TZOB Genel Başkanı Bayraktar

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

15 Şubat 2015 Pazar, 11:47
TZOB Genel Başkanı Bayraktar
-

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

- "Bal üretimi, 2014 yılında yüzde 8,2 artışla ilk kez 100 bin ton sınırını geçerek 102 bin 486 tona ulaştı"

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin bal üretiminde sınır tanımadığını belirterek, bal üretiminin 2014'te yüzde 8,2 artışla ilk kez 100 bin ton sınırını geçerek, 102 bin 486 tona ulaştığını bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, arıcılığa çok uygun floralara sahip Türkiye'de bal üretimin hızla arttığını ve bir bir eşikleri geçtiğine dikkati çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 1994'te 54 bin 908 ton olan bal üretiminin, 2014'te 102 bin 486 tona yükseldiğini ifade eden Bayraktar, 1994-2014 döneminde kovan sayısının da yüzde 86,5 artışla 3 milyon 786 bin 588 kovandan 7 milyon 60 bin 973 kovana çıktığını vurguladı. 2014'te kovanların yüzde 97,3'nün yeni, yüzde 2,7'sinin eski tip olduğunu bildiren Bayraktar, eski tip kovan sayısının 193 bin 442, yeni tip kovan sayısının 6 milyon 867 bin 531'e ulaştığını kaydetti.

Muğla'nın bal üretimini 15 bin 282 tona çıkararak birinci olduğunu ifade eden Bayraktar, 2013'ün birincisi Ordu'nun, 15 bin 39 ton bal üretimiyle ikinci sırada yer aldığını bildirdi. Türkiye'nin bol çiçekli geniş mera alanları ve akasya, kestane, ıhlamur gibi nektarlı çiçek açan ormanlarının arıcılığa çok uygun olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Arıcılık çok fazla sermayeye, tarım arazisine gerek duymadan yapılabilecek, genç çiftçilerle kadın çiftçilerimizin uğraşı alanı olabilecek, istihdam oluşturacak, kırsal kalkınmaya destek olacak bir sektör. Ülkemizde kıyılardan iç bölgelere doğru farklı yükseltilerin olması, bitkilerin farklı tarihlerde çiçeklenmesine neden olmakta, bu durum bitkilerin farklı bölgelerde yılın değişik dönemlerinde arılar için her an nektar kaynağının bulunabilirliğini sağlamaktadır."

Üreticilerin, girdi maliyetleri ve pazarlamadaki zorluklar yüzünden ürettikleri balı değeri fiyattan satamadıklarına işaret eden Bayraktar, baldaki kaçakçılığın önlenmesi, bal üreticilerinin sahte bal üreticilerine karşı korunması ve sektörün daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar, "Arıcılıkta ihracatın artırılması için girdi maliyetleri azaltılmalı, standart üretim yapılmalı, üretim kontrol edilmeli, yapılan üretimin ne olduğu, içeriği, kalıntı maddelerin olmadığı belirtilmeli, standartlara uygun ambalajlama yapılmalıdır" ifadesini kullandı.

Muhabir: Arife Yıldız Ünal
Yayınlayan: Necati Keleş

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
KAYMAKAM AVCI'DAN ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
Koçak’tan Öğretmenler Günü mesajı
SOSYAL MEDYA FENOMENİ VE MOTOR TUTKUNU AKİF KOCAOĞLU YAŞAMINI YİTİRDİ
Mersin'de ‘Tarım Arama Konferansı" Sona Erdi
MİLLETVEKİLİ UYSAL'DAN MTSO'YA ZİYARET
TARSUS İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İL ŞAMPİYONU
Kuvvetli Gök Gürültülü Sağanak Yağış ve Fırtına Uyarısı
TADEKA’DA “TEMATİK EZGİLER DİNLETİSİ: TURNA ŞARKILARI” PROGRAMI DÜZENLENDİ
MERSİN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRÜ FAZİLET DURMUŞ, "EMEKLİ ÖĞRETMENLER İLE SON DERS" ETKİNLİĞİNE KATILDI
BAŞKAN SEÇER "KADİM MESLEKLER İÇERİSİNDE EN DEĞERLİ MESLEK ÖĞRETMELİKTİR"