Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
"Yunanistan'a imtiyaz Avrupa'da domino etkisi yaratır"
- "BRIC" kavramının mucidi İngiliz ekonomist O'Neill:
- "Özellikle Fransa, İspanya ve Portekiz, Yunanistan'a (taleplerinde) destek olabilir"
- Capital Economics Avrupa Başekonomisti Loynes:
- "Açık bir şekilde Yunanistan'dan gelen taleplerin diğer Avrupa ülkelerine de yayılması mümkün"
- "İmtiyazlar benzer partilerden benzer taleplerin başka yerlerde de yükselmesine neden olacaktır"
(Fotoğraflı)
LONDRA - GÖKHAN KURTARAN - Uluslararası finans uzmanları Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılması talebine karşı imtiyaz tanınması halinde Avrupa'da diğer ülkelerden de benzer seslerin yükseleceği uyarısında bulundu.
Finans piyasalarında, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'i aynı kategoride değerlendirerek "BRIC" kavramını ilk kullanan kişi olarak tanınan İngiliz ekonomist Jim O'Neill AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
O'Neill, Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılması konusundaki taleplerinin Avrupa'da diğer ülkeler tarafından da seslendirilebileceğini belirterek, "Özellikle Fransa, İspanya ve Portekiz, Yunanistan'a destek olabilir" dedi.
Öte yandan Yunanistan'da hükümetin yakında zamanda Rusya'ya destek yönünde mesajlarının ise Avrupa'yla ilişkilerin gerilmesine neden olduğunu vurgulayarak, "Bu konuda geri adım atmalılar. Yoksa kötü niyetli bir tutum oluşacak" uyarısını yaptı.
Yunanistan'ın birlikten çıkmasının ise hala seçenekler arasında yer almasına karşın, bu olasılığın sadece yüzde 10 olduğunun altını çizen O'Neill, "Görüşmelerde borcun geri ödemesinin büyüme ile ilişkilendirileceğini düşünüyorum. Herkesin farkında olduğu gibi büyüme olmadan borcun geri ödemesi de olmayacaktır" dedi.
- "İmtiyaz benzer talepleri doğurur"
Merkezi Londra'da bulunan Capital Economics'in Avrupa Başekonomisti Jonathan Loynes ise Yunanistan'ın Avrupa'da ağır borç yükü altında olan ülkelerden kemer sıkma tedbirlerini terkedilmesi yönünde talepleri tetikleyebileceğini düşünüyor.
Loynes, şunları kaydetti:
"Almanya tartışmaların önemli bir kısmında yer alsa da Yunanistan'a ilgili toplu bir kararın alınması gerekiyor. Açık bir şekilde Yunanistan'dan gelen taleplerin diğer Avrupa ülkelerine de yayılması mümkün. Troyka'nın da en büyük endişesinin bu taleplerin yayılması olduğunu düşünüyorum. Avrupa'daki maliye bakanları da bu konuda oldukça endişelenecektir. İmtiyazlar benzer partilerden benzer taleplerin başka yerlerde de yükselmesine neden olacaktır. Bu tabii ki hiç imtiyazda bulunulmayacak anlamına gelmiyor."
- "İçeriye biraz temiz hava girdi"
Yunanistan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Dimitri Papanicolaou ise genel seçimlerin sonrasında SYRIZA'nın öncülüğünde kurulan yeni hükümetin olumlu bir atmosfer oluşturduğunu kaydetti. Seçim sonrasındaki iklimi tasvir eden Papanicolaou, "Yunanistan için yeni bir pencere açıldı ve içeriye biraz temiz hava girdi. Bu temiz hava bize, iş dünyasına iyimser olunması için umut veriyor" dedi.
Yunanistan'ın, taleplerine ilişkin olarak sanıldığının aksine Avrupa'da yalnız olmadığını vurgulayan Papanicolaou, "Yunanistan'da hükümetin biraz daha zamana ihtiyacı var. Yunanistan hükümeti Avrupa'da bence yalnız değil. Özelikle kemer sıkma programı konusunda" diye konuştu.
Yunanistan'ın teknokratlardan oluşan ekonomi yöneticilerinin uzun yıllar Batı'da eğitim görmüş önemli isimler olduğunu belirten Papanicolaou, "Bence ne yaptıklarını biliyorlar. Hükümetin beklentisi diğer hükümetlerin de onları takip edeceği yönünde. En azında Güney Avrupa'daki İspanya, Portekiz, İtalya ve hatta Fransa gibi ülkelerin kendilerini destekleyeceğini düşünüyorlar. Bu desteği alacaklarına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
- Atina-Berlin gerilimi
SYRIZA'nın Yunanistan'daki genel seçimlerden gelenekselleşmiş partilerin üzerinde rekor bir oyla seçilerek hükümeti kurması Avrupa'daki diğer siyasi hareketler tarafından dikkatle izleniyor. SYRIZA'nın lideri ve Yunanistan'ın Başbakanı Aleksis Çipras'ın Avro Bölgesi'ne ilişkin söylemlerinde son günlerde ton biraz daha yumuşamış olsa da özellikle Almanya, Yunanistan'ın borçlarının silinmesine net bir şekilde karşı çıktığını açıkladı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel önceki gün Hamburger Abendblatt gazetesine yaptığı açıklamada, "Borçlarının silinmesi söz konusu değil" ifadesini kullanırken, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da "Çipras'ın, Angela Merkel'e karşı saldırılarını durdurması iyi olur" tavsiyesinde bulundu.
AB Komisyonu Üyesi Günther Oettinger de Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılması halinde bunun Avro Bölgesi'ndeki diğer ülkelere yanlış mesaj verebileceğinin altını çizdi.
Öte yandan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne ise dün Yunanistan'ın Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'le görüşmesinin ardından bakana ülkesinin borçlarına ilişkin müzakere sürecinde sorumlu davranma çağrısında bulundu.
Yunanistan'ın Troyka (AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu) ile en kısa zamanda anlaşmaya varması büyük önem taşıyor. Yunanistan'ın beklediği finansal desteği alamaması ve görüşmelerin son bulması halinde ülkenin kamu harcamalarını sürdürmesinin zorlaşacağı belirtiliyor.
Yunanistan'ın ardından borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda Troyka'ya talepte bulunması beklenen ilk ülkenin İspanya olabileceği finans piyasalarında konuşulurken, 2012 Temmuz ayında alınan kararla İspanya'ya 100 milyar avroluk bir yardım paketi sunulmuştu.
Muhabir: Gökhan Kurtaran
Yayınlayan: Ali Bayaslan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.