Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
MERSİNHABER- Tarsus’ta İneklerde Döl Verimi ve Yeni Doğan Buzağılar’ konusunda Veteriner Hekim Doğum ve Üreme Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Rıfat Salmanoğlu seminer verdi…
Tarsus Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen İneklerde Döl Verimi ve Yeni Doğan Buzağılar’ konusunda bilgilendirme semineri Veteriner Hekim Doğum ve Üreme Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Rıfat Salmanoğlu ‘nun sunumu ile yapıldı.
Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, seminerde yaptığı açış konuşmasında, “TADER eski Başkanı Semih Özsu kardeşimiz vasfı ne olursa olsun, Tarsuslu vatandaşlarımızın yararına olacak girişimlerde karınca kararınca elinden gelen yardımı ve desteği veriyor, düzenlen seminer kendinin girişimleri sayesinde tertip edilip hayata geçirildi. Süt Üretici Birliğimizin yöneticileri de kendilerini ilgilendiren bu konuda Büyükbaş Hayvan Besicilerini bilgilendirmek için bu semineri Tarsus’ta yapmaya karar vermişler iyide etmişler çünkü değişen teknoloji ve bilgi yenilenmesi açısından bilinçli sağlıklı üretimi meydana getirir. Sofralarımıza gecesini gündüzüne katarak sağlıklı ürünler sunan üreticilerimize hayırlı üretim ve kazançlar diliyorum” dedi.
TADER eski Başkanı Semih Özsu yaptığı konuşmada, “Bir Tarsus sevdalısı olarak kilometrelerce uzakta da olsak doğup büyüdüğümüz bu güzel ilçemize hizmetin küçüğü büyü olmaz diyerek elimizden gelen çabayı sarf ederek katkı sağlamaya çalışıyorum, Tarsus’un gelişip kalınması için çaba sarf eden herkese kapımızın Ankara’da açık olduğunu bildiriyorum” dedi.
Veteriner Hekim Doğum ve Üreme Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr M. Rıfat Salmanoğlu ise sunumunda katılımcılara, ineklerde döl verimi, yeni doğan buzağılar konusunda bilgiler verdi.
Salmanoğlu, inek besicilerine verdiği seminerde, “Sürü yönetimi bildiğimiz konuların sırayla ve belli bir disiplinle yapılmasından ibarettir. Amaç kazançlı ve sağlıklı, ortalama ömrü uzun bir sürü yaratmaktır. Bugünün buzağıları yarının inekleri olacağına göre, konuya buzağılamadan başlayalım; Buzağımızı doğuracak olan ineğimiz kurudadır. Kurudaki inek iyi havalandırılmış, rahat bir bölümde ve sağmal ineklerden ayrı olarak bakılmalıdır. Mineral ihtiyaçları dengeli bir yemle beslenen, rahatça suya ulaşabilen, bol altlıklı bir yerde bulundurulan kurudaki inek doğuma hazırlanır. Bu arada parazit mücadelesi, gerekiyorsa tırnak bakımı ve aşıları yapılır. Doğum zamanı geldiğinde doğum padokuna taşınır. Doğum padoku en az 3,5 m x 3,5 m ölçülerinde, ineğin rahat edebileceği, bol altlıklı bir yer olmalıdır. Padok genişliği ne kadar büyük olursa, inek o kadar rahat ve kendiliğinden doğurur. Doğum boksunda yemleme ve sulama yerleri uygun olmalı, tedavi gerektiğinde zaptedilebilecek bir düzende bulunmalı, padoktaki inek sıklıkla gözlenmelidir. Döl verimi olmadan tabii ki süt ve et verimi olmaz. Döl verimi bir döngüdür. Gebelik – Kuru dönem, buzağılama, laktasyon, kızgınlık, tekrar gebe kalma döngüsü devam edip, gitmelidir. Başarılı tohumlama programları buzağılamadan 60 gün önce başlar. Bu program vücut kondüsyonu ve geçiş dönemi yemlemesini kapsar. Doğumlara yardım edilip edilmediği, süt humması, ketosis, sonun atılamaması olayları hep kayıtlara geçirilmelidir. Yeni doğum yapan ineklerin sorunları döl verimi etkiler” dedi.
YKB
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.