ARATOS FELSEFE OKULU'NDA 6. YIL İLK DERS

Antik Çağ’da başlayan felsefe okulu geleneği Tarsus’ta sürüyor

25 Kasım 2016 Cuma, 09:02
ARATOS FELSEFE OKULU'NDA 6. YIL  İLK DERS
-

MERSİNHABER- Adını Antik Çağ’da Tarsuslu filozof Aratos’tan alan ve 2004 yılından bu yana Tarsus’ta yayın Aratos dergisi 2011 yılında başlattığı Aratos Felsefe Okulu’na bu yılda devam ediyor. Geçmişi bir bilim ve felsefe kenti olan Tarsus’ta Aratos Felsefe Okulu 6. yılına girdi.
Tarsus’ta 13 yıldır yayımlanan Aratos dergisinin 6 yıldır düzenlediği Aratos Felsefe Okulu’nun yeni dönem ilk dersi yapıldı.
Aratos Kültür Sanatevi’nde yapılan felsefe dersine kayıtlı pek çok kayıtlı öğrencinin yanı sıra misafir öğrenciler de katıldı.
Bu yıl 6. Dönem derslerine başlayan Aratos Felsefe Okulu’nun ilk ders, Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü hocalarından Doç. Dr. Zehragül Aşkın “Thales’de Varlığın Anlamı Sorusu” başlığında verildi.
Aratos Kültür Sanatevi’nin “Haşmet Zeybek Tiyatro ve Sinema Bahçesi”nde gerçekleşen ilk felsefe dersinde, Doç. Dr. Zehragül Aşkın, Thales’in felsefe tarihinde ilk filozof olarak kabul edildiğini belirterek, “Bu kabul nedeniyle felsefe Thales’le başlar. Thales’in önemi sadece yaşamın en önemli ögesinin su olmasını söylemesinin dışında, insanlara aklını kullanma cesaretini önermesidir. Anadolu’da yaşamış Miletoslu filozof Thales’in bir başka önemli başarısı da, felsefenin geniş halk yığınlarına ulaşmayı amaçlamasıdır. Thales’e göre felsefe bir soru sorma etkinliğidir. Bilgelilik bilgiyi pratiğe aktarmaktır. Thales, felsefeyi oluşturan temel kavramlardan olan idea kavramından değil, ‘oluş’tan yola çıkar. Bu da Thales’in maddeci bir filozof olduğunu gösterir.” diye konuştu.
Aratos dergisi kurucusu ve yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın verdiği bilgiye göre, 6 yılına girdi Aratos Felsefe Okulu oldukça ilgi görüyor.
Uğur Pişmanlık, felsefe okulunun gelenekselleşerek yeni dönemde de devam ettiğini belirterek, “Aratos Felsefe Okulu’nda, 6 yılda 12 üniversiteden 115 akademisyen tarafından 240 öğrenciye 120 ders verildi. Felsefe etkinliklerini bu yıl ilk kez, Aratos Dergisi Kültür Sanatevi ve Türkiye Felsefe Kurumu (TFK) ile ortak gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Edinilen bilgiye göre, Aratos Felsefe Okulu’nda Kasım’dan Nisan kadar, altı ayda 15 derste felsefe, arkeoloji, tarih, Sosyoloji, Edebiyat, resim-heykel ile siyaset işlenecek.
Mersin Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çetin Veysal’ın yürütücülüğündeki Aratos Felsefe Okulu’nda, sürecek olan eğitim seminerlerine Mersin Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Ahi Evran Üniversitesi ve Koç Üniversitesi ile Pamukkale Üniversitesi’nden hocaların vereceği derslerle devam edeceği bildirildi.
Aratos Felsefe Okulu’nun bu yıl ki ders programında yer alan konu başlıkları ise şöyle:
“Thales’de Varlığın Anlamı Sorusu” Doç. Dr. Zehragül  Aşkın (Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü), “Frankfurt Okulu” Prof. Dr. Çetin Veysal (Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü), "Hayatın Anlamı ve Değeri Sorunu" Yrd. Doç. Mustafa Günay (Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu), "Düşünmeyi Yöneltmek: Nereye ve Nasıl?" Celal gürbüz (Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu), “Modern Çağın Heykeltıraşı: Auguste Rodin” Prof. Dr. Suat Karaaslan (Çukurova Üniversitesi Resim Heykel Bölümü), “Hegel'de Bilinç, Bölünme ve Birlik” Erdem Baykal (Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü Araştırma Görevlisi), “Sosyalizm Penceresinden Cumhuriyet'e Bakış” Aydemir Güler (Sol yazarı-KP Merkez Komitesi Üyesi), “İnanç Uykusu” Doç. Dr. Eyüp Erdoğan (Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü), Geçmişten Günümüze Bilim Felsefesi” Yard. Doç Dr. Mehmet Ali Sarı (Pamukkale Üniversitesi Felsefe Bölümü), “Mustafa Okan’ın Sanatta Gerçeklik Algısı” Prof. Dr. Bennu Eraldemir (Çukurova Üniversitesi Resim Heykel Bölümü), Cem Demir (Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi), “Birlikte Varoluşa Felsefe Bakmak”, Doç. Dr. Hülya Şimga (Koç Üniversitesi Felsefe Bölümü), “Mallos Antik Kentinin Keşfi” Doç. Dr. Murat Durukan, (Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü), “Arkeoloji ve Astroloji: Göksel Biliciliğin Tarihsel Kökenleri” Doç.Dr. Ümit Aydınoğlu (Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü), “Helenistik Sentezler Işığında hrysippos’tan St. Paul’e, Mitra’dan Orfeus’a Tarsus’un İnanç Yolculuğu” Hüseyin Adıbelli (Arkeolog), "Türkiye Solu ve Denizlerin Mirasından Gezi Direnişine" Serpil Güvenç Çelenk.
 
 
 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
BAŞKAN SEÇER "KADİM MESLEKLER İÇERİSİNDE EN DEĞERLİ MESLEK ÖĞRETMELİKTİR"
BAŞKAN BOLTAÇ "CUMHURİYET, ÖĞRETMENLERİMİZİN ESERİDİR"
KAYMAKAM AVCI'DAN MAHALLE ZİYARETİ
‘PORTFOLYO SEÇKİ YARIŞMASI’NIN ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
MERSİN'DE YEREL YÖNETİMLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI YAPTI
MÜDÜR DURMUŞ, "GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI VE RESİM SERGİSİ" ETKİNLİĞİNE KATILDI
SEÇER “BİZİ İKTİDARA VAHAP SEÇER BELEDİYECİLİĞİ DEĞİL, CHP BELEDİYECİLİĞİ TAŞIR”
BAŞKAN TEKE "ÖĞRETMENLİK ÖZEL VE KUTSAL BİR MESLEKTİR"
MURAT KAYA: “ÖĞRETMENLER, ‘YOL GÖSTEREN’ BİR LİDERDİR”
Tarsus Üniversitesi, 2025 Dünya Üniversite Sıralaması Listesine Girdi