Ergenlikten itibaren her sekiz kadından birini bekleyen meme kanserinde düzenli kontrolün hastalığı yenme şansını artırdığı bildirildi.
Özel Jinefem Tıp Merkezi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Havva Yılmaz, dünyada meme kanseri görülme sıklığındaki artışın erken tanıyı hayati kıldığını ve erken evrelerde tanı konulması durumunda yaşama oranının yüzde 90 olduğunu ifade etti. Vera Mare otel de çalışan yaklaşık 100 kadın personele erken tanının önemi konusunda görsel bir sunum yapan Dr. Havva Yılmaz, her 8 kadından birinin yaşamının bir döneminde meme kanseri ile tanıştığını, düzenli kontrol ve takiplerle yüzeysel bir doku olan memede tanı koyma şansının yüksek olduğunu vurguladı.
Genç hastalarda ultrason ön plandayken, 40 yaş üstü hastalarda yıllık mamografi yapılması gerektiğine dikkati çeken Dr. Havva Yılmaz, “Bir kitle ele gelmeden iki yıl önce mamografi ile saptanma oranı yüzde 80 -90’dır. Zahmetli ve biraz ağrılı bir yöntem olsa da en hassas tetkik mamografidir” dedi.
Dr. Havva Yılmaz, ayrıca, smear testinin rahim ağzı hastalıklarının erken tanıdaki önemi ile rahim ağzı kanserini önlemede HPV aşısının yeri ve gerekliliği konusuna dikkati çekti. Dr.Yılmaz, rahim kanserinin 40-60 yaş döneminde düzensiz kanama ile kendisini gösterdiğini, erken adet başlaması, geç menopoza girmek, doğum yapmamış olmak ve sigara içmenin önemli risk faktörleri arasında yer aldığını, yumurtalık kanserinin erken teşhisinde özellikle vaginal yoldan yapılan ultrasonun çok önemli olduğunu, bazı tiplerinin belirti vermeden kısa sürede ilerleyebildiğini anlattı. Dr. Havva Yılmaz, bu nedenle rutin kontrollerin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.