Av. Durdane Baştürk

Nikahsız Eşin ve Evlilik Dışı Çocuğun Miras Hakkı Nedir?

Miras hukuku ve miras davaları ile ilgili en önemli konulardan birisi kimlerin mirasçı olduğu ve mirastan kimlerin ne kadar pay alacağıdır.

Miras hukuku ve miras davaları ile ilgili en önemli konulardan birisi kimlerin mirasçı olduğu ve mirastan kimlerin ne kadar pay alacağıdır. Kimlerin mirasçı olduğu mirasçılık sırası diğer adıyla zümre sistemine göre belirlenmektedir. Miras bırakanın mirasından pay alabilmek için yasal veya atanmış mirasçı olmak gerekmektedir. Yasal mirasçılar miras bırakanın çocukları, eşi, anne ve babası, kardeşleri, büyükanne ve büyükbabaları ile onların çocuklarıdır. Resmi nikahla evlenen eşin yasal mirasçılardan olduğuna şüphe bulunmamakla birlikte, akıllara resmi nikahı olmaksızın birlikte yaşayan kişinin ve evlilik dışı çocuğun mirastan pay alabilecek olup olmadığı sorusu gelmektedir
 
Nikahsız eş miras davaları ile ilgili olarak miras hukuku içerisinde belirlenmiş hiçbir zümreye ait değildir. Bu nedenle nikahsız eşin mirasçı olabilmesi için ya vasiyetname olması ya da ölüme bağlı bir tasarruf olması gerekir. Miras bırakacak olan kişinin hazırlayacağı vasiyetname ile birlikte nikahsız eş mirastan pay alabilmektedir. Bir diğer seçenek ise ölüme bağlı tasarruftur. Nikahsız eşin miras hakkı sözleşme ile mümkün olduğundan nikahsız eşin saklı miras payı bulunmamaktadır. Evlilik dışı çocuğun miras hakkı, mirası bırakacak olan kişinin evlilik dışı çocuğu tanıması ya da babalık davası ile evlilik dışı çocuğa soy bağı kurulması sonucu olmaktadır. Evlilik dışı çocuğun soy bağı annenin doğum yapması neticesinde otomatik olarak anne ile kurulmakta olup, baba ile soy bağı kurulması evlilik dışı çocuğun miras hakkını elde etmesi için gerekli unsurlardan birisidir. Bunun dışında miras bırakacak olan baba ölüme bağlı bir tasarruf ile de çocuğu tanıdığını beyan edebilmektedir. Bu yol ile de evlilik dışı çocuk miras hakkı elde edebilmektedir.
 
Babalık davası, miras bırakan kişinin vefatından sonra da açılabilmektedir. Miras bırakan kişinin vefatının ardından açılacak olan babalık davalarında, miras bırakan kişiyi mirasçıları temsil etmektedir. Babalık davalarında soy bağının ispatı ile evlilik dışı çocuk miras hakkına sahip olur ve mirastan pay alır fakat açılacak babalık davası sonucu soy bağının ispatı yapılamaz ise babalık davası reddedilir ve evlilik dışı çocuğunu miras hakkı bulunmaz.
 
 

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.