VALİ PEHLİVAN’IN KATILIMIYLA; DİJİTAL AHİLİK (DAHİ) PROJESİ LANSMANI PROTOKOLÜ İMZA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Valiliği’nin himayesinde, Dijital Ahilik (DAHİ Mersin) Projesinin lansmanı, ve Protokolü ile Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) Yapım Protokolü imza törenine katıldı.
@mersinhaber 'i takip et
MersIn Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Valiliği’nin himayesinde. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) iş birliği ve koordinasyonluğunda, Dijital Ahilik (DAHİ Mersin) Projesinin lansmanı, Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü ile Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) Yapım Protokolü imza törenine katıldı.
Vali Pehlivan imza töreni programında gerçekleştirdiği konuşmasında; “Bugün yapacağımız protokolün, bugün başlatacağımız çalışmaların hem ilimiz, hem de ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.
Hepimiz biliyoruz ki kalkınma ve gelişme yolunda en etkili politikalardan birisi eğitim politikasıdır ve bu bağlamda mesleki eğitim ayrı bir önem taşımaktadır.
Bu yıl; Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Millî Eğitim Bakanlığımızın koordinasyonunda, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ yürürlüğe girdi. Beraberinde ‘Mesleki Ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’ hazırlandı ve uygulanmaya başlandı.
Biz de Mersin İlimizde mesleki eğitim alnında; bu iki önemli modelde, 2024-2028 yıllarını kapsayan 12’nci kalkınma planında ve Cumhurbaşkanlığı yıllık programında geleceğe yönelik olarak eğitim alanında ulusal düzeyde yapılan, planlanan ve ortaya konulan bakış açısı doğrultusunda mesleki eğitim alanında geçmişteki tecrübelerden de faydalanarak daha profesyonel bir bakış açısıyla ve uygulamaya dayalı bir anlayışla Milli eğitim Bakanlığımızın destekleriyle Mersin Valiliğimiz, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odamız ve Mersin Tarsus OSB'mizin iştirakiyle böyle güzel bir başlangıç yapıyor, işbirliği protokolüleri imzalıyoruz.
Bütün konuşmacıların ifade ettiği üzere “meslek edinmek, koluna bir altın bilezik takmak gibidir.” Milletimizin yüzyıllar içinde edindiği tecrübelerin tezahürü olan bu ifadeye elbetteki katılıyor olmakla birlikte bir adım daha öteye taşımak istiyorum. Altın, malum değişik ayarlara haizdir. 1 ayardan başlayıp 24 ayara kadar gider.
Biz istiyoruz ki gençlerimizin, çocuklarımızın, gelecek nesillerin evet, birer altın bileziği olsun. Ama bu altın bilezik en kalitelisi olsun. Ayarı en yüksek olsun. 24 ayar olsun. Meslek edindirelim ama o meslekte de en iyisi olması için gayret sarf edelim, en iyisi olmasını sağlayalım. O mesleğin en iyisi olsun. Bugün başlangıcını yapacağımız bu projemizin ve protokollerimizin ana hedeflerinden birisi aslımda budur. Çocuklarımızın, öğrencilerimizin yeteneklerini tespit edelim ortaya çıkartalım ama bununla yetinmeyelim, yetenekleri geliştirelim, en üst düzeye taşıyalım.
Bugün Mesleki ve Teknik Eğitim İş birliği Protokolünü imzalıyoruz. Dijital Ahilik Projesi (DAHİ)’ni başlatıyoruz. Açılımı çok önemli anlamlar içeriyor. Projenin adı kısaltılmış haliyle de “dahi” kelimesiyle de güzel bir anlam taşıyor. Bir sıfatı ifade ediyor. Dahi kelimesi, olağanüstü, normal üstü yetenek, normal üstü zekâ manasına geliyor. Ahilik de işin ahlaki boyutunu, şuur boyutunu ifade ediyor. Dolayısıyla buradaki amaç, hem ahlaklı kültürlü bilgili hem de yetenekli, çağı takip eden, dijital çağı takip eden, teknolojiyi takip eden nesiller ve meslek mensupları yetiştirmek.
