Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:
- "Büyüyen, gelişen Türkiye'nin küçülen enerjisi olmaz"
- "Biz kuşlara da fillere de ama en önce insana hizmet için buradayız"
KIRŞEHİR (AA)- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Büyüyen, gelişen Türkiye'nin küçülen enerjisi olmaz" dedi.
Yıldız, Polat Enerji tarafından Kırşehir'in Mucur ilçesinde yapımı tamamlanan Geycek Rüzgar Enerji Santralinin (RES) açılış töreninde yaptığı konuşmada, enerji yatırımlarını, yenilenebilir dahil Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar her noktaya taşıyacaklarını söyledi.
Taner Yıldız, Kırşehir'in enerji yatırımlarının yapıldığı yerlerden birisi olduğunu belirterek, "Mucur da Türkiye'nin doğalgaz enterkonneksiyonunda, Azerbaycan'dan ve İran'dan gelen doğalgazın en önemli geçiş noktalarından bir tanesi, bulunduğumuz yerden yaklaşık 3 kilometre ileriden geçiyor" diye konuştu.
Geycek Rüzgar Enerji Santrali'nin, yenilenebilir enerji kaynaklarının en nadide projelerinden biri olduğunu ifade eden Yıldız, enerji yatırımlarında engellerle de karşılaştıklarını söyledi. "Engellerimiz var mı? Tabii ki olacak. Bunlar makul noktalarda mı, her birisi makul noktalarda değil" diyen Yıldız, dünya ve Türkiye'deki enerji yatırımlarına ilişkin araştırma sonuçlarından örnekler verdi. Yıldız, şöyle devam etti:
"Her yatırımın, her enerji kaynağı ile alakalı yatırımın bir karşıtı var. Nükleerler patlıyor, kömürler isli, rüzgarlar kuşlar yüzünden yapılamıyor. Kırşehir'in kuşlarla alakalı bir sorunu yok. İngiltere'nin yapmış olduğu araştırma sonuçlarında rüzgar güllerinin kuş geçişlerine herhangi bir sakıncası olmadığı gözlemlenmiş, İspanya'da ise Geycek Rüzgar Enerji Santrali'den 10 katı büyüklüğünde santral olduğu ve türbin başına 0.38 kuş ölümü tespit edilmiş. Amerika'da binalara çarparak ölen kuş sayısı, yılda yaklaşık 1 milyar iken, araçlara çarparak ölen kuş sayısı ise 80 milyon."
- "Biz kuşlara da fillere de ama en önce insana hizmet için buradayız"
Davos'taki oturum başlıklarından birisinin "filler" olduğunu anlatan Yıldız, "Dünyada 400 bin kadar fil var ve her yıl yasadışı yollarla 35 bin kadar filin Afrika'da avlandığı söyleniyor, yeni doğan fil sayısı ise 20 bin. Bu Davos'ta geçen hafta bir başlık halinde konuşuldu. Her birimizin insan olarak, Allah'ın yarattığına tabii ki hassasiyet göstereceğiz, onlar bize emanet ama Suriye'de yasadışı öldürülen 2800 masum çocuğun ve binlerce kadının hesabı hangi platformlarda veriliyor" diye konuştu.
Yıldız, bu yapının mutlaka değişmesi gerektiğini belirterek, "Biz kuşlara da fillere de ama en önce de insana hizmet için buradayız. Samimi çevrecileri istisna tutarak bununla alakalı tüm istismar edenlere karşı mücadelemize aynı şekilde devam edeceğiz" dedi.
Büyüyen, gelişen Türkiye'nin küçülen enerjisi olamayacağına işaret eden Yıldız, "Biz de Türkiye'nin ekonomik büyümesinden daha büyük rakamlarla, büyüyerek bugünlere geldik" ifadesini kullandı.
Muhabir: Gülşen Çağatay
Yayınlayan: Necati Keleş
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.