Dikenli İncir Mersin'de Geçim Kaynağı Oldu, Tanesi 1 TL'den Satılıyor

Özellikle sıcak bölgelerde yetişen ve halk arasında Dikenli incir olarak da adlandırılan Hint inciri, yada bir başka ismiyle Lap inciri Tarsus ve köylerinde geçim kaynağı oldu.

05 Ağustos 2018 Pazar, 10:47
G: 05.08.2018 - 10:48
Dikenli İncir Mersin'de Geçim Kaynağı Oldu, Tanesi 1 TL'den Satılıyor
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Özellikle sıcak bölgelerde yetişen ve halk arasında Dikenli incir olarak da adlandırılan Hint inciri, yada bir başka ismiyle Lap inciri Tarsus ve köylerinde geçim kaynağı oldu.
Bundan 10 yıl kadar evvelinde kimsenin önem vermediği ve dikenleri yüzünden toplamadığı dikenli incir özellikle soğutulup yenilince ve bilimsel olarak yararı keşfedilince büyük ilgi odağı oldu.
Tarsus ve özellikle Taşobası ve yöresinde bol yetişip toplanan dikenli incir seyyar esnaflarda tanesi 1 TL’den alıcı buluyor.
Köylülerin eldiven takarak topladığı dikenli incirler sandıkla yada taneyle satılıyor. İncirin tanesi 25-35 kuruş arasında değişirken bunu soğutup soyarak yenmesi için servis edenler ise tanesini 1 TL’den satıyor.
Böylece ürünü hiçbir emek çekmeden yetiştiren ve toplayanlar ile özellikle taneyle satıcılar büyük paralar kazanıyor. Böylece köylüler bu dikenli incir sayesinde geçimlerini sağlıyorlar. Tarsus’ta şu sıralar dikenli incir hasadı hızla devam ederken her köşe başında bir seyyar satıcıda buzların üzerinde yada soğuk su ve boz konulmuş kovalarda dikenli incir bulmak mümkün.
Tarsuslular dikenli inciri o kadar çok seviyor ki, bir defada en az 5 tane yiyenler olduğu gibi 10 tane inciri bile 5 dakikada yiyenlere rastlamak mümkün. Ancak çok yenildiğinde ise sindirim sisteminde bozukluk yapan dikenli inciri günde 3-5 tane arasında tüketmek gerekiyor.
DİKENLİ İNCİRİN FAZLASI BAĞIRSAKLARA ZARAR VERİYOR
Yaz aylarında Çukurova’da özellikle Tarsus, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye bölgelerinde, tüketiciyle buluşan dikenli incirin çekirdekleri, çok tüketildiği takdirde tehlike yaratabiliyor.
Özel Medical Park Tarsus Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, doğal ortamda yetişmesi, ucuzluğu, lezzeti ve C vitamini deposu olması nedeniyle çok tüketilen bir meyve olan dikenli incirin yeterince yendiğinde bağırsakları çalıştırmasının yanında, sınır aşıldığında ise çekirdeklerinin tıkamaya yol açabileceğini söyledi. Op. Dr. Karakan, "Bazı vakalarda çekirdekleri ameliyatla çıkarmak zorunda kalıyoruz dedi.
Uzmanlara göre C vitamini yönünden çok zengin olan dikenli incir, tokluk hissi veren, bağırsakları çalıştıran ve lezzeti nedeniyle tercih edenlerin yanı sıra diyet yapanların da ilgisini çeken bir meyve. Yaz aylarında seyyar tezgahlarda buzun üstünde soğutularak satılan dikenli incir, katkısız olması nedeniyle de her yaş grubundan insan tarafından gönül rahatlığıyla tüketiliyor. Dikenli incir, Akdeniz Bölgesi'nde 'Frenk inciri' ya da 'Hint inciri' olarak da biliniyor.
Tarsus Ekspres Gazetesi
Dikenli İncir Mersin'de Geçim Kaynağı Oldu, Tanesi 1 TL'den Satılıyor

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Güvenli Ödeme Sistemi 27 Eylül’den İtibaren Zorunlu Oluyor
TARSUS'TA MECLİS ÜYELERİ'NE "KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE" KONULU SEMİNER VERİLDİ
MEB’e Bağlı Okullara TYP Başvuruları Başladı
YINE DAMLAMA, YİNE YANGIN...
BÜYÜKŞEHİR’İN BADEM SOYMA MAKİNESİ DESTEĞİ İLE HASAT ZAMANI ÇİLE OLMAKTAN ÇIKTI
TARSUS'TA MUHTARLAR TOPLANTISI
Mersin İl Müftülüğü Yerleşkesi İnşaatı Çalışmaları Devam Ediyor
ALİ UYAN’DAN 12 NO.LU DOLMUŞÇULAR KOOPERATİFİ İLE TARSUS ULAŞIM A.Ş.’YE ZİYARET
MESKİ, TARSUS'TA SU KESİNTİSİ UYGULAYACAK
MERSİN'DE ÇÖP KONTEYNIR'INDA BEBEK CESEDİ BULUNDU