Bir yandan öğrencilerimizi mesleki eğitim konusunda isteklendireceğiz, özendireceğiz, onların en iyi şekilde yetişmesini sağlamayı; diğer yandan büyük bir çaba ile onları yetiştiren saygıdeğer öğretmenlerimizin de çağın getirdiği yeniliklerden çok daha fazla ve detaylıca haberdar olmasını ve günden güne kendilerini geliştirmelerini sağlamayı hedefliyoruz.
Ayrıca ailelerin bu konuya,mesleki eğitime bakış açısını da güncellemek ve mesleki eğitime yönelik daha olumlu bir algısıya sahip olmalarını istiyoruz. Ebeveynler olarak çocuklarımızın mümkün olduğunca en ileri aşamalara kadar okumasını arzu ediyoruz. Bu çok doğal ve gerçekten çağdaş bir yaklaşım. Akademik anlamda kariyer yapmak isteyen çocuklarımızı elbette liseden sonra üniversite, yüksek lisans, doktora yapması konusunda, okuyarak kariyer meslek sahibi olması hususunda desteklemeliyiz. Bununla birlikte meslek öğrenmeye yatkınlığı olan çocuklarımızı da yeteneklerine göre belirlenecek alanlarda mesleki eğitimi almaları konusunda yönlendirmemiz, teşvik etmememiz gerektiğini de unutmamamız lazım.
Ülkemizde mesleki eğitime daha fazla ağırlık vermeye, iyi yetişmiş meslek erbapları yetiştirmeye ihtiyaç var. Bu tespitin devamında nitelikli eleman yetiştirmek için hep birlikte gayret sarf etmeliyiz anlayışını yaygınlaştırmamız, hâkim kılmamız gerekiyor. Bundan hareketle ‘Mesleki Ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’nin ana başlığı,sloganı olan “herkesin bir mesleği olmalı” diyoruz.
İlimizde devletimize ait 1.107 okulumuz bulunmaktadır. Bu okullarımızdan 62’si Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 9 Mesleki Eğitim Merkezi ve 9 Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesidir. Bu kuruluşlarımızda yaklaşık 40 bin öğrencimiz değişik meslek alanlarında eğitim almaktadır. Ayrıca İŞKUR vasıtasıyla açtığımız kurslarda da yaklaşık 10 bin öğrencimiz mesleki eğitim görmektedir.
Mesleki eğitimi daha da teşvik etmek anlamında sektörle entegre okulların açılması, işletmelerin içerisinde okulların açılması uygulaması da giderek yaygınlaşacaktır.
İlimizde mesleki eğitimin daha da gelişmesine yönelik uygulamaları Milli Eğitim Müdürlüğümüz, odalarımız, OSB'lerimiz,iş dünyamız ile birlikte destekliyoruz desteklemeye devam edeceğiz.
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgemizde, 5’inci etabın hazırlıklarını başlattık, 4’üncü etapta tahsisler yapıldı, 40’ın üzerinde yeni fabrika kurulmaya devam ediyor. Kurulan bu fabrikalarda yetişmiş elemana ihtiyacımız olacaktır.
Hiç zaman kaybetmeden zamanımızı en iyi şekilde değerlendirerek gençlerimize, çocuklarımıza erken yaşlarda mesleki eğitim bilincini edindirerek, öğretmenlerimizin rehberliğinde, öncülüğünde ve ailelerinin de destekleriyle bir an evvel iş gücü piyasasıyla özel sektörle iş birliği halinde mesleki eğitim almalarını sayesinde hızlıca istihdam edilmeleri toplumumuzun ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Tabii işbirliği protokollerimizin temelinde ahiliğin olması hepimizi heyecanlandırmakta,memnun etmektedir. Çünkü hangi işi yaparsak yapalım özünde insani değerler, özünde ahlaki değerlerin yer alması ziyadesiyle önemlidir. Ahilik malumunuz bir okul, Ahilik bir disiplin. Ticari yaşamdan toplumsal yaşama bir bütünlük arz eden ve özünde inanç değerlerimizi ve ahlaki değerlerimizi barındıran bir disiplin. Saygı esaslı, hoşgörü esaslı cömertlik esaslı o kadar çok kuralları var ki, 700’ün üzerinde var olan bu kuralları uygulasak toplumumuzda da iş dünyasında da ticarette hiçbir problem kalmaz. Ölçüde, tartıda adaletten tutun da hilesiz, kaliteli üretime, aynı ortamdaki bir başka işletmenin hukukunun korunmasına kadar birçok konuyu kapsayan birçok kuralı kaideyi kapsayan bir disiplindir ahilik.
