10 yıl önce dönemin Muğla valisi Hüseyin Aksoy tarafından restorasyonu yapılan ve yine dönemin Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından açılışı gerçekleştirilen Belen Kahvesi, yaz-kış yerli turist akınına uğruyor. Kış aylarında Cumartesi ve Pazar günleri tur şirketleriyle Belen Kahvesi’ne gelen vatandaşlar, Belen Kahvesinde Ormancı Türküsü’nün kahramanlarının yer aldığı müzeyi gezerek bol bol hatıra fotoğrafı çektiriyor. Ziyaretçiler, Ormancı Türküsü eşliğinde gözleme ve ayran içerek Belen kahvesini mola noktası olarak değerlendiriyor.
60 YIL SONRA KÖYÜN KADERİ DEĞİŞTİ
Muğla Büyükşehir Belediyesi iktisadi işletmesi MELSA tarafından işletilen Belen Kahvesi’nin kaderi, 1946 yılında Ormancı Mehmet İn, Muhtar Tevfik Cezayir ve köyün ileri geleni Mustafa Şahbudak arasında yaşanan olayın ardından 60 yıl geçtikten sonra değişti. 2003 yılında dönemin Muğla Valisi Hüseyin Aksoy Çaybükü (Gevenes) köyünü ziyaret etti. Ziyaret esnasında 1946 yılında köyde muhtar olan ve yakın arkadaşı Mustafa Şahbudak tarafından yanlışlık ile vurulan Muhtar Tevfik Cezayir’in torunu Çaybükü Muhtarı Necati Cezayir Vali Aksoy’u Ormancı Türküsünün yakılmasına neden olan olayın yaşandığı harabe halindeki kahveyi gösterdi. Anlatılanlardan etkilenen Vali Aksoy, Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü’nden aktarılan ödenek ile Belen Kahvesini bir yıl gibi bir süre içinde restore ettirerek turizmin hizmetine açtı. Belen Kahvesi’nin resmi açılışı 2005 yılında dönemin Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından gerçekleştirildi.
TURİZM KADINLARA YARADI
Muğla’nın Büyükşehir olmasının ardından mahalle statüsü kazanan Belen Kahvesi’nin işletmesi, İl Özel İdare Müdürlüğü bünyesindeki MELSA şirketinin Büyükşehir’e geçmesinden sonra Büyükşehir Belediyesi’nin iktisadi işletmesi durumundaki MELSA şirketi tarafından çalıştırılıyor. Belen Kahvesi’nin turizme kazandırılmasının ardından ziyaretçi sayısında patlama yaşandı. Mahalle sakinleri gelişen turizm ile ürettikleri yaş sebze ve meyvenin yanı sıra, el sanatları ve hediyelik eşya satışı ile ev ekonomilerine büyük bir destek sağladı. Yaklaşık 6 yıl önce Çaybükü Mahallesinde açılan açık cezaevinde kalan hükümlüler ham bakırdan hediyelik çanak, çömlek, şekerlik, kahve cezvesi ve küçük el sanatlarının yanı sıra, gümüş yüzük imalatı yaparak ziyaretçilerin beğenisine sunuyor.
YILLIK 40-50 BİN ZİYARETÇİ
Restore edilen ‘Belen Kahvesi’nin ziyaretçileri için türküdeki atmosferi yaşayabilmeleri için kahvede sürekli olarak ‘Ormancı’ türküsü ve Muğla türküleri çalınıyor. Gelen ziyaretçiler Ormancı türküsü eşliğinde, 1946 yılındaki olayın kahramanlarının hayat hikâyelerini okuyarak müze ziyaretini gerçekleştiriyor. Ziyaretçi sayısı her geçen yıl artan Belen Kahvesi’ni yılda 40-50 bin kişi ziyaret ediyor. Kış sezonunda özellikle Cumartesi ve Pazar günleri, yaz sezonunda ise günün her saati ziyaretçisi eksik olmayan Belen Kahvesi, bölge turizmine büyük katkı sağlıyor.
İLK DEFA GELDİLER
Belen Kahvesine ilk defa ziyaret eden Aydın’ın Söke ilçesinden Anadolu Lisesi Okul Aile Birliği üyesi 150 kadın, Belen Kahvesi müzesine hayran kaldılar. Ziyaretçiler, “İlk defa ziyaret ettik ve çok beğendik. Söke’den üç otobüs önce Güzel Köylü dizi çekimlerini yapıldığı Bozüyük’e, ardından Belen Kahvesine geldik. Buradan Akyaka ve Marmaris’e gideceğiz. Çok güzel yerler. Bugüne kadar gelmediğime pişmanım. Ziyarete gelenlerin çoğu yeni. Daha önce gelenler var fakat, yine de tercih ettiler. İnşallah bir daha nasip olur yine geliriz” dediler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.