Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Irak doğalgazından satın almayı isteriz. Çünkü Türkiye bir ileri teknoloji adımını atmaktadır. Bu ileri teknolojiye girerken doğalgaz ihtiyacımız da devamlı artış gösteriyor" dedi.
Türkiye’ye 21-23 Nisan tarihleri arasında resmi ziyaret gerçekleştiren Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’nda başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Açıklamaların ardından Iraklı ve Türk gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji ve tarım konusunda Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin hangi düzeyde olduğuna yönelik soruya, "Şu anda enerjiyle ilgili malum bizler Kuzey Irak yerel yönetimiyle bir dayanışma içinde, onların Türkiye üzerinden ham petrol satışıyla ilgili çalışmaları var. Bizler bugüne kadar Irak Anayasası’na uygun bir şekilde kendilerine bu noktada gerekli desteği vermiş bulunuyoruz. Merkezi Yönetimle ilgili bize düşen herhangi bir şey olursa yine Irak Anayasası’na uygun olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu açıkça söylemek isterim" karşılığını verdi.
"IRAK DOĞALGAZINI SATIN ALMAK İSTERİZ"
Bu süreçte petrolün fiyatının ciddi manada düşmüş olmasının Irak’ta bir takım sıkıntılar meydana getirdiğini söyleyen Erdoğan, "Özellikle Irak Merkezi yönetiminin öyle zannediyorum ki enerji kaynakları noktasında uluslararası bazı ülkelerle olan münasebetlerini hele hele bu sıkıntılı dönemde tekrar gözden geçirmesi, bu sıkıntılı dönemi atlatması noktasında faydasına olacaktır diye düşünüyorum. Fakat Türkiye’ye düşen bu noktada bir görev varsa biz bunları her zaman yapmaya hazırız. Kaldı ki biz doğalgaz noktasında da Irak doğalgazından satın almayı isteriz. Çünkü Türkiye bir ileri teknoloji adımını atmaktadır. Bu ileri teknolojiye girerken doğalgaz ihtiyacımız da devamlı artış gösteriyor. Şu anda bizim birinci derecede doğalgaz tedarikindeki kaynağımız Rusya, ikinci derecede İran, üçüncü derecede Azerbaycan’dır. Bu arada Irak’la çalışmalar devam etmektedir. Temenni ediyorum ki oradan elde edeceğimiz doğalgazla bu konuda çok daha farklı bir sürecin içerisine girelim" ifadelerini kullandı.
"TERÖR ÖRGÜTÜ TANKLARLA TOPLARLA YÜRÜYOR"
Iraklı bir gazetecinin "Türkiye ile Irak ilişkilerinin Sayın Masum Bey’in ziyaretiyle yeni bir aşamaya geçmek üzere söyleyebilir miyiz?" diyerek, Türkiye’nin Irak’ta terörle mücadeleye katkısı hangi düzeyde olduğuna yönelik sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle cevap verdi:
"12 yıl önce özellikle Irak’taki o sıkıntılı dönemde daha DEAŞ henüz ortada yoktu ve DEAŞ’ın ortaya çıkışı o sıkıntılı dönemin ardından oldu. İlk ortaya çıkışı Suriye’de son gelişmelerden sonra farklı bir şekilde ortaya çıkış oldu. Bunun da besleyicisi şu anda Suriye’nin başında olan Esed olmuştur, o beslemiştir, o bu hale getirmiştir. Tabii ki Suriye’de Irak’a geçişi Musul noktasındaki ilk adım ve mevcut silahlarını bırakmak suretiyle Merkezi Yönetim’in çekilmesi onlara orada çok ciddi bir güç kaynağı olmuştur. Bu güç kaynağını elde etmesinden sonra da ta Bağdat’a kadar neredeyse 30-40 kilometre mesafeye kadar inmişlerdir. Bu süreç hakikaten çok manidardır. Ve birçok il o aralar düşmüştür, temennimiz şu anda bizler hava harekatlarıyla bu işin çözüleceğine ben söylüyorum, ’inanmıyorum’ diyorum. Hava harekatlarıyla ne Irak’ta ne Suriye’de bu işin önü alınamaz. Bir şey yapılacaksa burada hava harekatının yanında asıl kara harekatıdır. Kara harekatı olmadığı sürece hava harekatı başarılı olmaz. Çünkü ayağı bastığınız yer sizindir. Basamadığınız sürece sizin değildir. Şimdi terör örgütü tanklarla toplarla yürüyor. Peki bu tankları, topları nereden getirdiler. İşte onlar Merkezi Yönetimin yani Irak Ordusu’nun elindeki malzemelerdi. Bu malzemelerin kimlere ait olduğunu da ben birçok defa açıkladım. Bunun şu anda bedelini ne yazık ki Irak halkı ağır ödüyor ve biz buna çok üzülüyoruz. Biz şimdi ne yapabilir. Biz dedik ki eğit-donata katılabiliriz, insani yardımlar noktasında bunlara katılabiliriz, bunların hepsinde varız.
Biz şu ana kadar 750 TIR Irak’a insani yardım olarak gönderdik ve göndermeye de devam edeceğiz. Bir diğer attığımız adım, 300 bin Iraklı şu anda bizim kamplarımızda yaşıyor ve Kuzey Irak tarafında da 3 ayrı kampımız var. 3 ayrı kampta da yine Iraklı kardeşlerimize, dostlarımıza bakıyoruz. Şu ana kadar attığımız adımlar bu istikamettedir."
MUSUL’A KARA HAREKATI
Musul’a yönelik kara harekatının bugünkü görüşmede ele alınıp alınmadığının sorulmasına yönelik, "Masamızda öyle bir görüşme yoktu, genel itibarıyla görüşmeleri yaptık. Sayın Masum’un bu ziyareti en üst düzeyde bir ziyaret olması bakımından aramızdaki ilişkileri adeta bir taçlandıran ziyaret olmuştur. Kısa bir süre önce de malum Yüksek Düzeyli Stratrejik İş Konseyi Toplantısı ülkemizde yapılmıştı. Şimdi de Sayın Cumhurbaşkanının bu ziyaretiyle bu adeta taçlanmıştır. Bugün görüşmemizde doğrusu Musul konusunu, Musul’la ilgili olarak değil genel olarak DEAŞ terör örgütünün burada yaptıklarını masaya yatırdık ve bunları görüştük. Ayrıca bakan arkadaşlarımız karşılıklı olarak bu konuyu ele aldılar" ifadelerini kullandı.
YEMEN’DEKİ HAVA HAREKATI
"Yemen’de hava operasyonlarının başladığına yönelik haberler geliyor. Yemen’de son durum nedir?" sorusuna cevap veren Erdoğan, "Yemen’deki hava harekatına yönelik bana şu anda gelmiş yeni bir bilgi yok. Sadece bildiğim toplantıya girerken hava harekatını durdurulduğu istikametindedir" karşılığını verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.