Mobil Güneş Pili Patent Enstitüsü'nce Onaylandı

ANKARA (İHA) – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, güneş enerjisiyle çalışan sulama makinesi üreterek dünyada bir ilke imza attı. Sekiz yıl süren çalışmalar sonucunda üretilen ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından onaylanan “mobil güneş pili sulama makinesi”, üreticiye sulamada büyük kolaylıkl..

16 Mart 2015 Pazartesi, 15:25
Mobil Güneş Pili Patent Enstitüsü'nce Onaylandı
-

ANKARA (İHA) – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, güneş enerjisiyle çalışan sulama makinesi üreterek dünyada bir ilke imza attı. Sekiz yıl süren çalışmalar sonucunda üretilen ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından onaylanan “mobil güneş pili sulama makinesi”, üreticiye sulamada büyük kolaylıklar sağlayacak.
Mobil güneş pili sulama makinesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) tarafından yürütülen TÜBİTAK-1001 110O541 nolu proje kapsamında üretildi. Birçok kuruluştan ödül alan “mobil güneş pili sulama makinesi” dünyada bir ilk olma özelliği de taşıyor. Güneş pili sulama makinesinin dünyada ilk olması, mobil kullanıma olanak vermesi, güneşi hidrolik güç kullanarak otomatik takip edebilmesi ve panel temizleme ünitesinin bulunması özelliklerinden kaynaklanıyor.
Güneş enerjisiyle tarımda sulama imkanı sunan mobil pil, sulamada enerji giderlerini azaltırken sulamaya dönük olarak diğer enerji kaynaklarına bağlı aksaklıkları da önleyerek elektrik kesintileri, arıza masrafları, yeni kurulum maliyetleri gibi giderleri de ortadan kaldıracak. Sistem sulamaların yoğun yapıldığı yaz aylarında güneş enerjisiyle yaklaşık 14 saate kadar kesintisiz çalışabilecek. Ayrıca sisteme gece sulaması için akü ilavesi yapmak da mümkün.
Üreticiye teknik ve ekonomik yönden önemli avantajlar sağlayacak sistem, en fazla 170 metreden su çıkarırken, bitkinin su ihtiyacına göre değişmekle birlikte günlük 50-150 dönüm alanı sulayabilecek.
KIRSAL ALANLARA ENERJİ TRANSFERİ SAĞLANACAK
Güneş enerjisi konusunda çok iyi bir konumda bulunan Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2 bin 640 saat, günlük toplam 7,2 saat. GAP Bölgesi gibi Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesi’nin güneşlenme süreleri de dikkate alındığında küresel ısınmadan dolayı oluşacak su ve sulama sıkıntılarına da önlem olması açısından çevreye duyarlı ve maliyeti düşürecek sistemin yaygınlaştırılması planlanıyor. Sistemin yaygınlaştırılmasıyla mobil güneş pili destekli sistemlerin kuru tarım yapılan ve elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde özellikle gölet ve kanal kenarlarındaki arazilerde damlama sulama gibi kapalı sulama sistemlerine entegre edilerek kırsal alanda enerji transferi ve sulama ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilecek.
Bakanlık, yenilenebilir enerji kullanımını artırmaya yönelik politikaları kapsamında mobil güneş pilini gelecek yıllarda destekleme kapsamına almayı hedefliyor. Yine 2014-2018 GAP Eylem Planı hedefleri doğrultusunda mobil güneş pili sulama makinesinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ADEM'DEN, TTB BAŞKANI TEKE'YE ZİYARET
TARSUS KAYMAKAMLIĞINDA YANGIN TATBİKATI YAPILDI
MERSİNLİ EMLAKÇILAR, GAYRİMENKUL FUARI ZİRVESİNE KATILDI
55 Göçmen Kaçakçılığı Organizatörü ve Bin 626 Düzensiz Göçmen Yakalandı
Mersin tarımının geleceğini şekillendirecek eylem planı oluşturuluyor
TARSUSLU HAYIRSEVER İŞ İNSANI ŞEREF AYDOĞAN  VE AİLESİ, 48 DERSLİKLİ 2 OKUL İNŞA EDECEK
TARSUS’TA, ULUSLARARASI TARIM ÇALIŞTAYI BAŞLADI
Başkan Kaya, "iklim değişikliğinin olumsuz etkileri en fazla tarımda hissediliyor"
‘MEZİTLİ İLÇESİ İÇME SUYU ALTYAPI PROJESİ’NİN TEMELİ ATILDI
BAŞKAN GÜNKUT, TEKNİK DİREKTÖR SORUNUNU ÇÖZEMEDİ