ANTALYA - Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilen ve 1 Ocak 2016’dan itibaren yürürlüğe girecek olan ‘e-tebligat’ uygulamasına ilişkin toplantı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa İssi, e-tebligat uygulamanın önemine işaret etti. Gelişen teknoloji ile birlikte eski yöntemlerin rafa kaldırılmaya başlandığını söyleyen İssi, “Artık eski, ağır ve zahmetli süreçler, teknolojinin de kullanımı ile kısa zaman dilimlerinde tamamlanabiliyor ve dijital çağ hizmet kalitesini artırmak üzere etkin şekilde kullanılıyor.” dedi.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın da hizmet kalitesini ve verimliliğini arttırma sürecinde önemli bir çalışmaya imza attığını belirten İssi, sürecin 1 Ocak 2016’da başlayacağına vurguladı. Bugüne kadar fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işleminin bundan böyle elektronik tebligat sistemi ile saniyeler içinde gerçekleştirileceğini de ifade eden İssi, “Konu televizyonlarda kamu spotlarında yer alıyor ancak uygulamaya geçişe çok kısa bir süre kalmasına rağmen konunun yeteri kadar kavrandığını düşünmüyorum. Bugün vergi dairesinden gelen alanlarında uzman konuklarımız bu yeni uygulama konusunda hepimize detaylı bilgileri sunacak” şeklinde konuştu.
Çağın gereklerine uygun bu tür düzenlemelerin artması gerektiğinin altını çizen Başkan Yardımcısı İssi, dijital çağa geçiş sürecinde bu tür teknolojik nimetlerden faydalanmanın öneminin altını çizdi. Konuşması sırasında vergi sistemimize ilişkin reform çalışmalarının da hızlanması gerektiğini de belirten İssi, “ATSO olarak ülkemizin eğitimden sağlığa, hukuk sisteminden sanayi stratejisine kadar birçok alanda yapısal reform ihtiyacında olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Reformların uygulamaya geçirilmesi gereken alanlardan birisi de vergi sistemimizdir. Türkiye Avrupa Birliği ülkeleri arasında en yüksek dolaylı vergiyi ödeyen konumdadır. Avrupa’da toplam vergi gelirleri içerisinde yüzde 30’lar düzeyinde olan dolaylı vergi oranı, Türkiye’de yüzde 70’lere yakın seyrediyor. Dolaylı vergi oranının yüksek olması demek çok kazanandan da az kazanandan da aynı vergiyi almak demektir. Bu az kazanan ile çok kazanan arasındaki gelir farkının artmasına neden olan bir sistemdir” ifadelerini kullandı.
Vergisini zamanında ve düzgün ödeyenlerin desteklenmesi ve teşvik edilmesini de sözlerine ekleyen İssi, “Önümüzde hükümetimiz için reform paketlerini uygulamaya koymak için seçimsiz, ideal bir süreç var. Bu dönemin vergi reformunun ele alınması, daha adil bir vergi sisteminin kurulması için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyor ve hükümetimizin bu alanda gerekli adımları atmasını diliyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Daha sonra Mükellef Hakları ve İletişim Müdürü Orhan Zıngal, yürürlüğe girecek uygulamayla ilgili dinleyicilere bilgi verdi. E-Tebligat uygulamasına geçişin birçok açıdan avantajlı olduğunu söyleyen Zıngal, yeni yıl itibariyle uygulamanın start alacak olmasının önemine değindi. Sistemin detayları ve getirdiklerini de aktaran Zıngal, uygulama kapsamına kimlerin zorunlu olarak katılacağını, kimlerin sisteme isteyerek dahil olabileceğini belirtti. Uygulamanın daha hızlı, daha pratik ve doğa dostu bir süreç başlattığını söyleyerek sözlerini noktalayan Zıngal, daha sonra katılımcıların sorularını cevapladı. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.