Panik Atak Kadını Daha Çok Seviyor

Nefes darlığı, boğulma hissi, göğüste çarpıntı ve ağrı, elde titremeler, ölüm korkusu gibi belirtilerle kendini belli eden panik atak, erkeklere oranla kadınlarda iki kat daha fazla görülüyor. Hayati riski bulunmamasına rağmen yaşam riskini önemli biçimde etkileyen panik atak ilaç ya da terapi seans..

25 Nisan 2015 Cumartesi, 10:26
Panik Atak Kadını Daha Çok Seviyor
-

Nefes darlığı, boğulma hissi, göğüste çarpıntı ve ağrı, elde titremeler, ölüm korkusu gibi belirtilerle kendini belli eden panik atak, erkeklere oranla kadınlarda iki kat daha fazla görülüyor. Hayati riski bulunmamasına rağmen yaşam riskini önemli biçimde etkileyen panik atak ilaç ya da terapi seanslarıyla tedavi edilebiliyor.
Panik atak adı verilen psikolojik tablonun günümüzde son derece sıklıkla görüldüğünü belirten Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi Ruh ve Sinir Hastalıkları Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Ümit Aslaner, "Panik atak her 100 kişiden 1-2’sinde görülmektedir. Her yaşta görülebilen panik atak kadınlarda ise erkeklere göre iki kat daha fazla ortaya çıkmaktadır“ dedi.
Panik atak nöetlerinin nerede, ne zaman görüleceğinin genelde belli olmadığını ancak çoğu zaman kapalı mekanlarda gerçekleştiğini kaydeden Uzm. Dr. Ümit Aslaner, “Kişinin kendisini yalnız ve yardımsız hissettiği yerler, örneğin; taşıt araçları, asansör, banyo, AVM gibi kapalı mekanlar panik atakları tetikleyebilir” bilgisini verdi.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Panik atağının birçok belirtiyle kendisini gösterdiğini bildiren Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Ümit Aslaner, şunları söyledi:
"Göğüste çarpıntı ve ağrı, ölüm korkusu, ellerde titremeler, yüzde kızarma ya da solukluk, el ve ayaklarda uyuşmalar, ani tansiyon değişiklikleri, baş dönmesi ve mide bulantısı ve sıklıkla idrara çıkma ihtiyacı hissetme ile kendisini belli eder. Ataklar, 10-15 dakikadan, birkaç saate kadar sürebilir. Hasta, yaşadığı ölüm korkusu yüzünden, o anda yakınında bulunanlardan yardım bekler; kendisini hemen bir acil servise götürmelerini bekler. Bu hastalar en çok kalp krizinden korkarlar."
YAŞAMSAL BİR RİSKİ BULUNMAZ
Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Ümit Aslaner, Panik atakların hayati bir riski bulunmadığını ancak yaşam kalitesini olumsuz etkilediği için önem taşıyan bir hastalık olduğunu ifade etti. Aslaner, "Panik atağın antidepresan ilaç kullanımı ve bunun yanı sıra bazı destekleyici ve davranışçı terapi teknikleri ile tedavi edildiğini açıkladı.
ALKOL ÇARE DEĞİL
Alkol tüketince panik atak hastalarının geçici olarak rahatladıklarını fakat alkolün etkisi geçince daha sık panik atak geçirdiklerini kaydeden Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi Ruh ve Sinir Hastalıkları Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Ümit Aslaner, "Alkol tüketimi geçici rahatlama hissi uyandırır fakat etkisi geçince daha tehlikeli ve şiddetli ataklar geçirilebilir. Ayrıca, alkolün kullanılan ilaçlarla etkileşimi sonucu çok ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Çay ve kahve de içerdikleri maddeler sıkıntıyı arttırdıkları için fazla tüketilmemelidir" diye konuştu.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
MALUM YERDE YİNE ARAÇ SIKIŞTI, SÜRÜCÜLER ÇÖZÜM BEKLİYOR
Fikir Otobüsü 2024-2025 sezon başvuruları başladı
BÜYÜKŞEHİR KURS MERKEZLERİ ÖĞRENCİLERE VE VELİLERE İYİ GELİYOR
YURTTAŞIN İHTİYAÇ DUYDUĞU HER ALANDA BÜYÜKŞEHİR VAR
MERSİN'DE ARANAN 89 ŞAHIS YAKALANDI
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ADEM'DEN, TTB BAŞKANI TEKE'YE ZİYARET
TARSUS KAYMAKAMLIĞINDA YANGIN TATBİKATI YAPILDI
MERSİNLİ EMLAKÇILAR, GAYRİMENKUL FUARI ZİRVESİNE KATILDI
55 Göçmen Kaçakçılığı Organizatörü ve Bin 626 Düzensiz Göçmen Yakalandı
Mersin tarımının geleceğini şekillendirecek eylem planı oluşturuluyor