BAŞKAN SEÇER, ‘GELENEKSEL 31. AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI KUTLAMA TÖRENİ’NE KATILIM SAĞLADI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de destekleriyle, Mersin Valiliği ve Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen ‘Geleneksel 31. Ahilik Kültürü Haftası Kutlama Töreni’ne katıldı

25 Eylül 2024 Çarşamba, 14:49
BAŞKAN SEÇER, ‘GELENEKSEL 31. AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI KUTLAMA TÖRENİ’NE KATILIM SAĞLADI
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de destekleriyle, Mersin Valiliği ve Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen ‘Geleneksel 31. Ahilik Kültürü Haftası Kutlama Töreni’ne katıldı. Başkan Seçer törende; İlin Kalfası ve İlin Çırağı’na ödüllerini takdim etti.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen programa; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, kent protokolü, sivil toplum kuruluşları ile odaların temsilcileri, esnaf ve sanatkârlar ve öğrenciler katılım sağladı. Programda; saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından protokol konuşmalarına geçildi.

 

Başkan Seçer: “İnsan ahilik kültürüyle edindiği ahlaki değerleri yaşamının tamamında sürdürüyor”

Ahiliğin çok önemli bir kültür olduğunu, Ahilik Haftası’nın kendisine çocukluk yıllarında çalıştığı ayakkabı imalat dükkânını ve o yıllarda kazandığı tecrübeleri hatırlattığını söyleyerek konuşmasına başlayan Başkan Seçer, “İnsan o günlerden bugünlere geliyor ve o edindiği ahlaki değerlerle aslında yaşamının tamamını sürdürüyor. Ağaç yaş iken eğilir. Bundan 800 yıl önce başlayan Ahilik kültürü, ağacı yaş iken eğiyor. ‘Ahlaklı, dürüst, hoşgörülü ve yardımsever ol, insanlığı ve insanı sev!’ anlayışıyla insanlar eğitiliyor ve hayatta alın terleriyle çocuğunun rızkını kazanmaya başlıyor. O günden bugüne çok şey değişti gibi görünse de bu temel prensipler değişmedi. Bugün de ahlak, kaliteli üretim, iş barışı, hoşgörü ve yardımseverlik istiyoruz. Aslında temel ilkelerde hiçbir şey değişmedi ama doğal olarak değişmeyen bir gerçek var o da değişim. Dünya değişti, teknoloji değişti, her şey değişti” dedi.

 

“Esnafların sorunlarını çözecek olan makro anlamda parlamentodur”

Esnafların değişen dünyaya ve teknolojiye ayak uydurması gerektiğini sözlerine ekleyen Başkan Seçer,  “Devletin bütün kurumlarının katkılarıyla esnafa ne yapılabilir, çağa ayak uydurması nasıl sağlanabilir konusuna bakılması lazım. Bu yapay zekadır, yeşil dönüşümdür ya da dijital dönüşümdür... Esnaflarımızın mutlaka çağa ayak uydurması gerekiyor. Yoksa günümüzde olduğu gibi o çağın getirdiği vahşi düzen içerisinde yok olup gitme tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Esnafımızın sorunları çok fazla. Aslında temel olarak makro anlamda sorunu çözecek olan parlamentodur” diye konuştu.

 

“Esnaflarımıza kapımız açık olmaya devam edecek”

Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de imkânları doğrultusunda esnafa destek olduğunu ifade ederek, “Esnafımıza her zaman kapımız açıktı, şu anda da açık ve açık olmaya da devam edecek. Bunu geçmiş süre boyunca hepiniz yaşadınız. Çok kritik günler geçirdiniz. Pandemi döneminde olduğu gibi, bugünleri de yardımla, yardımlaşmayla, birbirimizin elinden tutmayla aşabiliriz” ifadelerine yer verdi.

 

“Kümelenme Mersin esnafının en önemli sorunu”

Esnafın hükümetin çıkaracağı yasal düzenlemelere ihtiyacı olduğunu belirten Seçer, Türkiye’de yaşanılan sorunların yanı sıra Mersin’deki esnafın kümelenme sorunu olduğunu vurguladı. Kümelenmenin Mersin’in en önemli sorunlarının başında olduğunun altını çizen Seçer, “Oto tamircileri, oto galericileri, marangozlar, mobilyacılar, hurdacılar ya da matbaacılar şehrin içerisinde mahallede aile sakiniyle beraber yaşıyor ve mahalle sakinleri bundan mustarip. 5 yıldır bu konuyu konuşuyoruz, artık yol alalım. Ortada sorun duruyor, çözüm yolları da belli ama bunu harekete geçirecek bir mekanizmaya ihtiyaç var” diye konuştu.

