğinin kanıtı oldu.
 
Mersin Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda, Mersin Üniversitesi ve Biosphere Derneği’nin de katkılarıyla gerçekleşen etkinlikte, Mersin İtfaiyesi’nde görev yapan dalgıçlar dalış yaparak çöpleri topladı. Dalışta; plastik sandalye, araba lastiği, demir boru, balıkçı ağları, plastik ve cam şişe, sigara paketi ve izmaritleri, plastik kasa gibi ilginç çöpler çıktı. Yosun tutan atıklar, vatandaşların görmesi için Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda sergileniyor.
 
Özdemir: “Bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Özdemir, amaçlarının deniz temizliği konusunda vatandaşları bilinçlendirmek olduğunu belirterek, “Bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Başkanımızın çevre konusunda hem teknolojik, hem de insan kaynağı yönünden bize desteği çok büyük” dedi. Büyükşehir Belediyesi olarak verdikleri atık bertarafı, atık aktarma istasyonları, çevre temizliği gibi hizmetleri de aktaran Özdemir, yakın zamanda açılan Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin de, gelecek nesillere çevre bilinci aşılaması açısından çok önemli bir hizmet olduğunu kaydetti. Vatandaşlara çevreyi ve denizleri kirletmemeleri için seslenen Özdemir, “Biz belediye olarak tüm mücadelemizi veriyoruz, ancak bizim verdiğimiz mücadele yetmez. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olması gerekiyor” diye konuştu.
 
Dr. Halisdemir: “Deniz, korunması gereken önemli bir değer”
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, her yıl olduğu gibi bu yıl da deniz dibi temizliği gerçekleştirdiklerini kaydetti. Etkinliklerle farkındalık oluşturmayı sürdüreceklerini söyleyen Halisdemir, “İtfaiye Dairesi Başkanlığı’ndaki balık adamlar ve yine Biosphere Derneği’ne ait balık adamlar bize yardımcı oluyorlar. Çamlıbel Balıkçı Barınağı’ndaki teknelerden, birçok malzeme isteyerek ya da istemeyerek denize atılıyor. Biz de vatandaşlarımıza bunu göstermek istiyoruz” dedi. En büyük amaçlarının denizi ve içerisinde bulunan ekosistemi korumak olduğunu kaydeden Halisdemir, “Denizimizi korumak zorundayız. Deniz hepimizin ve korunması gereken önemli bir değer. Özellikle gençlere ve çocuklara denizi sevdirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“Alışveriş sepetinden klozete kadar her şey çıkıyor”
Yıllardır bu etkinlikleri yaptıklarını, ancak halen insan kaynaklı çöpleri çıkarmaya devam ettiklerini kaydeden Halisdemir, atılan çöplerin denizdeki canlılara olan olumsuz etkisinden de bahsetti. Halisdemir, “Alışveriş sepetinden tutun kulaklıklara, pisuarlardan klozetlere kadar aklınıza gelecek, denizin yakınında bile olmaması gereken atıklar çıkıyor. Deniz temizliğinden çıkarttığımız malzemeleri herkes görsün istiyoruz ve o yüzden de sergiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi olarak denizde düzenli temizlik faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini ve tonlarca atık topladıklarını söyleyen Halisdemir, “Biz tonlarca atık çıkartıyoruz. Deniz süpürgemiz her gün bazen 2, bazen de 3 kez sefere çıkıp deniz üzerindeki katı atıkları topluyor. Denetim teknelerimiz sürekli denetim yapıyor. Su altı dronu aldık. Özellikle akaryakıt dolumu yapan yerlerdeki borularda herhangi bir sıkıntı olup olmadığını kontrol ediyoruz” dedi.
 
 “Denizimizi korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız”
Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda bulunan restoran tekne sahiplerine ve vatandaşlara da seslenen Halisdemir, “Özellikle balıkçı teknelerimizden ve restoran teknelerimizden rica ediyoruz; denize ekmek dahi atmasınlar. Denizimizi korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız, ama vatandaşımızın da bizi desteklemesi gerekiyor. Lütfen her vatandaşımız bize bu konuda katkı sağlasın” diye konuştu.
 
Prof. Ayas: “Denizlerimiz kirleniyor ve bu kirliliği yaratan bizleriz”
Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Deniz Ayas da, dalış gerçekleştirenler arasındaydı. Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nın hem restoran tekneler hem de balıkçılar tarafından yoğun kullanıldığı için kirliliğin de fazla olduğunu belirten Prof. Ayas denizden çıkanları anlatarak,  “Lastikten tutun temizlik malzemelerine kadar aklınıza gelecek her şey denizin içerisinde. Bu bir farkındalık etkinliği. İnsanlara diyoruz ki, denizlerimiz kirleniyor ve bu denizleri kirleten bizleriz” dedi. Mikroplastik, kimyasal ve fiziksel kirliliğin deniz ekosistemini mahvettiğini, bunun da dolaylı olarak insanları etkilediğini sözlerine ekleyen Prof. Ayas, “5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında dünyada ve Türkiye’nin birçok alanında deniz, orman ve kara temizliği yapılıyor. Ama önemli olan bunları kirletmemek ve yeni nesillerin bu bilinçle büyümesi, eğitilmesi” ifadelerini kullandı.
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin Büyükşehir’in Kıyafet Evleri’nde Yine Bayram Sevinci Yaşanıyor
Mersin Büyükşehir’in Tüm Birimleri Kurban Bayramı’na Hazır, Ekipler Bayram Öncesi Tüm Hazırlıklarını Yaptı
Büyükşehir Ve Meski Yetkilileri Çamlıyayla’da Muhtarlarla Bir Araya Geldi
Üzerine Uydu Takip Cihazı Takılan ‘Kızkalesi’ Ve ‘Mersin Üniversitesi’ Denize Bırakıldı, ‘Deniz Kaplumbağalarının Uydu İle İzlenmesi Projesi’ Hayata Geçirildi
Mersin Büyükşehir’in ‘Afet Ve İmar Çalıştayı’ Kent Paydaşlarının Katılımıyla Gerçekleşti
Mersin Büyükşehir’in Gönülden Sesler Korosu’ndan ‘Mersin’de Yaz Nağmeleri’ Konseri
Başkan Vahap Seçer’den Kurban Bayramı Kutlama Mesajı
Başkan Seçer, Jandarma Genel Komutanlığı’nın 185. Kuruluş Yıl Dönümü Dolayısıyla Düzenlenen Programa Katıldı
Mersin Büyükşehir’in Çocuk Gelişim Merkezlerinde Karne Heyecanı
Mersin Büyükşehir Zabıtası Kent Huzuru İçin Çalışmalarını Titizlikle Sürdürüyor