Yakup BONCUK

FETHİ BABAYI UNUTMADIK

FETHİ BABAYI UNUTMAK MÜMKÜN MÜ?
Fethi Çevikaslan, basın dünyamızın unutulmaz isimlerinin başında gelir.
Kendisini hemen herkes tanır. Çünkü  o  “Küçük Dev  adam”ı 2014 yılının 13 Kasım'ın da kaybetmiş, 14 Kasım'ında toprağa vermiştik.
O küçük Dev adam ki, bizim “Fethi amcamızdı”, “Fethi Babamızdı”
O da her fani gibi doğdu, büyüdü,  pamuk tarlalarında ailesiyle kaldığı gecelerde  domuzların saldırısına uğradı. Hastalandı, ölümlerden döndü ve Tarsus'un basın camiasına girdi, sonrasında ise basının “Fethi Babası “ oldu.
Oysa ilkokulu bile okumamıştı. Berberlikten sonra matbaaya çırak verdiklerinde okuma yazma bile bilmiyordu.
Buna rağmen çevresinden yazı yazmayı öğrendi.  Tarsus Matbaasında çalıştı. Gün gazetesinin muhabirliğini yaptı, Gün kapandı Günaydın oldu. O da Günaydın gazetesinin Tarsus muhabirliğine devam etti.. Kendisini öyle geliştirdi ki.. İlkokul diploması bile yokken koskoca Hürriyet gazetesinin muhabirliğini aldı.
Yine diploması yok iken TRT gibi dev bir basın kurumu ona Tarsus muhabirliğini teklif etti.
“Aga benim ilkokul diplomam bile yok” dediğinde ise Halk Eğitimi Merkezinin ilkokulu dışardan bitirme ve okuma yazma kurslarına katılarak diploma aldı. Bu diploma ile şimdilerde 5 üniversite bitirenlerin bile giremediği TRT kurumuna  Tarsus muhabiri olarak girdi. İşte Fethi baba, böylesine başarılı ve tecrübeli, bilgili, haberin kaynağı bir muhabirdi. Bu başarısı ona  Hürriyet ve TRT gibi kurumlarda muhabirlik yapmayı sağladı.
Yıllarca başkalarının çıkardığı gazetelerde muhabirlik, ser mürettiplik yaptı. Eski dizgi denilen tipoculukta sayfalar bağladı, kumpasla yazılar dizdi. En güzel birinci sayfa mizanpajlarını yaptı.
Tarsus eski belediye başkanlarından Kemal Tursunbay'ın 1981 yılına kadar yayınladığı  eski “TARSUS” gazetesinde çok emeği vardır. Bu gazete kapanana kadar çalıştı. O yıllarda kurulan Tarsus Ekspres'in matbaa bölümünün de kurulmasında ve ilk yıl yayınlarında büyük emeği geçmiştir. Gazetede uzun yıllar köşe yazarlığını yapmıştır. Kendisi gibi oğullarından İlhan Çevikaslan, Erdal Çevikaslan, Numan Çevikaslan, Ercan Çevikaslan, Ertan Çevikaslan da gazetecilik ve matbaacılık sektöründe yer aldılar. Yani bir nevi baba mesleğini seçip ona destek oldular.
İlk gazetelerini 1985 yılında “Tarsus'un Sesi” adı altında yayınlamaya başladılar. Bende 1986 yılında askerden geldiğimde kendileriyle olan iyi ilişkilerimden dolayı gazetede birlikte çalışma teklifi getirdiler. Böylece 1986 yılından 1991  yılına kadar aynı gazetede çalışma fırsatımız oldu.
Daha sonra gazete maddi sıkıntı içine girince kapatmak yerine işadamları Yakup Yarbay ile Sedat Özsu'ya devrettiler. Fethi amca, Tarsus'un Sesi gazetesi ismini o kadar çok seviyordu ki, gazetenin yaşaması için 2000 yılına kadar desteği sürdü.
Öyleki, bu gazeteden sonra oğulları İlhan Çevikaslan ve Erdal Çevikaslan'la Günışığı, Hürsöz, Son Nokta gibi gazeteleri yayınladılar.
Kendisi bu arada Hürriyet gazetesinin muhabirliğini 2000 yılına kadar
başarıyla sürdürdü. Ancak yerel basında yazıları 2010 yılına kadar devam etti.
Kendisi ile ilgili mesleki ve insani olarak çok anılarımız oldu.
Bunları unutmamız mümkün değil. Ayrıca kendisinin anlatımlarından İbrahim Tatlıses'in ve Müslüm Gürses'in Tarsus'ta çalıştığı dönemlerde haberlerini yaptığını ve onların şöhrete kavuşmasında Fethi babamızın da büyük katkıları olduğunu öğrenmiştik. Ama bu iki ünlü sanatçıdan ne yazık ki  hastalığı ve sıkıntılı dönemlerinde bir destek göremedi. En büyük üzüntüsü ise  ünlü   olmalarında emeği olan sanatçıların kendisini unutmasıydı. O Fethi baba ki, hayatı hep dürüst olmakla, çocuklarına helal  kazanç temin etmekle geçti. Ve her fani gibi Fethi Babayı da günü gelince, vadesi dolunca yüce yaradana iade ettik.   Hayata gözlerini yumduğunda 83 yaşındaydı.. Fethi Çevikaslan'ı 2014 yılının 13 Kasım'ında kaybettik. 14 Kasım tarihinde toprağa verdik. Yani  bugün aramızdan ayrılalı tam koca iki yıl  dolmuş..
Fethi baba için bugüne kadar kötü diyen birine rastlamadım.
Hayatımızda duyacağımız en güzel sözlerden birisi  “İyi insandı, Allah rahmet eylesin” sözü olsa gerek. Hani cenaze namazlarında namazı kıldıran imam sorar  ya? “Merhumu nasıl bilirdiniz” diye. Cemaatte usulen “İyi bilirdik” diye cevap verir. Aynı soruyu  cenaze namazını kıldıran İmam Fethi amca için sorduğunda içimizden gelerek ve ciddi anlamda, doğdoğru olarak “İyi bilirdik” diye cevap verdik.
Ustamız, ağabeyimiz, babamız, abimiz, dedemiz diye çeşitli dillerde hitabettiğimiz Fethi amcamızın kendisi de zaten herkese “AGA” diye hitabederdi. Yani onda hiçbir zaman büyüklük yoktu. O büyükle büyük, küçükle küçük olmasını bilen, mütevazi bir yaşam süren biriydi. O yüzden adını “Küçük Dev Adam” diye koymuştuk.
O bizim gözümüzde “Küçük Dev Adam”  olarak kalmasına rağmen hafızalarımızda hergün büyüyen ve unutulmayan bir gazeteci olarak kalacaktır.
Tekrar Allah rahmet eylesin, mekanın cennet olsun Fethi Baba.. Seni unutmadık, unutmayacağız..
2016 yılında 2. ölüm yıldönümünde dualarımızı gönderiyoruz.. Senin için..
.
YAKUP BONCUK. TEL. 0533.3248800

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.