 

Seçer’den Vali ve meslek erbaplarına çağrı: “Kümelenme sorununu çözmeliyiz”

Kümeleme için arazinin şart olduğunu vurgulayan Seçer, Mersin Valisi Ali Hamze Pehlivan ve meslek erbaplarına seslenerek; “Sayın Valimizin katkısıyla ya Hazine tahsisi olmalı. Hazinenin meselesi; nerede, ne arazisi var, nereye tahsis edebilir bilemiyorum. Biz Akdeniz ilçemizde 1/5000’lik imar çalışmalarını bitirdik, ilçe belediyesi 1/1000 imar çalışmalarını devam ettiriyor. Deliçay’a kadar olan kısmı da bitirdi. Bu bölgelerden meslek erbaplarının arazi tahsis yöntemiyle bir an önce kümelenme sorununu çözmeye adım atmak zorundayız. Defaatle bu çağrıyı yaptım, bir daha yapıyorum. Bu konu Mersin için son derece önemli” sözlerine yer verdi.

 

Esnafın her sorunu Alo 185 ile Esnaf Masası’nda çözülüyor

Esnafla işbirliği yapmak ve sorunlarını hızlıca çözebilmek için Esnaf Masası’nı kurduklarını söyleyen Seçer, “Esnaflarımızın Belediyemiz ile ilgili sorunlarını daha rahat çözmesi için Alo 185 üzerinden kendilerine özel yönlendirilen Esnaf Masası kısmında belediyemiz ile ilgili sorunlarını daha çabuk bir zamanda çözme imkanları var” dedi. Ayrıca göreve geldiği 2019 yılında başlatılan Halk Kart uygulaması ile yurttaşın küçük esnaftan alışveriş yapmasını teşvik ettiklerini söyleyen Seçer, “Sosyal katkı kapsamında Halk Kart uygulamasını esnaflarımız üzerinden sürdürmeye devam edeceğiz. Şu anda 8 bin 300 vatandaşımız Halk Kart aracılığıyla bizden aylık gıda yardım alıyor. Her ay bu vatandaşlarımızın hesabına toplamda 5 milyon TL para yatırıyoruz. 2024 yılında bu toplam 60 milyon TL olacak” dedi.

 

“Meslek edindirme kurslarını açmaya devam edeceğiz”

Esnafın mesleki yeterlilikte bir çalışan bulmakta zorlandığını da kaydeden Seçer, “Kalifiye eleman ve iyi esnaf sıkıntısı var. Bu anlamda meslek edindirme kurslarını sadece belediye olarak değil diğer kurumların da arttırması gerektiğini düşünüyorum. Biz de üzerimize düşeni yapıyoruz. Hem devletimizin kurumlarıyla hem sivil toplumla işbirliği halinde meslek edindirme kurslarını açmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Özellikle kadınlara yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Seçer, “Kadın Ustalar Projesi çok iyi netice verdi. Bir kadın marangozluk da yapabilir, inşaat ustası da, duvar ustası da, kaynakçı ustası da olabilir. O kurslara devam eden kadınlar bunu bugüne kadar fevkalade gösterdi” sözlerine yer verdi.

 

“Yolumuz ilim, bilim ve Mustafa Kemal’in yoludur”

Türkiye’de herkesin emek vermesi ve çalışması gerektiğini söyleyen Seçer, “Ülkenin gelişmesi, kalkınması ve dünya ile rekabet edebilmesi için hepimizin çalışması, üretmesi lazım. Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, ‘Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir’. Yolumuz ilim yoludur, bilim yoludur, Mustafa Kemal’in yoludur” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

Başkan Seçer İlin Kalfası ve İlin Çırağı’na ödüllerini takdim etti

Programda; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, MESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır ile AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı da birer konuşma yaptı. Protokol konuşmalarının ardından; Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Gösterisi yapıldı. Daha sonrasında ise Mesleğinde Yarım Asırlık Çınarlara, Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslek Gruplarına ve kadın esnaf sanatkârlara plaketleri takdim edildi. Ayrıca Ahilik Komitesi Üyelerine de plaket takdimi yapıldı. Daha sonrasında ise İlin Ahisi, İlin Kalfası ve İlin Çırağı’na ödülleri verilirken; Başkan Seçer de İlin Kalfası ve İlin Çırağı’na ödüllerini takdim etti. Programda ayrıca Temsili Şed Kuşatma Töreni gerçekleştirildi. Program; Geleneksel Ahilik Pilavı’nın dağıtımının ardından sona erdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
MERSİN'DE MOTORSİKLET KAZASINDA YARALANAN GENÇ YAŞAMINI YİTİRDİ
BOŞANMASINI ARABASINI SÜSLEYİP, ŞEHİR TURU ATARAK KUTLADI
KKTC BAŞKONSOLOSU EZEL, MTSO'YU ZİYARET ETTİ
TADEKA’DA “YEDİ KATLI ŞEHİR TARSUS” BELGESEL GÖSTERİMİ
BAŞKAN SEÇER, ‘GELENEKSEL 31. AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI KUTLAMA TÖRENİ’NE KATILIM SAĞLADI
MERSİN'DE POLİS'İNDEN MOTORSİKLETLERE GECE ŞOK DENETİM
MERSİN'DE KAZA: 1 YARALI
MERSİN'DE KOORDİNASYON TOPLANTISI
BAŞKAN GÜNKUT: "KULÜBÜN ELEKTRİK, SU VE DOĞALGAZ SORUNUNU ÇÖZDÜK"
KADINLAR TARSUS BELEDİYESİ İLE GÜÇLENİYOR