ANKARA - CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan toplam başvuru sayısının 38 bin 67 olduğunu, en çok ihlal edildiği ileri sürülen hakkın adil yargılama hakkı olduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesine yapılan başvurularda en çok ihlal edildiği ileri sürülen adil yargılanma hakkı başvurusunun 34 bin 482 başvuru olduğunu belirten Kayışoğlu, “İkinci sırada 9 bin 820 başvuruda mülkiyet hakkı bulunmaktadır. Bu sayıların 7 Haziran sonrasında yaşanan süreçte daha da artacağı malumdur.” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi. Ülkemizde Anayasa Mahkemesi’ne 23 Eylül 2012 tarihinden 10 Nisan 2015 tarihine kadar yapılan toplam başvuru sayısının 38 bin 67 olduğunu belirten Kayışoğlu, “Bunlar içerisinde en çok ihlal edildiği ileri sürülen hak 34 bin 482 başvuru ile adil yargılanma hakkıdır. İkinci sırada 9 bin 820 başvuruda mülkiyet hakkı bulunmaktadır. Bu sayıların 7 Haziran sonrasında yaşanan süreçte daha da artacağı malumdur.” dedi.
AİHM’nin birçok kararında belirttiği gibi insan hakları sözleşmelerinin ‘canlı belge’ niteliği taşıdığını kaydeden Kayışoğlu, “Her geçen gün yeniden günün koşullarına göre yorumlanmakta ve haklar lehine genişletilmektedir. Temel haklar yanına yeni haklar eklenmektedir. Bugün için yukarıda saydığımız birinci kuşak hakların yanı sıra ikinci kuşak haklar da yoğun bir şekilde ihlal edilmektedir. İşsizlik ve güvencesiz çalışma koşulları, sağlık haklarından ve sosyal güvenlik haklarından yararlanamama, gelir dağılımındaki adaletsizlik, onurlu bir yaşam için gerekli olan beslenme, barınma ve yeterli bir eğitim alma koşullara sahip olamamak da günümüzün temel sorunlarındandır.” diye konuştu.
'10 YILDA 735 BİN 803 İŞ KAZASINDA 10 BİN 804 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ, 14 BİN 665 İŞÇİ DE SAKAT KALDI'
Ülkemizde yaşanan iş kazaları, iş ve işçi sağlığı, iş güvenliği koşullarının ihlallerini ortaya koyduğunu ifade eden Kayışoğlu, “Türkiye’de son on yıl içinde 735 bin 803 iş kazasında 10 bin 804 işçi hayatını kaybetmiş ve 14 bin 665 işçi de sakat kalmıştır. Yılda ortalama 1100 işçinin yatını kaybettiği ülkemizde iş güvenliği konusunda mevzuat ve uygulama anlamında yetersizlikler vardır.
Bugün vesilesiyle bir kez daha bütün iktidarlara sesleniyoruz; insan hakları konusunda samimi olunuz ve insan haklarını bir bahane olarak kullanıp yeni savaşlar çıkararak dünya tarihini kirletmeyiniz ve önce kendi iktidarınız altındaki bireylerin özgürlüklerini koruyunuz. İnsan hakları tarihinde baskıcı, ihlalci bir hükümet olarak yer almak istemiyorsanız gelin bir an önce bu ihlallerden vazgeçin. Çünkü Promete’den beri yanan özgürlük ateşi baskılarla söndürülemeyecek kadar güçlüdür.” şeklinde konuştu. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.