Oyuncak bebek için yöresel kıyafet hazırlıyorlar
- Diyarbakır'da aralarında Irak ve Suriye'den gelen sığınmacıların da bulunduğu kadınlar, oyuncak bebekler için hazırladıkları yöresel kıyafetlerle hem kültürlerini yaşatıyor hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor
DİYARBAKIR - AZİZ ASLAN - Diyarbakır'da oyuncak bebekler için hazırlanan ve çeşitli kültürlerin yansıtıldığı yöresel kıyafetler büyük ilgi görüyor.
Alternatif Üretim ve İstihdam Derneği'nce, Sur ilçesinde evlerinde üretim yapmaya teşvik edilen aralarında Irak ve Suriye'den gelen sığınmacıların da bulunduğu kadınlar, hazırladıkları oyuncak bebek kıyafetleriyle hem kültürlerini yaşatıyor hem de ailelerine gelir sağlıyor.
Terör örgütü IŞİD'in saldırıları nedeniyle Kobani (Ayn el Arap) ve Şengal'den gelenlerin yanı sıra Türk, Kürt, Arap, Dom ve Süryanilerin de bulunduğu kadınlar kendi evlerinde atık kumaşlarla kıyafet üretimi yapıyor.
Dernek Başkanı Gülbahar Örmek AA muhabirine, çalışmayı herkesin kendi evinde ailesiyle birlikte yaptığını söyledi.
Kadınların, yabancısı oldukları bir kentte yaptıkları üretimin karşılığını almaktan mutlu olduklarını dile getiren Örmek, şöyle konuştu:
"Para harcamadan sadece onlara getirilen kumaş parçalarıyla ürettikleri oyuncak bebek başına 4 lira kazanıyorlar. Kadınlar günlük olarak ev işlerini aksatmadan en az 10 bebeği kendi kültürünün kıyafetleriyle yapıyorlar. Bebeklerin satışını internet ortamı ve hediyelik eşya satan firmaların toplu siparişi ile yapıyoruz. Elde edilen gelirleri de emek veren ailelere veriyoruz."
- Avrupa'daki üretim modelleri örnek alınıyor
Çin, Fransa ve İspanya'da yerinde üretime ilişkin bazı modellerin varlığından örnek aldıklarını belirten Örmek, şöyle devam etti:
"Çin'de her evin bir odası atölye olarak kullanılıyor. Türkiye'de 8 kişilik bir ailede 1 kişi çalışıyor. Toplumumuzda öyle olması gerekiyor gibi bir algı bulunuyor. Eğer bir yerde tüketim varsa üretim de olmalıdır. Bu şekilde herkes kendi yeteneği doğrultusunda üretim yapabilir. Bu çalışmalar sayesinde kadınlar sadece para kazanmak yerine neler üretebileceğini de görüyor."
Kobani'den (Ayn el Arap) kaçarak Diyarbakır'da yerleşen Muna Evdılah da yaşadıkları kötü günleri bu çalışma sayesinde unuttuklarını söyledi.
Kendi özel günlerinde giydikleri kıyafetleri oyuncak bebeklere göre diktiklerini anlatan Evdılah şunları söyledi:
"Bebeklere hazırladığımız giysilerde kendi kültürümüzü yansıtan modellere yer veriyoruz. Bu bebekleri alan kişilere Kobanili kadınların giyim tarzını göstermiş oluyoruz. Yabancı bir kentte kendi kültürümüzü yansıtarak para kazanıyoruz. Bu mağduriyetimizin yanında böyle üretimde bulunmak bizim için fırsattır."
Muhabir: Aziz Aslan
Yayınlayan: İbrahim Yakut
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.