İSTANBUL - Seçimlerde siyasi partilerin vaatleri arasında yer alan ve daha sonra hükümetin 1300 TL olması için çalışma yaptığı asgari ücret, sendikaları tatmin etmedi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), asgari ücretin belirlenmesiyle ilgili toplantılarda işçilerin masada olmadığını, bu yıl asgari ücretin 1900 TL olması gerektiğini açıkladı.
DİSK’e bağlı sendika temsilcileri, işçiler ve sendika yöneticilerinin katılımıyla Mecidiyeköy Meydanı’nda basın açıklaması yaparak asgari ücretin net 1900 TL olması çağrısında bulundu. DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun da katıldığı açıklamada, ‘Karlar azami, ücret neden asgari’ yazılı pankart açıldı. Sendika temsilcileri ‘asgari ücret 100 net’ yazılı pankartları da açıklama süresince ellerinde taşıdı.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 2016 yılı için asgari ücretin belirlenmek üzere olduğunu ancak masada yine işçilerin olmadığını söyledi. Beko, “Asgari ücret belirlenirken masada yine işverenler var. Hükümet var, işverenler ve hükümet ile uyumlu çalışan sendikacılar var.” dedi. 2016 yılı için asgari ücrette yaşanacak artışın işçi sınıfının mücadelesi için bir kazanım olacağını belirten Beko, “Yıllardır DİSK olarak asgari ücret belirleme sürecinde işçilerin insanca yaşam taleplerini sokaklarda meydanlarda dile getiriyoruz. Bu yıl için talep ettiğimiz asgari ücret net 1900 TL’dir.” ifadesini kullandı.
'ASGARİ ÜCRET 1300 TL, AÇLIK SINIRI 1393 TL'
Beko’nun konuşması sırasında sendika temsilcileri ‘asgari ücret, 1900 net’ şeklinde slogan attı.
Asgari ücrette yapılacak küçük artışın Türkiye gerçeklerini değiştirmediğini vurgulayan Beko, 1300 TL’lik asgari ücretin 1393 TL olan açlık sınırının altında olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Türkiye’de yoksulluk sınırı 4 bin 403 TL’dir. 1300 lira asgari ücretle bir hanede 3 kişi çalışması durumunda dahi yoksulluk sınırı aşılamamaktadır. Türkiye’de bu kadar yüksek işsizlik varken bir haneden 3 kişinin çalışabilmesi zaten düşük bir ihtimaldir… Türkiye’de büyüyen bir şey varsa adaletsizliktir. Türkiye çalışma saatlerinin en uzun olduğu, sendikalaşmanın en düşük olduğu, her yıl yaklaşık 2 bin işçinin öldüğü ve ucuz emek politikalarının geçerli olduğu bir ülkedir”
1300 TL’lik asgari ücrete karşılık sermayenin işçilerden diyet talep ettiğini savunan Beko, bu diyetlerden birinin işsizlik fonunun yağmalanması olduğunu söyledi. Beko, “Resmi işsiz sayısının 3 milyon olduğu ülkemizde fondan aylık faydalanan kişi sayısı yalnızca 200 bindir. Fon, işsizlere verdiği paranın neredeyse 3 katı bir tutarı patronlara aktarmıştır.” şeklinde konuştu.
Beko, kıdem tazminatları konusunda da işçilerden diyet istendiğini iler sürdü. Kıdem tazminatını da fona devrederek yağmalanacak yeni bir kaynak oluşturulmaya çalışıldığını söyleyen Beko, kıdem tazminatının kaldırılmasının iş güvenliğinin son kırıntılarının da kazınması anlamına geleceğini söyledi.
Beko’nun konuşmasının ardından DİSK’in konuyla ilgili bildirileri vatandaşlara dağıtıldı.
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.