Bangladeşli Kadınlar İçin Eylemdeler

İki yıl önce Bangladeş’te Rana Plaza’da çoğu kadın bin 138 işçinin hayatını kaybetmesi nedeniyle basın açıklaması yapan Malatya Eğitim Sen Şube Sekreteri Kesk Dönem Sözcüsü Özlem Şaş, “Rana Plaza Heryerde sloganıyla 24 saat feminist eylem düzenliyoruz” dedi.

24 Nisan 2015 Cuma, 16:02
Bangladeşli Kadınlar İçin Eylemdeler
-

İki yıl önce Bangladeş’te Rana Plaza’da çoğu kadın bin 138 işçinin hayatını kaybetmesi nedeniyle basın açıklaması yapan Malatya Eğitim Sen Şube Sekreteri Kesk Dönem Sözcüsü Özlem Şaş, “Rana Plaza Heryerde sloganıyla 24 saat feminist eylem düzenliyoruz” dedi.
Rana Plaza’da çalışan çoğu işçinin enkaz altında kaldığını belirten Özlem Şaş, “Bangladeş’te 8 katlı Rana Plaza’nın yıkılması, giyim endüstrisi tarihindeki en kanlı iş cinayetidir. 29 uluslararası marka için üretim yapan Rana Plaza’da ter döken genç kadın işçiler, ayda sadece iki gün tatil yaparak günde 13-14 saat aylık, 36 dolar karşılığında çalışıyordu. 24 Nisan 2013 tarihinde duvar ve sütunlarında büyük çatlaklar nedeniyle Rana Plaza’da işbaşı yapmaya karşı direnen 3 bin 639 işçi, dövülerek fabrikalara sokuldu. Hemen ardından elektriklerin kesilmesiyle devreye giren beş jeneratörün sarstığı bina yerle bir oldu. Ezilerek ölen bin 138 işçinin yüzde 80’ini genç kadınlar oluşturuyordu. 2 binden fazla işçi yaralı kurtulurken, 80 işçi kol ve bacaklarını kaybetti ve yüzlercesi çalışamaz hale geldi. Enkaza karışan 200 işçi resmi kayıtlara kayıp olarak geçti” diye konuştu.
Özlem Taş, şunları kaydetti:
“Bugün bizleri buraya getiren hazır giyim devlerinin Rana Plaza katliamının bedelini ödemekten kaçınmaları ve ucuza getirme gayretidir. Rana Plaza’da ölen bin 138 işçinin ailelerine ve sakat kalan 2 bin işçiye ödenecek tazminat ve tedavi masraflarının karşılanabilmesi için ILO’nun denetiminde oluşturulan Fon’a ödenmesi gereken 40 milyon dolar önce 30 milyona düşürüldü. Rana Plaza katliamının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, burada üretim yapan 29 markanın yıllık karının binde 2’sini bile oluşturmayan tazminatların tamamı halen toplanamamış olmasını kendimize dava ediniyoruz. İş cinayetleri cehennemine dönüşen ülkemizde nisan ayında en az 90 işçi yaşamını yitirdi. Ülkemizde hazır giyim sanayinde çoğunluğu kadın 1 buçuk milyon kayıt-dışı işçi, yasal koruma ve sosyal güvenceden mahrum çalıştırılmaktadır. Daha birkaç ay önce Gaziantep’te tekstil fabrikası yangınında üç Suriyeli işçi öldü. Bugün, katliamın 2. yıl dönümünde ‘Rana Plaza Heryerde!’ sloganıyla dünyanın etrafında 24 saat feminist eylem düzenliyoruz. Bugün her zaman diliminde 12.00 ile 13.00 arasında bir saatlik eylem ve etkinliklerimizle 24 saat güneşi takip ediyoruz.”

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
MERSİN'DE EV YANGININDA 2 YAŞINDAKİ BEBEK SON ANDA KURTARILDI
TARIM KENTİ TARSUS’TA ULUSLARARASI TARIM ÇALIŞTAYI YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
HALK KART KASIM AYI TUTARLARI HESAPLARA YATTI
MERSİN'DE 2 ELEKTRİKLİ BISİKLET VE OTOMOBİL KAZASINDA 3 KİŞİ YARALANDI
TARSUS İDMANYURDU'NDA İRFAN YÜCE'NİN YARDIMCILARI BELLİ OLDU
ÇAMLIYAYLA KALEARDI FORE KAZIK ÇALISMALARI TAMAMLANDI
MALUM YERDE YİNE ARAÇ SIKIŞTI, SÜRÜCÜLER ÇÖZÜM BEKLİYOR
Fikir Otobüsü 2024-2025 sezon başvuruları başladı
BÜYÜKŞEHİR KURS MERKEZLERİ ÖĞRENCİLERE VE VELİLERE İYİ GELİYOR
YURTTAŞIN İHTİYAÇ DUYDUĞU HER ALANDA BÜYÜKŞEHİR VAR