Bu disiplinle bu anlayışla çağın gerektirdiği, getirdiği dijitalleşmeden yapay zekaya kadar robotik gelişmelerden kobotik gelişmelere kadar entegre ettiğimizde işte dünle bugünü medeniyet değerlerimiz bağlamında da birleştirmiş, kaynaştırmış olacağız.
Bizim kültürümüz, mensup olduğumuz Türk Milleti’nin kültürü, inancı, medeniyeti de aslında bunu gerektiriyor. Hem çağı yakalamak hem de kökleri unutmamak. Köklerden beslenip çağın gerekleriyle harmanlanıp dallanıp budaklanmak,yükselmek,ilerlemek.
Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle ‘Türkiye Yüzyılı’nı bu mantıkla hep birlikte inşa edeceğiz. Gençlerimizi yeni nesillerimizi en iyi şekilde yetiştireceğiz. Mesleklerini en iyi şekilde öğrenmelerini ve uygulamalarını sağlayacağız. Bu sayede hem ikinci yüzyılımızın hem de önümüzdeki yüzyılların Türkiye’mizin yüzyılı ve yüzyılları olması için üzerimize düşeni inşallah her kademede yapmaya devam edeceğiz.
Bu işbirliği protokolünün ve ‘Dahi Mersin Projesi’nin oluşturulmasında, hayata geçirilmesinde, gerek meslek lisesi buluşma programı, gerek konferans programı, gerek devamında çalıştay programı konusundaki katkı ve emeklerinden dolayı İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve bağlı bütün birimlerimize, Mersin Ticaret ve Sanayi Odamıza, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgemize, gene bugün imzasını atacağımız MEŞEM kurulması ile ilgili olarak da yine Mersin Ticaret Sanayi Odası Eğitim ve Kalkınma Vakfına teşekkür ediyorum.
12 derslikli güzel bir MEŞEM kuracağız inşallah. İnanıyorum ki bir yıldan daha az bir süre içerisinde yapımı tamamlanacaktır. İnşallah bununla kalmayacak, Ticaret ve Sanayi Odamız ile Başk okullar da yapacağız.
Malum, büyük depremler yaşadık. Allah bir daha göstermesin. 6 Şubat depremlerinden sonra 100’ün üzerinde okulumuzu diğer okullarla birleştirmek, boşaltmak durumunda kaldık. Ama şunu memnuniyetle ifade etmek isterim. Daha 2 yıl dolmadan 946 derslikli 53 okulumuzun inşaatını tamamladık. Ayrıca 366 derslikli 18 okulumuzun da güçlendirme çalışmalarını tamamladık. Dolayısıyla 1.312 derslikli 71 okulumuzu yeniden ayağa kaldırdık.
Yıl sonuna kadar 4 okulumuzun daha inşallah inşaatını tamamlıyoruz. Sömestirle beraber 7 okulumuzun daha inşaatı tamamlanacak dolayısıyla toplamda 82 okulumuzun yapımını depremden sonra geçen süre içinde, oldukça hızlı bir şekilde tamamlamış oluyoruz.
Allah devletimize zeval vermesin. Devletimiz, milli kaynaklarını kullanarak bu yatırımları yapıyor. Bu yatırımların hayata geçmesindeki himaye ve desteklerinden dolayı bu toplantımız vesilesiyle bir kere daha Sayın Cumhurbaşkanımıza İlimiz adına şükranlarımızı sunuyorum. Sayın Milli Eğitim Bakanımıza, Milli Eğitim Bakanlığımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Bugün bu törene iştirak ermek için sağolsunlar Ankara’dan gelen Sayın Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürümüz Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin de 2025 yatırım programına alınacağı bilgisini verdi. Bu da toplantımızın amacına uygun bir gelişme oldu. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Böylece bir yandan altyapı yatırımları, okul yatırımları bir yandan bugün yaptığımız gibi eğitim alanında iş birlikleri ile Mersin'imiz Allah'ın izniyle Türkiye'mizin genelinde olduğu gibi güzel bir ivme yakalamış durumdadır.
