"Türk şirketleri, Rusya'daki krizi fırsata çevirebilir"
- Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Katırin:
- "Rusya ile Batı ülkeleri arasında karşılıklı yaptırımların sürdüğü bir ortamda, Türk şirketlerinin ilgi alanında bulunan tekstil, gıda, kimya, ilaç ve inşaat sektörlerinde boşluklar oluştu. Türk şirketleri bu boşlukları doldurarak Rusya pazarından daha büyük pay kapma şansına sahip"
- "(Türk akımı) Türk şirketleri bu proje nedeniyle yeni siparişler alacaktır. Bence, işlerin bir bölümünü Türk müteahhitlere verilmesi adil olur"
- "ŞİÖ ve BRİCS'e katılmak, Türkiye'ye daha fazla ekonomik güvenlik garantisi ve siyasi destek kazandırır"
MOSKOVA - Elena Teslova - Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergey Katırin, Türk şirketlerinin Rusya'da yaşanan ekonomik krizi fırsata çevirme şansına sahip olduğunu söyledi.
Moskova'da AA muhabirine konuşan Katırin, Rusya'daki ekonomik kriz ortamında Türk şirketlerinin durumu ve Türk Akımı" projesine katılımı gibi konularda değerlendirmelerde bulundu.
Katırin, Rusya ile Batı ülkeleri arasında karşılıklı yaptırımların sürdüğü bir ortamda, Türk şirketlerinin ilgi alanında bulunan tekstil, gıda, kimya, ilaç ve inşaat sektörlerinde boşluklar oluştuğunu belirtti.
Bu sektörlere kriz dönemleri de dahil her zaman ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Katırin, "Türk şirketlerin bu boşlukları doldurarak Rusya pazarından daha büyük pay kapma şansına sahip" ifadelerini kullandı.
Katırin, "Kriz olsa da olmasa da insanlar gıda, giysi ve ilaç almaktan vazgeçmeyecek. Yaşamak için yer lazım, bu nedenle yeni evlerin inşası da duracak değil. Bu alanlarda Türk iş dünyasının her zaman önemli bir ağırlığı olmuştur. Bu nedenle mevcut durum, Türk şirketlerinin Rusya'da daha da büyümesine katkı sağlıyor" dedi.
-Yatırımcıya, "Türk Akımı" projesine aktif katılım önerisi
Katırin, Rusya'dan Türkiye'ye inşa edilecek yeni doğalgaz hattının, Türk şirketleri için yeni projeler oluşturacağı görüşünü aktardı.
"Türk Akımı"nın bir bölümünün Türkiye'den geçeceğini hatırlatan Katırin,"Türk şirketleri bu proje nedeniyle yeni siparişler alacaktır. Bence, işlerin bir bölümünü Türk müteahhitlere verilmesi adil olur. Türk şirketlerin yapı malzemesi da sağlayabilir. Onlar bu alanda oldukça gelişmiş durumda" değerlendirmesinde bulundu.
Katırin, yeni boru hattı projesinin Türkiye'ye yeni istihdam alanları da sağlayacağını kaydederken, proje tamamlandıktan sonra gaz dağıtım noktalarında ve enerji kaynaklarının dağıtımı sürecinde teknik hizmetin Türk uzmanlar tarafından sağlanacağını dile getirdi.
Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyetinin (BRİCS) oluşturduğu gruba üyelik olasılığını da değerlendiren Katırin, bu konuyu müzakere etmek için en azından Türkiye'nin üyelik başvurusunda bulunması gerektiğini söyledi.
Katırin, şöyle devam etti:
"ŞİÖ ve BRİCS'e katılmak, Türkiye'ye daha fazla ekonomik güvenlik garantisi ve siyasi destek kazandırır. ŞİÖ'nün iki üyesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu Daimi Üyesi olduğunu hatırlatmamız yeterli olur. Ekonomiye gelince, Rusya ve Kazakistan inşaat sektörü için gelecek vadediyor. Bu bölgeler, Türk şirketlere açılabilir."
Muhabir: Elena Teslova
Yayınlayan: Tolga Özgenç
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.