Türkiye-Mısır Ro-Ro Taşımacılığı İstişare Toplantısı

Türkiye-Mısır Ro-Ro Taşımacılığı İstişare Toplantısı

19 Şubat 2015 Perşembe, 16:30
Türkiye-Mısır Ro-Ro Taşımacılığı İstişare Toplantısı
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Türkiye-Mısır Ro-Ro Taşımacılığı İstişare Toplantısı

- ATSO Başkanı Çinçin: "Mısır hükümeti tarafından 'Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptıyla tesis edilen deniz ve karayolu transit taşımacılığı (Ro-Ro) anlaşmasını yenilemeyeceği hususunda açıklama yapılmıştır. Bu sorun, nakliye sektörümüze darbe vurmanın ötesinde sektörü bitirme noktasına taşıyacak"

HATAY - Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Mısır hükümetinin, Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptıyla tesis edilen deniz ve karayolu transit taşımacılığı (Ro-Ro) anlaşmasını yenilemeyeceğini açıkladığını, bu sorunun nakliye sektörüne darbe vurmanın ötesinde sektörü bitirme noktasına taşıyacağını belirtti.

Çinçin, Antakya'da bir otelde düzenlenen Türkiye-Mısır Ro-Ro Taşımacılığı İstişare Toplantısı'nda, mutabakat zaptıyla tesis edilen hatta ilişkin anlaşmanın, 23 Nisan 2015'te sona ereceğini söyledi.

Konunun, bölgedeki taşımacılar, ihracatçı ve üreticiler için yaratacağı sorunları değerlendirmek ve çözüm üretmek için bir araya geldiklerini anlatan Çinçin, Ortadoğu'da özellikle Suriye'de yaşanan siyasi karışıklığın, bölge esnafı ve nakliyecileri olumsuz etkilediğini vurguladı.

Suriye ve buradan diğer Ortadoğu ülkelerine çalışan Hataylı nakliyecilerin, yatırım, müşteri ve acente ağının büyük kısmının Ortadoğu bölgesinde bulunduğuna dikkati çeken Çinçin, şunları kaydetti:

"13 Ekim 2009'da, Türkiye ile Suriye arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşmasıyla hem ilimizde hem bölgemizde yoğun ticaret ve turizm potansiyeli oluşmuş, sınır geçişlerinin artışıyla bölgeye sıcak para akışı yaşanmıştı. Bu hareketlenme, ikili ticaret anlaşmalarında da büyük artış meydana getirmişti. Nakliyecilerimiz, bu hareketlenmeden aldıkları güçle yeni alım ve yatırım gerçekleştirmişti. Ortadoğu'da süre gelen siyasi istikrarsızlık neticesinde ise gerek kredi kullanarak gerekse özkaynak ve kendi birikimleriyle yatırım yapan iş adamları, zor durumda kalmıştır."

Çinçin, sınır kapılarının kapanması ve güvenlik sorunu nedeniyle nakliyecilerin alternatif güzergah arayışına girdiğini dönemde, Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle Ortadoğu'ya yapılan taşımaların, Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptıyla tesis edilen Ro-Ro seferleri ile yapılmaya başlandığını anlattı.

Taşımacılar, bu sayede Ortadoğu pazarlarında kan kaybı yaşamadan ve pazara erişimi engellenmeden sorununun çözüldüğünü belirten Çinçin, şöyle devam etti:

"Ülkemiz ve Mısır hükümeti arasında yaşanan siyasi gerginlik sebebiyle Mısır hükümeti tarafından, Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptıyla tesis edilen deniz ve karayolu transit taşımacılığı (Ro-ro) anlaşmasını yenilemeyeceği hususunda açıklama yapılmıştır. Bu sorun, nakliye sektörümüze darbe vurmanın ötesinde sektörü bitirme noktasına taşıyacaktır. Söz konusu anlaşmanın yenilenmesi, bölgemizdeki ticaret ve ekonomik dengeler açısından büyük önem taşıyor."

Yakın zamanda, 55 nakliye firmasının bir araya geldiğini, 2 Ro-Ro gemisi kiralayıp, İskenderun Limanı ile Mısır Port Said Limanı arasında sefer başlatıldığını bildiren Çinçin, bu taşımacılıkla raf ömrü kısa ürünlerin istenilen noktaya dahna çabuk ulaştırılmasının sağlandığını belirtti.

- Alternatif güzergahlar

Mısır dışında Ro-Ro taşımacılığının ancak Süveyş Kanalı'ndan veya İsrail üzeri güzergahtan yapılabileceğine işaret eden Çinçin, Süveyş Kanalı'nın maliyetinin yüksek olduğunu, İsrail güzergahının da yoğun bürokratik engeller sebebiyle risk taşıdığını söyledi.

Çinçin, Mısır üzeri taşımacılığa olanak sağlayan anlaşmanın yenilenmesini isteyerek, bunun olmaması durumunda Süveyş Kanalı hattının devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Mersin, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa'dan ticaret ve sanayi odası temsilcileriyle Uluslararası Nakliyeciler Derneği yönetim kurulu üyeleri, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı uzmanlarının da katıldığı toplantıda, sorunun çözümü tartışıldı.

Muhabir: İsmihan Özgüven
Yayınlayan: Mustafa Yıldız

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
SOSYAL MEDYA FENOMENİ VE MOTOR TUTKUNU AKİF KOCAOĞLU YAŞAMINI YİTİRDİ
Mersin'de ‘Tarım Arama Konferansı" Sona Erdi
MİLLETVEKİLİ UYSAL'DAN MTSO'YA ZİYARET
TARSUS İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İL ŞAMPİYONU
Kuvvetli Gök Gürültülü Sağanak Yağış ve Fırtına Uyarısı
TADEKA’DA “TEMATİK EZGİLER DİNLETİSİ: TURNA ŞARKILARI” PROGRAMI DÜZENLENDİ
MERSİN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRÜ FAZİLET DURMUŞ, "EMEKLİ ÖĞRETMENLER İLE SON DERS" ETKİNLİĞİNE KATILDI
BAŞKAN SEÇER "KADİM MESLEKLER İÇERİSİNDE EN DEĞERLİ MESLEK ÖĞRETMELİKTİR"
BAŞKAN BOLTAÇ "CUMHURİYET, ÖĞRETMENLERİMİZİN ESERİDİR"
KAYMAKAM AVCI'DAN MAHALLE ZİYARETİ