Altyapılarımız gelişiyor; ulaşım altyapımız, sanayi altyapımız, OSB'lerimiz ve turizmde gene hareketlenme artıyor. Bunlar içerisinde her şeyin temelinde olan eğitim altyapımız her geçen gün daha da güçleniyor ve buna hayırseverlerimizi de ortak etmeye çalışıyoruz, daha çok ortak etmek istiyoruz.
Şu an itibariyle hayırseverlerimiz nezdinde altı protokolümüz var. Bitenler var, devam edenler var. İnşallah yenilerini buna ekleyeceğiz. Devletimiz zaten üzerine düşeni yapıyor. Bu iş birlikleriyle Mersin’imizi her sektörde çok daha ileri noktalara taşıyacağız, taşımaya devam edeceğiz.
Yeter ki birliğimiz, beraberliğimiz daim olsun. Her birimimiz, her kurumumuz, her kuruluşumuz kendi üzerine düşen görevi harfiyen yerine getirmeye daha fazla devam etsin. Hep söylüyoruz. Türkiye'miz güçlendikçe yıldızı daha çok parladıkça Mersin'imiz bundan nasipleniyor. Mersin'imiz de çalışarak, koşarak, gayret ederek hem İlimizin, bölgemizin hem de Türkiye'mizin ilerlemesinde daha da müreffeh hale gelmesinde üzerine düşen katkıyı yerine getiriyor. Mersin’de bulunan hemşehrilerimizin, iş dünyamızın, eğitimcilerimizin, herkesin, her kurum ve kuruluşun, kişinin katkılarıyla bundan sonra da inşallah üzerine düşeni en iyi şekilde yapacaktır.
Bugün imzalayacağımız protokollerimizin, proje çalışmalarımızın hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.
Bu çalışmalara verdikleri desteklerden dolayı Milli Eğitim Bakanlığımıza, başta Sayın Bakanımız olmak üzere teşekkür ediyorum. Bugün aramızda olan Sayın Genel Müdürümüze, protokolümüzün paydaşlarına tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.
MTSO toplantı salonunda gerçekleşen imza töreninde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, MTSOB Başkanı Sabri Tekli, MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Mersin MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol da birer konuşma gerçekleştirdi.
Mersin Valiliği’nin himayesinde, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim Politika Belgesi, 12.Kalkınma Planı (2024-2028) ve 2025
Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı gibi stratejik belgeler doğrultusunda, mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmek amacıyla kapsamlı bir yol haritası oluşturmuştur. Bu yol haritası,Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) iş birliğiyle hayata geçirilmiş; sektörel ihtiyaçların karşılanması ve iş gücü piyasası ile eğitim arasındaki bağların güçlendirilmesi hedeflenmiştir.
Mersin İl Milli Eğitim bünyesine bağlı KARGEM(Kariyer Geliştirme Merkezi) biriminin organizasyonu ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası(MTSO) ve Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi(MTSOB) sektör temsilcileriyle ortaklaşa olarak 8 Kasım 2023 tarihinde “Meslek Liseleri Sektör Buluşması” gerçekleştirilmiştir. Daha sonra; 15 Şubat 2024 tarihinde "Dijital Dönüşüm Odağında Mesleki Eğitim ve İş Dünyası Uluslararası Konferansı" ve 16 Şubat 2024 tarihinde "Mesleki Eğitim ve İş Dünyası İş Birliği Çalıştayı" gerçekleştirilmiştir. Bu etkinliklerle zenginleştirilen bu süreçte, yenilikçi projeler ve modeller geliştirilmiş; Dijital Ahilik (DAHİ) projesiyle dijitalleşme ve etik değerler bir araya getirilmiştir.
Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve Mersin
Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) iş birliğinde yürütülen “Mesleki Eğitim ve İş
Dünyası İş Birliği” süreci ve bu süreçte mesleki eğitimde birlikte hareket etmek adına alınan kararların imzalanan protokol ile resmi ve kurumsal bir çerçeveye oturtulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü” imza töreni ve bu süreçte öne çıkan projelerden olan “Dijital Ahilik” (DAHİ) projesinin tanıtım
lansmanının yapılmıştır.
Ayrıca Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim ve Kalkınma Vakfı ile İl Milli
Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokole istinaden Vakıf tarafından 12 derslikli bir Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM)
inşa edilecektir.